ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΣΕ Ε-65 ΚΑΙ ΤΕΜΠΗ ΩΣ… ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

Δύο βραβεία… Νόμπελ από τον Σπίρτζη

*Εμπορευματικά κέντρα σε Λάρισα και Βόλο

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2017 22:45

Δύο βραβεία «Νόμπελ», για τον τρόπο με τον οποίο… δεν πρέπει να γίνονται δημόσια έργα, μοίρασε χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης από τη Λάρισα στο πλαίσιο της συνεδρίας που σχετιζόταν με τις υποδομές.

Τα έδωσε στον Ε65 και στο έργο των σηράγγων των Τεμπών τονίζοντας ωστόσο πως το δεύτερο στοίχισε πολλές ζωές ανθρώπων. Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε και στην κατασκευή εμπορευματικών κέντρων και χωρίς να δυσαρεστήσει ούτε τη Λάρισα ούτε τον Βόλο είπε πως θα γίνουν και εδώ αλλά και στη Μαγνησία. Το ένα για τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής και το άλλο για το λιμάνι.

«Πρέπει να έχουμε έναν στόχο να τερματίσουμε τις παλιές τακτικές στο θέμα της ανάπτυξης. Το προηγούμενο σχέδιο βασίστηκε στο δίπολο Αθήνας – Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας το 80% του πληθυσμού εκεί απαξιώνοντας την περιφέρεια. Σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα. Ήμασταν χώρα των υπηρεσιών και απαξιώθηκε ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και οι υποδομές. Σκόπιμα υπήρχε έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού.

Στο παλιό Υποδομών δεν υπήρχε ούτε ένα αρμόδιο τμήμα», είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε:

«Τα έργα θα γίνονται βάσει αναγκών και όχι βάσει γνωριμιών των υπουργών.

… Δεν γίνεται με τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας να μην έχουμε κάνει βήματα προόδου.

…Δεν βασιζόμασταν στον αγρότη, στον βιοτέχνη, στον βιομήχανο, στον ελεύθερο επαγγελματία. Γι’ αυτό είχαμε ταβάνι παραγωγικό και οικονομικό τόσο μέσα όσο και έξω από τη χώρα. Είχαμε ελλιπές θεσμικό πλαίσιο. Γκρίζες διαδικασίες».

Στο σημείο που μοίρασε τα βραβεία, όπως ειρωνικά τα ονόμασε, είπε: «Θα δώσουμε νόμπελ για το πώς δεν πρέπει να γίνονται δημόσια έργα.

Πρώτο βραβείο ο Ε65. Δημοπρατήθηκε ένας αυτοκινητόδρομος, στη συνέχεια αναθεωρήθηκε η σύμβαση, αναθεωρήθηκε και εξαιρέθηκε η αρχή και το τέλος του αυτοκινητόδρομου. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό το πράγμα στον πλανήτη. Μετά προβλέφθηκαν νέες εγκρίσεις ώστε στην ίδια σύμβαση να εκκινήσει η αρχή και το τέλος του αυτοκινητόδρομου αλλά όχι με τους τότε ευρωπαϊκούς κανόνες και νομοθεσία αλλά με το τώρα. Ευτυχώς υπήρχαν οι άνθρωποι που το κατάφεραν στο υπουργείο. Ξεκινάει το νότιο τμήμα και μέσα στην επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει και το βόρειο.

Δεύτερο νόμπελ είναι τα 60 χρόνια που έκαναν να γίνουν τα Τέμπη για να συνδέσουν Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Είναι πολύ θλιβερό καθώς χάθηκαν τόσοι άνθρωποι.

Δεν θα αναφερθώ στα σιδηροδρομικά έργα της περιοχής καθώς είναι να κλαις».

Για το ζήτημα των εμπορευματικών κέντρων τόνισε: «Προφανώς θα κάνουμε εμπορευματικό κέντρο στον Βόλο αντίστοιχο με αυτό που αναλογεί σε ένα λιμάνι και στη Λάρισα αντίστοιχο με αυτό που αναλογεί στην πρωτογενή παραγωγή του κάμπου. Δεν είναι θέμα τοπικιστικής κόντρας. Βλέπουμε αντιθέσεις συντεχνιακές, κλαδικές και άλλου είδους. Ευτυχώς τα έχουμε ξεπεράσει αυτά εδώ στη Θεσσαλία. Υπάρχουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και έχουμε άλλη λογική στη Θεσσαλία».

Εν κατακλείδι αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάπτυξης: «Το σχέδιο να το διαμορφώσουμε μαζί. Να έχουμε τον ίδιο βαθμό ενημέρωσης για το πώς γίνονται τα έργα, ποιες είναι οι επιλογές και να αποφασίζουμε μαζί την ιεράρχησή τους. Έχουμε λίγους οικονομικούς πόρους.

Η χώρα μας είναι σε κρίση και για να την ξεπεράσουμε πρέπει να πάμε σε άλλη λογική. Αυτοί που μας δανείζουν βλέπουν τη μελέτη βιωσιμότητας. Αν το έργο βγαίνει οικονομικά. Αν τα έργα είναι οικονομικά βιώσιμα θα χρηματοδοτηθούν.

Οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται σε κλειστά γραφεία στην Αθήνα. Δεν πρέπει να παραμυθιάζουμε τον πολίτη. Πρέπει να βγάζουμε στη σέντρα τους πολιτικάτζουρες που τα τάζουν όλα και ας ξέρουμε πως πολλοί συμπολίτες μας θα δυσαρεστηθούν».

Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass