Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Απαγορεύεται η διέλευση φορτηγών στην οδό Βόλου

* Ευρεία σύσκεψη στο Υπ. Μεταφορών για τα τροχαία στην οδό Βόλου προτείνει ο Μάξ. Χαρακόπουλος * Σε 15 μέρες υπογράφεται η σύμβαση για τον κυκλικό κόμβο στην οδό Βόλου με Λεωφόρο Καραμανλή

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2018 21:32

Άμεση λύση στο πρόβλημα των κατοίκων του Αγίου Γεωργίου Λάρισας, με τη διέλευση βαρέων οχημάτων μέσα από τους δρόμους της συνοικίας, πρόσφερε, χθες, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας: «Η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, απαγορεύεται βάσει νόμου στην παλιά εθνική οδό Λάρισας- Βόλου, από τον κόμβο Βελεστίνου, μέχρι την είσοδο της πόλης. Θα πρέπει να απευθυνθούμε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να τοποθετήσει σχετικές απαγορευτικές πινακίδες σε σημεία της ΠΑΘΕ για να μην εισέρχονται στη Λάρισα, τα βαρέα οχήματα.

 Ακολούθως, μια αυστηρή εφαρμογή του νόμου από την Τροχαία θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα στη λύση του προβλήματος».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης δήλωσε πως από το 2015 υπάρχει έτοιμη μελέτη δημιουργίας κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας - Βόλου με τη λεωφόρο Καραμανλή και σύντομα, εντός 15 ημερών, θα υπογραφεί η ανάθεση κατασκευής του έργου σε εργολάβο.

Όπως υποστήριξε η εν λόγω μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου έργου που περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία άλλων δύο κυκλικών κόμβων στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην οδό Ερέτρειας και στην 110 Π.Μ. με την οδό Αγιάς.

Όπως επισήμανε ο κ. Αγοραστός, το έργο προβλέπει όπου ενδείκνυται- την κατασκευή παράπλευρου δρόμου, διαβάσεων πεζών και ποδηλατόδρομους.

Εκ μέρους των κατοίκων του Αγίου Γεωργίου, ο κ. Γεώργιος Χατζής παρέδωσε υπόμνημα διαμαρτυρίας στον κ. Αγοραστό, υπογεγραμμένο από δώδεκα Συλλόγους και τον Ενοριακό Ιερό Ναό, το οποίο αναφέρει τα εξής: «Σας υποβάλλουμε το παρόν Υπόμνημα Διαμαρτυρίας, με αφορμή το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στη διασταύρωση των οδών Βόλου και Κ. Καραμανλή την Τετάρτη 7/3/2018, στο οποίο έχασε τη ζωή της μια νέα κοπέλα, μετακινούμενη με το ποδήλατό της.

Οι κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που επικρατεί στην οδό Βόλου, διεκδικούμε για τα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον και θα αγωνιστούμε για το σκοπό αυτό, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Ευχόμαστε όχι άλλα θύματα στη συνοικία μας.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας μας, συγκεντρωθήκαμε την 11/3/2018 στο σημείο που χάθηκε άδικα μια ακόμη ζωή και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν κατά καιρούς στη συνοικία μας.

Οι φορείς της περιοχής του Αγίου Γεωργίου, που συνυπογράφουν το παρόν υπόμνημα, συναντηθήκαμε και αποφασίσαμε να θέσουμε υπ' όψιν σας, τα παρακάτω προβλήματα και να υποβάλουμε τις προτάσεις μας για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, ελπίζοντας ότι θα εξομαλύνουν την παρούσα κατάσταση. Το πιο βασικό από αυτά τα προβλήματα, είναι η διέλευση των βαρέων οχημάτων από την οδό Βόλου, η οποία θα πρέπει άμεσα να σταματήσει.

Με την ισχύουσα κατάσταση, η οδός Βόλου είναι χαρακτηρισμένη ως τμήμα της παλαιάς Εθνικής Οδού και εξαιτίας αυτού, επιτρέπεται η διέλευση βαρέων οχημάτων.

Στην πραγματικότητα όμως, η οδός Βόλου χρησιμοποιείται καθημερινά από πλήθος παιδιών που μετακινούνται προς τα σχολικά συγκροτήματα και προς το κέντρο της πόλης για να μεταβούν στα φροντιστήριά τους.

Χρησιμοποιείται επίσης από πλήθος ηλικιωμένων κατοίκων της περιοχής, για να μετακινηθούν προς τα εμπορικά καταστήματα που υπάρχουν στη συνοικία καθώς επίσης και προς τη λαϊκή αγορά που λειτουργεί στην οδό Κάρλας. Είναι ένας δρόμος που διέρχεται μέσα από κατοικημένη περιοχή και θα πρέπει να ανήκει πλέον στον ιστό της πόλης. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως αστικός δρόμος και να σταματήσει η διέλευση οχημάτων βαρέως τύπου.

Για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων βαρέως τύπου, υπάρχουν άλλες εναλλακτικές διαδρομές, οι οποίες κατατέθηκαν υπηρεσιακά από τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Λάρισας στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων καθώς υπάρχει μελέτη αστικής κινητικότητας και είναι στη διάθεσή σας.

Σας υποβάλλουμε συνολικά τις παρακάτω προτάσεις, οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα εξομαλύνουν την κατάσταση και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων:

* Να χαρακτηριστεί η Οδός Βόλου ως αστικός δρόμος.

* Να πραγματοποιηθεί η επέκταση του Περιφερειακού δρόμου από τον κόμβο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ προς την Οδό Βόλου.

* Να εξεταστεί η υλοποίηση των προτάσεων της μελέτης των μαθητών του 7ου Γυμνασίου Λάρισας, για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας της οδού Βόλου.

* Επίσπευση της έναρξης της κατασκευής κυκλικού κόμβου (round about), στη διασταύρωση των οδών Βόλου και Κ. Καραμανλή

* Να κατασκευαστεί υπόγεια διάβαση πεζών και ποδηλάτων για τη διέλευση της οδού Κ. Καραμανλή.

* Δημιουργία κυκλικού κόμβου στην είσοδο της πόλης στις οδούς Βόλου και Σικελιανού ή κανονική λειτουργία των υπαρχόντων φωτεινών σηματοδοτών.

* Δημιουργία ποδηλατοδρόμου στην οδό Κάρλας.

* Να τοποθετηθεί σήμανση στην οδό Δούκα για την υποχρεωτική κίνηση των οχημάτων βαρέως τύπου προς την οδό Κ. Καραμανλή.

Έχοντας εμπιστοσύνη στην αγάπη σας για την πόλη, ευελπιστούμε ότι θα εισακούσετε τα αιτήματά μας για τη δημιουργία συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης και μετακίνησης των κατοίκων της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου, έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα η ευχή μας όχι άλλα θύματα στη συνοικία μας».

Οι φορείς και Σύλλογοι της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου που υπογράφουν είναι οι εξής:

Ενοριακός Ιερός Ναός Μεγαλομάρτυρος Αγ.Γεωργίου Λαρίσης, 12ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 7ο Γυμνάσιο Λάρισας, 13ο Λύκειο Λάρισας, 23ο & 52ο Νηπιαγωγεία Λάρισας, Σύλλογος Γονέων 23ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Σύλλογος Γονέων 12ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Σύλλογος Γονέων 7ου Γυμνασίου Λάρισας, Σύλλογος Γονέων 13ου Λυκείου Λάρισας, Σύλλογος Γονέων 23ου & 52ου Νηπιαγωγείων Λάρισας

Α.Ο.ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΣ και Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Αγιος Γεώργιος».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες κ. Γ. Λαδόπουλος και Απ. Μπέμπης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Χρ. Καλομπάτσιος, Σ. Παιδής και Μαρία Μαμάρα.

Να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των Συλλόγων της συνοικίας θα επισκεφθούν σήμερα, στις 11.30 το πρωί, τον δήμαρχο Λαρισαίων, προκειμένου να καταθέσουν επίσης τα αιτήματά τους.

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πρωτοβουλία ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο Μεταφορών με τη συμμετοχή του Δήμου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των βουλευτών του νομού, του ΤΕΕ Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, για τα τροχαία στην οδό Βόλου, προκειμένου να εξευρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, προτείνει ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με επιστολή του στον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

 «… Καθότι η οδός Βόλου αποτελεί την κεντρική οδική αρτηρία για τους κατοίκους της περιοχής, που, ως γνωστόν, αναπτύσσεται γρήγορα τα τελευταία χρόνια, η υψηλή κυκλοφορία και η κίνηση των βαρέων οχημάτων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για όλους τους κατοίκους της περιοχής, από τους μικρούς μαθητές, που πηγαίνουν καθημερινά στα σχολεία, έως και τους ηλικιωμένους. Η συχνότητα των ατυχημάτων μαρτυρά του λόγου το αληθές, ενώ τα αιτήματα των κατοίκων εστιάζονται στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για αποχαρακτηρισμό του δρόμου από εθνική οδό σε δρόμο ηπιότερης κυκλοφορίας, γεγονός που θα κάνει πιο ανθρώπινες τις συνθήκες διαβίωσής τους και θα απομακρύνει τους κινδύνους.

Προς τούτο, λοιπόν, θα παρακαλούσα με την ιδιότητά σας ως δήμαρχος της Λάρισας να αναλάβετε την πρωτοβουλία ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με τη συμμετοχή του Δήμου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των βουλευτών του νομού, του ΤΕΕ Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κοινοποιεί την επιστολή του στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Θεσσαλίας κ. Νίκο Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλο και την ενορία του Αγίου Γεωργίου.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass