ΔΥΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Φώναξαν ενάντια στις πολιτικές λιτότητας

* Συνθήματα κατά φόρων και μέτρων, υπέρ εργασιακών δικαιωμάτων και Παλαιστινίων

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2017 22:17
Στους δρόμους βγήκαν και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα Στους δρόμους βγήκαν και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα

Στους δρόμους βγήκαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότες, και φοιτητές αντιδρώντας στην πολιτική λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας, υποστηρίζοντας στις ομιλίες τους ότι «η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση».

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, στην Κεντρική πλατεία από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και στην πλατεία Ταχυδρομείου από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. «Γελιούνται οικτρά αν πιστεύουν ότι θα παρεμποδίσουν την απεργία και τη συνδικαλιστική πάλη της εργατικής τάξης, ότι θα επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, η κυβέρνηση μειοψηφίας του 35%, που ψηφίζει τα βάρβαρα μέτρα και ο ΣΕΒ. Δεν θα επιτρέψουμε στην πράξη σε καμία κυβέρνηση, ούτε την εργοδοσία, να βάλουν στο “γύψο” το δικαίωμα στην απεργία, στη συνδικαλιστική οργάνωση και στη διεκδίκηση», υποστήριξε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάσος Τσιαπλές στη μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων στην Κεντρική πλατεία.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «θα αντισταθούμε στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, θα δυναμώσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη μας, στους Παλαιστίνιους που δολοφονούνται και στερούνται το δικαίωμα στη δίκη τους πατρίδα, από τους ιμπεριαλιστές του Ισραήλ, των ΗΠΑ που ορίζουν τώρα και τις πρωτεύουσες χωρών, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και όλους τους λαούς που υποφέρουν. Θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας μας, την έξοδο από το ΝΑΤΟ και για να πάψει να πληρώνει η χώρα μας 4 δισ. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς του σχεδιασμούς, τα οποία πρέπει να δίνονται για τις λαϊκές ανάγκες», σημείωσε.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν με την οργάνωση. «Τα αιτήματά μας για την άμεση ανακούφιση της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, ξέρουμε καλά πως δεν λύνουν ριζικά τα μεγάλα προβλήματα που γεννά και αναπαράγει διαρκώς το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, γιατί σκοπός του δεν είναι η ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας, αλλά το μέγιστο δυνατό κέρδος, που βγαίνει από την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Για αυτό η πάλη με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων για τις άμεσες ανάγκες μας, πρέπει να συνδέεται αναγκαστικά με την πάλη για έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ και όχι το κεφάλαιο. Για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας προς όφελος του λαού, να αποδεσμεύσει τη χώρα από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, να διαγράψει το χρέος, να αποσύρει τη χώρα από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Μόνο έτσι θα ζήσουμε χωρίς ανεργία, φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Τα πάντα μπορούν να αλλάξουν, αν η εργατική τάξη οργανωθεί και μπει μαζικά σε αυτόν τον αγώνα, που σήμερα είναι αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε. Αυτόν τον αγώνα μπορούν να τον οργανώσουν σήμερα με συνέπεια μέχρι τέλος, μόνο τα ταξικά συνδικάτα που συγκροτούν το ΠΑΜΕ, όπως το ΕΚΛ, αλλά Ε.Κ., ομοσπονδίες και πολλά σωματεία στην περιοχή και πανελλαδικά. Για αυτό πρέπει να δυναμώσει με νέα συνδικάτα αυτός ο ταξικός πόλος του συνδικαλιστικού κινήματος. Η απομόνωση από την εργατική τάξη σε κάθε κλάδο, χώρο δουλειάς και συνδικάτο των εργοδοτικών – κυβερνητικών συνδικαλιστών και αντιλήψεων, είναι προϋπόθεση για να μπορέσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να ανασυγκροτηθεί και να αντεπιτεθεί, να νικήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΛ.

Στη συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία συμμετείχαν και αγρότες της ΕΟΑΣΝΛ ενώ συμβολική ήταν και η παρουσία των τρακτέρ, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρίζος Μαρούδας. Επίσης, στην ίδια συγκέντρωση συμμετείχαν η Λ.Α.Ε., η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εργατικές κινήσεις, παρεμβάσεις Λάρισας και οι μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ που απείχαν από τα μαθήματά τους.

ΑΔΕΔΥ

Ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου πραγματοποίησε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στον προϋπολογισμό λιτότητας και της φορολογίας.

«Με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.681 ευρώ αφαιρεί έναν ακόμη μισθό από τον κάθε εργαζόμενο και με τη μείωση κατά 18% των συντάξεων και την εξαΰλωση των επικουρικών αφαιρεί μέχρι και 350 ευρώ το μήνα από τους συνταξιούχους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Παπαποστόλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προσθέτοντας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ότι «αφήνει απροστάτευτη από την αρπακτική διάθεση των τραπεζών, την πρώτη κατοικία των φτωχών λαϊκών εργατικών οικογενειών, που λόγω της πρωτοφανούς μείωσης των αποδοχών τους ή ακόμη χειρότερα της ανεργίας τους, αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τροπολογία για τον συνδικαλιστικό νόμο υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έφερε εσπευσμένα στη Βουλή τροπολογία στον συνδικαλιστικό νόμο, με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα. Τα μέτρα που προωθούνται, στο χώρο του Δημοσίου, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις πολιτικές συρρίκνωσης του δημοσίου, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει, κυρίως, προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Εμείς οι εργαζόμενοι, δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, σε μια περίοδο μάλιστα που διευρύνονται οι κοινωνικές ανάγκες και αντικειμενικά μεγαλώνουν οι δυνατότητες ικανοποίησής τους. Δεν μπορούμε ως εργαζόμενοι να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στην επικαλούμενη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Με την αγωνιστική και ενωτική μας δράση μπορούμε να βάλουμε φραγμό στα αντιλαικές πολιτικές Κυβέρνησης και δανειστών, να βάλουμε φραγμό στην ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων της αξιολόγησης».

* Χαιρετισμό στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ απηύθυναν εκπρόσωποι του συλλόγου ΑΞΙΑ, των Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Βασίλης Διβάνης, της ΕΛΜΕ Λάρισας Νίκος Παναγιώτου, των συνταξιούχων του Δημοσίου Θ. Καραγώγος.

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και από τις δύο συγκεντρώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass