Ο ΠΡΩΤΟΣ «ΚΑΔΟΣ» ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΟ «ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ»

Από το τηγάνι ...στην ανακύκλωση

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2017 22:57

Πέρα από τα περίπτερα με τις δραστηριότητες για τα παιδιά, το λούνα παρκ, τους χώρους εστίασης στο «Πάρκο των Ευχών» υπάρχει ένα ακόμη κιόσκι που τραβά το βλέμμα των επισκεπτών.

Λίγο μετά την κεντρική είσοδο στον χώρο του Αλκαζάρ είναι τοποθετημένος ειδικός «κάδος» ανακύκλωσης μαγειρικών ή βρώσιμων ελαίων, που έχει στηθεί εκεί προκειμένου το κοινό να γνωρίσει τη συγκεκριμένη πρακτική και να εξοικειωθεί με αυτή.
Χιλιάδες τόνοι φυτικών ελαίων χύνονται ετησίως στις αποχετεύσεις ή απορρίπτονται στα σκουπίδια μολύνοντας το περιβάλλον. Κι όμως πλέον υπάρχει λύση καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρίας, που υλοποιεί το συγκεκριμένο εγχείρημα, ειδικά μηχανήματα θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης.
Σε πρώτη φάση ο κάδος, τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν δοκιμαστικά, θα βρίσκεται μόνο στο «Πάρκο των Ευχών». Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος της εταιρίας κ. Μιχάλης Τριανταφύλλου η ανακύκλωση είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Αρχικά όλα τα είδη ελαίων οικιακής χρήσης – αποκλείονται τα ορυκτά έλαια – μπορούν να συγκεντρώνονται σε γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια, εφόσον έχουν φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μετά το μαγείρεμα. Επίσης, τα λάδια πρέπει να σουρωθούν προκειμένου να απομακρυνθούν υπολείμματα τροφών. Στη συνέχεια, ο πολίτης πηγαίνει στο μηχάνημα ανακύκλωσης και ακολουθώντας πολύ απλά βήματα αφήνει την ποσότητα ελαίων που έχει συγκεντρώσει. Αν είναι κάτοχος της ειδικής κάρτας, που μπορεί να εκδώσει στο περίπτερο, ανάλογα με το βάρος των προς ανακύκλωση ελαίων θα πιστωθεί στην κάρτα του κάποιος αριθμός πόντων, οι οποίοι θα εξαργυρώνονται με μορφή εκπτώσεων δώρων ή ενίσχυσης κοινωνικών δράσεων. Αν ο πολίτης δεν επιθυμεί να εκδώσει τη σχετική κάρτα ή την έχει ξεχάσει οι πόντοι δεν χάνονται, αλλά θα προσμετρούνται στο σύστημα και θα μεταφράζονται σε κάποιο χρηματικό ποσό που θα αποδίδεται από την εταιρία ανακύκλωσης σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα ή σκοπό.
Μάλιστα, εφόσον η πιλοτική φάση του προγράμματος έχει θετικό αποτέλεσμα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη δημοτική αρχή, για την τοποθέτηση μηχανημάτων ανακύκλωσης στον αστικό ιστό, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα επιβράβευσης-κινήτρων για τους χρήστες της υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι πρόσφατα ίσχυε η ανακύκλωση ελαίων μόνο από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια, στην περιοχή της Λάρισας, ανακύκλωσης ελαίων οικιακής χρήσης ενώ μέχρι στιγμής αντίστοιχες υπηρεσίες υπάρχουν μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Σύμφωνα έρευνες ένα λίτρο λάδι μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες σε νερό ενός ατόμου για δεκατέσσερα χρόνια. Αυτή και μόνο η παραδοχή κάνει αναγκαία την ανακύκλωση των μαγειρικών ελαίων. Με αυτή την πρακτική αποφεύγεται η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, μειώνονται τα αστικά απόβλητα, εξοικονομούνται πρώτες ύλες, ενέργεια και νερό, ενώ προστατεύεται και το αποχετευτικό σύστημα, που φθείρεται σημαντικά από τη συσσώρευση λιπών.
Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass