ΤΟΝΙΣΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΠΟΤΑΜΙΑ

«Δεν έχουμε έλλειμμα νερού αλλά διαχείρισης»

*Την ανάγκη «αναθεώρησης του μοντέλου παρεμβάσεων» σημείωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2017 22:40

«Οι επεμβάσεις μας στα ποτάμια θα πρέπει να υπηρετούν μια φιλοσοφία που θα τα εντάσσει στις πόλεις ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, το θεσμικό πλαίσιο των παρεμβάσεων»

όνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο «Αστικά ποτάμια: Επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της φύσης με την πόλη».

Το συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες σε αίθουσα της ΔΕΥΑΛ, συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και τον Δήμο Λαρισαίων που συμμετέχει στο Δίκτυο.

Σκοπός του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικτύου και δήμαρχος Τρικάλων, Δημ. Παπαστεργίου, απευθύνοντας χαιρετισμό είναι «η ανάδειξη της σημασίας των ποταμών, όχι μόνο ως χώρων ανάπτυξης δράσεων αλλά και ως έκφραση του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα σε ένα πολυδιάστατο πλέγμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως είναι οι πόλεις».

Σημειώνοντας ότι «η σχέση φυσικού και αστικού περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και των ολοκληρωμένων αστικών πολιτικών» ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε τις τραγικές επιπτώσεις στη Μάνδρα Αττικής, από τις αυθαιρεσίες στα ποτάμια.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειακός σύμβουλος Βασ. Πινακάς, σημειώνοντας την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με το περιβάλλον και ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα σταθεί αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες καθώς «το ποτάμι αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης».

ΣΧΕΔΙΑ

«Το πρόβλημα της Θεσσαλίας αφορά στα υπόγεια νερά και θεωρείται αναγκαία η λήψη μέτρων» τόνισε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Ιάκωβος Γκανούλης, εισηγούμενος το θέμα «Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών ως βασικό εργαλείο μια ολοκληρωμένης περιφερειακής ανάπτυξης: Η περίπτωση της λεκάνης του Πηνειού στη Θεσσαλία».

Προσθέτοντας πως «στη Θεσσαλία δεν έχουμε πρόβλημα ισοζυγίου νερών αλλά “διακυβέρνησης” και χρήσης νερών», ο ομιλητής αναφέρθηκε στα προβλήματα (αρμοδιότητες, φορείς, κλπ) που διαπιστώνονται στα διαχείριση του υδάτινου δυναμικού ενώ επίκειται η υπογραφή των αναθεωρημένων σχεδίων για την επόμενη 6ετία, σύμφωνα και με την Κοινοτική Οδηγία.

«Ενώ δεν είχαμε καν σχέδια για τα προηγούμενα χρόνια τώρα καλούμαστε να τα αναθεωρήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Γκανούλης για να αναδείξει την επικρατούσα κατάσταση στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων.

Στο πλαίσιο των χθεσινών εργασιών και κατά την πρώτη ενότητα, ο αρχιτέκτονας και ειδικός αστικής κινητικότητας Sébastien Goethals εισηγήθηκε το θέμα «Urban resilience and integrated ecosystems: A holistic and pragmatic approach of urban rivers», η επίκουρος καθηγήτρια Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Αντιγόνη Ζαφειράκου, εισηγήθηκε το θέμα «Βιώσιμη διαχείριση των αστικών ρεμάτων και των ομβρίων υδάτων».

Η γλύπτρια αστικού τοπίου Νέλλα Γκόλαντα, εισηγήθηκε το θέμα «Η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τοπίου 2017 – ’18 του Συμβουλίου της Ευρώπης και η πρόσφατη αναγνώρισή του από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο στο θεσμό των Ευρωπαϊκών Τοπίων: Ο γλυπτός ποταμός της Λάρισας, επανίδρυση σχέσεων με το φυσικό και ιστορικό τοπίο».

Οι χθεσινές επίσης εισηγήσεις αφορούσαν στα θέματα: «Πόλη και Απορροή: Ανάσχεση ή Προσαρμοστική Διαχείριση; Σύγχρονα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού σε πόλεις με ποτάμια» (Ιωάννα ‐ Ηώ Καρύδη, διδάσκουσα ΤΜΧΠΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), «Η ενσωμάτωση του ποταμού στον αστικό χώρο: Βασικές προκλήσεις για το σχεδιαστή – μηχανικό» (Βασιλική Γαλάνη, Νίκ. Κουκούλας, Χρ. Κουτάκος, Μαρία Μαρκάτου, Παν. Πάλλας για τη Μόνιμη Επιτροπή Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Αρχιτεκτονικών Θεμάτων – ΤΕΕ Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας) και, «Τα αστικά ποτάμια ως "νησίδες" βιοποικιλότητας σε έναν "ωκεανό" τσιμέντου. Η περίπτωση των ποταμών των Τρικάλων» (Δημήτρης Βαβύλης βιολόγος – ορνιθολόγος).

ΣΗΜΕΡΑ

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχισθούν στις 9:45 σήμερα το πρωί με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να εισηγείται το θέμα «Το σήμερα και το αύριο του Πηνειού». Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις:  

Στις 10:05 – 10:25 «Η διαχείριση των ποταμών σύμφωνα με την Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία» Αγγελική Καλλία Αντωνίου, καθηγήτρια Περιβαλλοντικού Δικαίου στο ΕΚΔΔΑ. Στις 10:25 – 10:45 «Η ένταξη του Πηνειού ποταμού στη ζωή της πόλης μέσα από το Δίκτυο Αστικών Υπαίθριων Χώρων» Ευαγγελία Γιοβρή – Διαμαντή, γενική διευθύντρια Δήμου Λαρισαίων.

Στις 10:45 – 11:05 «Αστικά ποτάμια και βασικές υδατικές υποδομές των πόλεων: Λάρισα και ΔΕΥΑΛ» Αργύρης Παπακωνσταντίνου, διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΔΕΥΑΛ. Στις 11:05 – 11:25 «Η επίδραση του ανθρώπου στο οικοσύστημα του ποταμού Πηνειού» Θωμάς Σαββίδης, καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η 2η συνεδρία στις 12:00 – 12:20 «Ο Πηνειός στην Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα: προσδιορίζοντας τη σχέση της Λάρισας με την περιβάλλουσα χώρα της» Σταύρος Γουλούλης. 12:20 – 12:40 «Πηνειός. Η αέναη πηγή ζωής της Θεσσαλίας» Νίκος Παπαθεοδώρου, ιατρός, ιστοριοδίφης. 12:40 – 13:00 «Φεστιβάλ Πηνειού – Ή πώς μια γιορτή έβαλε το ποτάμι στη ζωή της πόλης» Πάνος Σάπκας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.

Να σημειωθεί πως στον χώρο του συνεδρίου λειτουργεί έκθεση με εργασίες φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχετικά με την ενσωμάτωση ποταμών στον αστικό ιστό.

Τις εργασίες της συνάντησης συντονίζει ο δημοσιογράφος και ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Λαρισαίων, Γιάννης Σιούλας.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass