Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΞΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ "Ρ"

"Φρένο" στο μεταφορικό έργο φορτηγών Δ.Χ.

* Διαγωνισμός του Υπ. Μεταφορών που βρίσκεται σε εξέλιξη καθιστά ανέφικτη προς το παρόν την προμήθειά τους…

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2017 22:05

Σε μια περίοδο και δη τουριστική και ενώ ακόμη δεν έχουν αποτιμηθεί σε όλες τους τις διαστάσεις στην αγορά και τον κλάδο οι πρόσφατες ρυθμίσεις στον χώρο των αυτοκινητιστών, με την πλήρη και άναρχη απελευθέρωση του επαγγέλματος, ένα ακόμη πρόβλημα που έρχεται να δυσχεράνει και να "φρενάρει" το μεταφορικό τους έργο, προέκυψε τελευταίως…

Τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα έλλειψη πινακίδων Ρ,

- ειδική σήμανση που υποχρεούνται να φέρουν τα φορτηγά στο ρυμουλκούμενό τους- γεγονός που εκ προοιμίου θέτει προσκόμματα στην εθνική και διεθνή εμπορευματική τους δράση, εντείνοντας βεβαίως τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

 Σε μια περίοδο δηλαδή που έχουν διαμορφωθεί συνθήκες άλωσης της μεταφορικής αγοράς από μεγάλα τραστ διαμεταφορικών, εμπορικών και άλλων επιχειρήσεων και από τη στιγμή που έχουν καταργηθεί και οι τελευταίες δικλείδες κατοχύρωσης της επαγγελματικής και οικονομικής αυτοτέλειας του αυτοκινητιστή, οι νέοι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ, αδυνατούν να υλοποιήσουν μεταφορές και επί της ουσίας να δραστηριοποιηθούν στην αγορά , επειδή το Υπ. Μεταφορών δεν μπορεί… να τους καλύψει με τις ειδικές άδειες κυκλοφορίας.

Και αυτό γιατί όπως έγινε γνωστό "τρέχει" από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, από τον περασμένο μήνα πανελλήνιος διαγωνισμός για την προμήθεια των συγκεκριμένων πινακίδων. Ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Λάρισας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους αυτοκινητιστές καθώς εξάντλησαν τις παλιές πινακίδες και στην παρούσα φάση δεν διαθέτουν νέες.

Όπως πληροφορηθήκαμε, το πρόβλημα υφίσταται από τον περασμένο Ιούλιο και δεν αφορά μόνο στη Λάρισα αλλά είναι πανελλαδικό. Οι περισσότερες Διευθύνσεις ανά τη χώρα ξέμειναν από πινακίδες Ρ, ενώ κάποιες από αυτές έχουν ακόμη ελάχιστες. "Αν και το πρόβλημα είναι υπαρκτό και απολύτως κατανοητό εικάζεται ότι σύντομα θα επιλυθεί. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί και διευθύνσεις θα εφοδιαστούν με τις πινακίδες", ελέχθη από αρμόδια πηγή...

Σε κάθε περίπτωση αυτοκινητιστές στην παρούσα φάση δεν μπορούν να κινήσουν τα ρυμουλκούμενα οχήματά τους και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι ή να περιμένουν μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα, ή να καταστήσουν ενιαίο το όχημά τους, καταβάλλοντας το σχετικό τέλος αδείας, κόστους 100 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, από τη στιγμή που δεν υπάρχει επισήμως η διαβεβαίωση για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει ο εφοδιασμός των Διευθύνσεων με πινακίδες, οι αυτοκινητιστές δεν έχουν πολλά περιθώρια επιλογών και αν θέλουν να βάλουν το όχημά τους στην κυκλοφορία, πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν σε ένα επιπλέον κόστος…

 Στο μεταξύ να θυμίσουμε πως το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα έχει πλέον ανοίξει. Με μια σειρά καταργήσεων και τροποποιήσεων στην υπάρχουσα νομοθεσία, επήλθαν προσφάτως αλλαγές στο έργο και στη λειτουργία των ΦΔΧ. Μεταξύ των αλλαγών που επήλθαν:

* Καταργήθηκε ο περιορισμός στη χρήση ρυμουλκουμένων και στο εξής κάθε ρυμουλκό όχημα ΔΧ μπορεί να έλκει απεριόριστο αριθμό ρυμουλκούμενων ή ημι-ρυμουλκούμενων (επικαθήμενων) οχημάτων.

* Καταργήθηκε η διαφορά στο ύψος της οικονομικής επιφάνειας για την έκδοση άδειας άσκησης του επαγγέλματος μεταξύ παλαιών και νέων μεταφορέων. Το ποσό των 9.000 ευρώ για το πρώτο φορτηγό και το ποσό των 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον όχημα ισχύει τώρα και για τους νέους μεταφορείς.

* Αρκεί τραπεζική βεβαίωση για το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού της μεταφορικής για την απόδειξη της οικονομικής επιφάνειας. Δεν απαιτείται εγγυητική τραπέζης.

* Καταργήθηκε ο περιορισμός της διενέργειας διεθνών μεταφορών μόνο με ΦΔΧ μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.

* Άρση περιορισμών επήλθε και στις μισθώσεις των ΦΙΧ φορτηγών. Τώρα μια μη μεταφορική επιχείρηση μπορεί να μισθώνει ΦΙΧ από άλλη εμπορική εταιρεία (μη μεταφορική), αρκεί το όχημα που θα μισθώνει να είναι κατάλληλο για το μεταφορικό της έργο. Μέχρι τώρα ορίζονται ότι θα πρέπει οι δύο επιχειρήσεις (μισθωτή-εκμισθωτή) να έχουν το ίδιο μεταφορικό έργο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass