ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Καθημερινές ιστορίες πλαστικής σακούλας…

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2018 22:38

Η μεταβατική περίοδος, που μεσολαβεί, μέχρι να γίνει συνήθεια η μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας και στους Ελληνες, χαρακτηρίζεται από πολλές τραγελαφικές καταστάσεις.

Η αντιμετώπιση των καταναλωτών στον νέο φόρο, δεν ήταν και η καλύτερη. Θύμωσαν, δυσανασχέτησαν, αγανάκτησαν… και όλοι συζητούν εξοργισμένοι, για την πρώτη φορά που πλήρωσαν την πλαστική σακούλα!

Ο Έλληνας, κλήθηκε να εγκαταλείψει βίαια, αυτό που θεωρούνταν μέχρι χθες δεδομένο, με τίμημα 0,04 λεπτά, κάθε φορά που ξεχνά ότι δεν είναι πλέον!

Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να αναφερθούμε στις αντιδράσεις που προκάλεσε η πληρωμή της πλαστικής σακούλας στους καταναλωτές απ’ τη μια, αλλά παράλληλα και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι επιχειρηματίες τον νέο φόρο, αλλάζοντας ακόμη και το είδος της σακούλας που διέθεταν μέχρι σήμερα από χάρτινη σε πλαστική, προκειμένου να την πουλήσουν.

500 ευρώ

Σε κατάστημα καλλυντικών, εν μέσω εκπτώσεων, πελάτισσα αγοράζει κρέμες, αρώματα και είδη μακιγιάζ, το κόστος των οποίων αγγίζει περίπου τα 500 ευρώ!

Η ταμίας αφού προσθέτει τον σωρό των κουτιών πάνω στον πάγκο, ανακοινώνει το κόστος των προϊόντων στην πελάτισσα, την ρωτά αν θέλει σακούλα και την κοιτά ξαφνιασμένη όταν της απαντά:

«Όχι ευχαριστώ! Έχω δική μου. Να πληρώσω τζάμπα …4 λεπτά!».

Είδη μαναβικής

Καταναλωτής, γυρνά συνεχώς γύρω από τον πάγκο με τα είδη μαναβικής, σε κάποιο σούπερ μάρκετ και ψάχνει τις πλαστικές σακούλες.

Τραβά μία και φαίνεται να είναι προβληματισμένος. Ρωτά την υπάλληλο: «Αυτή τη σακούλα θα την πληρώσω;» και του απαντά εκείνη: «Αν βάλετε μέσα είδη μαναβικής, όχι, δεν θα την πληρώσετε, αλλά αν την πάρετε μαζί σας άδεια, τότε θα την πληρώσετε στο ταμείο». Πονηράδες;

Δώρο οι σακούλες

Ευχαριστημένος έφυγε πελάτης σούπερ μάρκετ, από το ταμείο, όταν του ανακοίνωσαν: «Συγχαρητήρια κύριε! Κερδίσατε δύο πλαστικές σακούλες, με τις αγορές σας, άνω των 50 ευρώ!»

«Πες, ότι την έφερες από το σπίτι!»

«Σε ξέρω τόσα χρόνια. Είσαι καλή πελάτισσα τόσα χρόνια! Ντρέπομαι να σου προσθέσω στον λογαριασμό 0,04 λεπτά για τη σακούλα», λέει κρεοπώλης στην πελάτισσά του και βρίσκει αμέσως τη λύση: «Πάρτη, μην την πληρώνεις και αν σου πει κανένας τίποτα, πες ότι την έφερες από το σπίτι! Εντάξει;».

Χάρτινη

Για πολλά χρόνια, μέχρι και πρότινος, κατάστημα της εμπορικής αγοράς της Λάρισας, διάθετε χάρτινες σακούλες με την αγορά προϊόντων. Ξαφνικά, όταν άρχισε η επιβολή του περιβαλλοντικού μέτρου, με την πλαστική σακούλα, «εξαφάνισε» τις χάρτινες σακούλες του από τα ταμεία και διαθέτει πλέον μόνο πλαστικές!

Η απόφαση αυτή, σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντική συνείδηση!

«Θα τα πάρω στα χέρια!»

-«Σακούλα;», ρωτά η ταμίας στο σούπερ μάρκετ τον πελάτη.

 -«Σου ζήτησα εγώ σακούλα;» απαντά εκείνος θυμωμένος.

-«Μα κύριε, απλά σας ρώτησα!» του λέει απολογητικά αυτή.

-«Να μην ρωτάς, θα τα πάρω στα χέρια. Όχι που θα την αγοράσω κιόλας!» και δεν άφησε περιθώρια…

«Πόσες σακούλες θέλετε;»:

Κοιτά η ταμίας ενός σούπερ μάρκετ, τη μεγάλη ποσότητα προϊόντων του πελάτη στο ταμείο και πριν ξεκινήσει να τα καταγράφει στην ταμειακή μηχανή τον ρωτά; «Πόσες σακούλες θέλετε;».

«Δεν ξέρω. Θα δω. Βγάλτε εσείς μερικές, εγώ θα βάζω τα προϊόντα και τις μετράμε στο τέλος» της απαντά.

Για κάποιον λόγο, στην ταμία δεν βόλευε αυτή η απάντηση και ξαναρωτά: «Μα, πόσες θα χρειαστείτε;».

Εξοργισμένος ο πελάτης της λέει: «Μα τι θέλετε επιτέλους; Είπα ότι δεν θα τις πληρώσω;».

Χωρίς απόδειξη

«Θέλετε απόδειξη για τις αγορές σας;», ρωτά έμπορος τον πελάτη και συνεχίζει, δεν θα σου χρεώσω και την πλαστική σακούλα!

Οι οικολόγοι

Ζευγάρι στέκεται στο ταμείο του σούπερ μάρκετ και περιμένει την ταμία να καταγράψει στην ταμειακή τα προϊόντα. Πριν προλάβει να φτάσει και στο τελευταίο, της λένε: «Εμείς έχουμε σακούλα και μάλιστα πολύ καλή και μεγάλη και είμαστε προετοιμασμένοι για το νέο μέτρο. Πρέπει να σώσουμε το περιβάλλον…».

Και οι ιστορίες της πλαστικής σακούλας, θα συνεχίζονται στην καθημερινότητα με αμείωτο ρυθμό…

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass