ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΔΕΥΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

«Να διασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού»

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2018 16:10

Το ΔΣ της ‘Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του, «εκφράζει την ανησυχία του για την ένταξη του 51% των εταιριών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αθήνας (Ε.ΥΔ.Α.Π.) και της Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ.) στην ΕΕΣΥΠ Α.Ε. με τον πρόσφατο νόμο 4512/2018.

Υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης-αποχέτευσης κρίθηκε αντισυνταγματική με την υπ αριθμ. 1906/2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τάσσεται κατηγορηματικά κατά κάθε προσπάθειας μερικής ή ολικής απομείωσης του δημόσιου χαρακτήρα των εταιριών ύδρευσης που ενδεχομένως θα οδηγήσει στην απώλεια του ελέγχου του δημοσίου στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Υπενθυμίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η διαχείρισή του για να είναι βιώσιμη, επωφελής και αειφόρος θα πρέπει να ασκείται από δημόσιους ή δημοτικούς φορείς. Η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία απέδειξε ότι η διαχείριση του νερού από ιδιώτες έβλαψε τις τοπικές κοινωνίες, αφού αυξήθηκε υπέρμετρα η τιμή του με ταυτόχρονη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις το δημόσιο ανέκτησε τη διαχείριση του νερού από τους ιδιώτες. H ιστορία απέδειξε ότι η μοναδική βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι η δημόσια. Θεωρεί ότι η συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως δημόσιου αγαθού στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος θα πρέπει να υλοποιηθεί σύμφωνα με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού.

Η ΕΔΕΥΑ τονίζει ότι εκπροσωπώντας 117 ΔΕΥΑ που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων και τηλεθέρμανσης σε 5 εκατ. πολίτες της χώρας μας θα συμβάλλει με κάθε τρόπο και μέσο στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ» καταλήγει η ΕΔΕΥΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass