ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΛ * ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΔΕΥΑΛ

Μάνδρα και Κουτσόχερο αποκτούν δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων

* Ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2017 22:30
Το έργο του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε Κουτσόχερο και Μάνδρα δημοπρατήθηκε από τη ΔΕΥΑΛ. Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (φωτ. αρχείου) Το έργο του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε Κουτσόχερο και Μάνδρα δημοπρατήθηκε από τη ΔΕΥΑΛ. Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (φωτ. αρχείου)

Δημοπρατήθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) το έργο που αφορά στην κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων στις τοπικές κοινότητες Μάνδρας και Κουτσόχερου.

Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας (2014-2020) και ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΛ, έρχεται να ικανοποιήσει ένα χρόνιο πρόβλημα των κατοίκων ενώ η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων που θα ακολουθήσει, θα επιλύσει ολοκληρωμένα το πρόβλημα διαχείρισης των οικιακών λυμάτων των συγκεκριμένων οικισμών.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2017 και η διάρκεια κατασκευής θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ και όπως διευκρινίζει στην «Ε», η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ Αννα Ζαχίδου, «περιλαμβάνει την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων των δύο κοινοτήτων Μάνδρας και Κουτσόχερου. Θα κατασκευαστούν επίσης δύο καταθλιπτικοί αγωγοί μεταφοράς λυμάτων και δύο αντλιοστάσια στο Κουτσόχερο και τη Μάνδρα».

Διευκρινίζοντας ότι «θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων. Ο σχεδιασμός των έργων έχει γίνει για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων των δύο οικισμών, ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις επεξεργασίας των λυμάτων που παράγονται από τον συγκεκριμένο πληθυσμό με απευθείας πρόβλεψη 40ετίας.

Το έργο αναμένεται να δώσει ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των οικιακών λυμάτων των συγκεκριμένων οικισμών. Ως μέθοδος επεξεργασίας έχει επιλεγεί αυτή της προσκολλημένης βιομάζας με βιορότορες (προκατασκευασμένη compact μονάδα) ακολουθούμενη από τριτοβάθμια επεξεργασία με μονάδα μεμβρανών υπερδιήθησης και απολύμανση.

Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων θα γίνεται στο έδαφος με άρδευση φυτικής βλάστησης (θα γίνει φύτευση 8.000 δένδρων) σε παρακείμενο γήπεδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων».

ΟΦΕΛΗ

Εξηγώντας τις ωφέλειες από το έργο, η κ. Ζαχίδου σημειώνει πως «τα εδάφη στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Μάνδρας και Κουτσόχερου είναι μη απορροφητικά και η διάθεση των λυμάτων γίνεται σε ανεξάρτητους ιδιωτικούς βόθρους με συνέπεια τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, τη δημιουργία δυσοσμιών και γενικά την όχληση των κατοίκων της περιοχής.

Επιπλέον η ανάγκη εκκένωσης των βόθρων είναι ιδιαίτερα συχνή γεγονός που συνεπάγεται σημαντικό κόστος αλλά και επιβάρυνση της Ε.Ε.Λ. της Λάρισας. Η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων των τοπικών κοινοτήτων θα δώσει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν. Οι κάτοικοι δεν θα χρησιμοποιούν τους βόθρους.

Τα λύματα μέσω του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων θα συλλέγονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται σε έδαφος με φυτική βλάστηση για άρδευση.

Έτσι θα σταματήσει η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, η δημιουργία δυσοσμιών, η ρύπανση γενικότερα λόγω αδυναμίας απορρόφησης των λυμάτων, η οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΥΑΛ για εκκένωση των βόθρων και η επιβάρυνση της Ε.Ε.Λ. της Λάρισας. Ο πληθυσμός, ο οποίος θα ωφεληθεί είναι της τάξης των 1.070 κατοίκων».

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

«Θα ακολουθήσει η κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και στις άλλες τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Κοιλάδας με κατασκευή διαφορετικών τύπων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Οι διαφορετικοί τύποι εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων θα έχουν επιδεικτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Θα δημιουργηθεί ένα «τεχνολογικό πάρκο καινοτόμου αποκεντρωμένης επεξεργασίας των λυμάτων μικρών οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων» για την οποία δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη εμπειρία στον ελληνικό χώρο όπου μέχρι τώρα η προσοχή ήταν στραμμένη στους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων.

Στο πάρκο αυτό θα δημιουργηθούν δύο κέντρα ενημέρωσης με την αξιοποίηση δύο μη λειτουργούντων δημοτικών σχολείων. Το ένα κέντρο θα έχει επιδεικτικό χαρακτήρα όπου θα παρουσιάζονται οι τεχνολογίες που εφαρμόσθηκαν στην περιοχή καθώς και άλλες σύγχρονες τεχνολογίες σε συνεργασία με σχετικές επιχειρήσεις. Το άλλο κέντρο θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα όπου θα γίνεται εκπαίδευση των χειριστών των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων από όλη τη χώρα, σχετικά σεμινάρια.

Η επιστημονική αξιοποίηση του όλου έργου θα γίνεται σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Στόχος είναι η προώθηση των κατάλληλων τεχνολογιών και η διάδοση της γνώσης με καινοτόμο προσέγγιση. Ο συντονισμός όλου του έργου θα γίνεται από τη ΔΕΥΑΛ.

Με τον τρόπο αυτόν θα τονωθεί η τοπική οικονομία από τα έργα που θα λειτουργούν με την απασχόληση στα έργα αυτά αλλά και με τις συχνές επισκέψεις ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, όπως μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων σε ανάλογες μονάδες καθώς και επιστημόνων και επαγγελματιών του είδους» καταλήγει η κ. Ζαβρίδου.

ΛΥΣΗ

«Σε λίγο καιρό» σημειώνει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θεόδ. Καφφές «οι κάτοικοι της Μάνδρας και του Κουτσοχέρου θα απαλλαγούν από ένα χρόνιο πρόβλημα που είναι η διοχέτευση των λυμάτων των οικισμών. Ήδη ο διαγωνισμός έγινε και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του έτους και θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο.

Το έργο αυτό είναι ενταγμένο σε ένα συνολικότερο έργο που αφορά στην κατασκευή αγωγών αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών και στα υπόλοιπα χωριά του πρώην δήμου Κοιλάδας. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα δημιουργηθεί ένα είδος τεχνολογικού πάρκου με βιολογικούς καθαρισμούς διαφορετικής τεχνολογίας όπου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται την περιοχή και να μελετούν την τεχνολογία αυτή» καταλήγει ο κ. Καφφές.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass