ΧΘΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι διευθυντές σχολείων

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2017 22:34

Την πράξη ανάληψης υπηρεσίας υπέγραψαν χθες οι 183 νέοι διευθυντές σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού αναλαμβάνοντας έτσι και τυπικά καθήκοντα.

Οι νέοι διευθυντές, που προέκυψαν από τις πρόσφατες επιλογές Συμβουλίων, υπέγραψαν χθες ενώπιον των προϊσταμένων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωτήρη Βούλγαρη και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ιωάννη Καψάλη.
Οι νέοι διευθυντές θα έχουν τριετή θητεία (έως τις 31 Ιουλίου 2020) και θα διαδεχθούν τους συναδέλφους τους που συμπλήρωσαν ήδη δύο χρόνια θητείας, ενώ όπως είναι γνωστό η επιλογή τους προκλήθηκε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία εξέπεσε η διαδικασία επιλογής τους, μέσω των Συλλόγων Διδασκόντων.
Από τους 95 διευθυντές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού (4 σε νηπιαγωγεία και άλλοι 91 σε δημοτικά σχολεία) οι περισσότεροι είναι παλαιότεροι ενώ υπήρξαν και ορισμένες «ανατροπές» στις τοποθετήσεις καθώς παλαιότεροι διευθυντές είτε δεν τοποθετήθηκαν στα σχολεία που διηύθυναν τα προηγούμενα χρόνια είτε δεν τοποθετήθηκαν καθόλου.
Ανατροπές που αποδίδονται τόσο στην τελική κατάταξη με βάση τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν (τίτλοι σπουδών κ.λπ.) αλλά και τις δηλώσεις προτίμησης που έκαναν. Να σημειωθεί ότι στη φετινή διαδικασία επιλογής διευθυντών επανήλθε και ο θεσμός της συνέντευξης των υποψηφίων αλλά με λιγότερα μόρια σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Αντίθετα, πολύ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό ανανέωσης (36%) στους διευθυντές γυμνασίων, λυκείων, εργαστηριακών κέντρων και ΕΠΑΛ της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. Αφού από τους 88 επιλεγέντες διευθυντές, οι 32 δεν ήταν διευθυντές κατά την προηγούμενη περίοδο ενώ 21 τοποθετούνται διευθυντές για πρώτη φορά. Από τους 88 επίσης νέους διευθυντές, οι 55 είναι άνδρες και οι 34 γυναίκες με τον αριθμό των ανδρών διευθυντών να μειώνεται σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο όπου υπηρέτησαν 64 άνδρες διευθυντές.
Όπως και στην Πρωτοβάθμια έτσι και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υπήρξαν και «ανατροπές» στην επιλογή διευθυντών για τους ίδιους λόγους.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Με αφορμή και τη χθεσινή διαδικασία ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σωτ. Βούλγαρης σε επιστολή τους προς τους νέους αλλά και τους απερχόμενους διευθυντές σχολείων του νομού σημειώνει τα εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας ως διευθυντές των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Λάρισας θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής κυρίως όμως να ευχαριστήσω όσους απέρχονται από σχολικές μονάδες του νομού μας, όπου υπηρέτησαν μέχρι σήμερα ως διευθυντές, για την προσφορά τους, την άριστη συνεργασία μας και γενικά το έργο που επιτέλεσαν.
Αγαπητοί συνάδελφοι, οι θέσεις ευθύνης που αναλαμβάνετε είναι πολύ σημαντικές καθώς συμβάλλουν στην ποιοτικότερη παροχή εκπαίδευσης αναβαθμίζοντας τον ρόλο του δημόσιου σχολείου.
Στην περίοδο της κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, το σχολείο αποτελεί το έσχατο μετερίζι της κοινωνικής αντίστασης, υπηρετώντας διαχρονικές αξίες και τα υψηλά αγαθά της εκπαίδευσης και της παιδείας των μικρών μεν μαθητών μας σήμερα αλλά των πολιτών του αυριανού κόσμου που θα ωθήσουν την κοινωνία σε νέες δυναμικές λεωφόρους προόδου και ανάπτυξης.
Τα στελέχη των σχολικών μονάδων στις σύγχρονες συνθήκες δεν είναι απλοί διεκπεραιωτές των καθημερινών διοικητικών και γραμματειακών καθηκόντων, αλλά διοικητικά και παιδαγωγικά στελέχη, που ως πρώτοι μεταξύ ίσων, προάγουν το εκπαιδευτικό έργο, εμπνέουν, στηρίζουν και ενισχύουν τους εκπαιδευτικούς σε όλα τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι ηγέτες, εμψυχωτές και πρωτεργάτες των αλλαγών και των καινοτομιών, θέτουν κοινούς στόχους και υιοθετούν τα χαρακτηριστικά του μετασχηματιστικού σχολικού ηγέτη με όραμα που θα το εμπνεύσουν σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, γονείς και δασκάλους, αξιοποιώντας παράλληλα και όλους εκείνους τους υποστηρικτικούς και αντισταθμιστικούς θεσμούς (ΚΕΔΔΥ, ΕΔΕΑΥ, Τμήματα Ένταξης, Τάξεις Υποδοχής, ΔΥΕΠ, Φροντιστηριακά Τμήματα, Ενισχυτική Διδασκαλία) του εκπαιδευτικού μας συστήματος με ευαισθησία και γνώση.
Με βάση αυτά στοχεύστε στη βαθιά αλλαγή της σχολικής μονάδας, δίνοντας έμφαση στους ανθρώπους, συμβάλλοντας στην αλλαγή κουλτούρας, θέτοντας ένα λιθαράκι στην εξελικτική πορεία του σχολείου.
Κλείνοντας, έχετε πάντα υπόψη μερικά από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους πραγματικούς ηγέτες, τη σοφία στις αποφάσεις, τη μεγαλοθυμία στις κρίσεις, τη σωφροσύνη στις τοποθετήσεις, την πραότητα στις ανακοινώσεις, την ευγένεια στην επικοινωνία, την υπομονή και τη διάθεση σύνθεσης και συνεργασίας. Από καρδιάς εύχομαι σε όλους και όλες σας καλή θητεία και καλή επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων σας και να γνωρίζετε ότι στην προσπάθειά σας αυτή η Δ/νση Π.Ε. και εγώ προσωπικά θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα σας» καταλήγει ο κ. Βούλγαρης.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Καλή θητεία στους νέους ευχήθηκε χθες και ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Ιωάν. Καψάλης δηλώνοντας επίσης ότι θα βρεθεί «στο πλευρό των νέων διευθυντών στηρίζοντας το έργο τους» σημειώνοντας τέλος τον «πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο» ρόλο του διευθυντή.
Οι νέοι γυμνασιάρχες και λυκειάρχες του νομού έλαβαν επίσης χθες οδηγίες για διαδικαστικά θέματα, ενώ αναλυτική αναφορά θα γίνει σε ενημερωτική συνάντησή τους που προσδιορίζεται για τις 30 Αυγούστου.
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass