Ο 24ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ BURAK AGARMIS ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ:

«Εκεί θα βασανιστώ, είναι σίγουρο…»

* Νέο «όχι» από το Συμβούλιο Εφετών στο αίτημα έκδοσής του στην Τουρκία

Δημοσίευση: 17 Απρ 2018 21:43

Και δεύτερο «όχι», προς την τουρκική κυβέρνηση και μάλιστα με διαφορά λίγων ημερών εξέφρασε το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η πρώτη αρνητική γνωμάτευση αφορούσε στο αίτημα της γειτονικής χώρας, να εκδοθεί ο Ali Ecram Gokoglu που κρατείται στις Φυλακές Λάρισας. Η δεύτερη συνεχόμενη αρνητική γνωμάτευση γνωστοποιήθηκε χθες το μεσημέρι και αφορούσε στην υπόθεση του Agarmis Burak.

Οι δύο άνδρες μαζί με άλλους 6 ομοεθνείς τους, συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., παραμονές της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα. Το χθεσινό «όχι» ήταν η έκτη ίδια απόφαση από Ελληνικό Δικαστήριο. Οι προηγούμενες εκδόθηκαν από τα Συμβούλια Εφετών Αθηνών και Ναυπλίου.

Στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης κατέθεσαν δύο Έλληνες μάρτυρες. Ωστόσο κανένας από τους δύο δεν ήξερε συγκεκριμένα πράγματα για τον εκζητούμενο Τούρκο. Κατέθεσαν γενικά όσα γνωρίζουν για την κατάσταση στην Τουρκία αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «έχει αλλάξει το κλίμα δραματικά στη γειτονική χώρα» και πως «η τύχη του είναι προδιαγεγραμμένη και δεν είναι άλλη από τη βιολογική του εξόντωση». Και οι δύο εξέφρασαν τη σιγουριά τους πως εκεί «θα βασανιστεί».

Ο 24χρονος μίλησε για την έως τώρα πορεία του. Είπε πως ζει τα τελευταία 17 χρόνια στην Ολλανδία και πως βρίσκεται στο πρώτο έτος των σπουδών του σε Νομική Σχολή. Διέκοψε όμως γιατί είχε ανάγκη χρημάτων και ξεκίνησε να εργάζεται. Για το πώς βρέθηκε στην Ελλάδα, ανέφερε πως ήρθε για διακοπές το καλοκαίρι αλλά τις παρέτεινε. Στη συνέχεια ήρθε η σύλληψή του με άλλα άτομα εκ των οποίων γνώριζε μεταξύ αυτών μόλις δύο.

Αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε «οργάνωση» όπως και τις όποιες κατηγορίες «περί στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα».

Επαναλάμβανε πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει να εκδοθεί στην Τουρκία και πως αυτό που θέλει είναι να επιστρέψει στην Ολλανδία καθώς «εκεί είναι η ζωή μου, οι σπουδές μου, η δουλειά μου».

Αρθρογραφεί σε περιοδικά εναντίον του υπάρχοντος καθεστώτος στην Τουρκία και είπε πως το κάνει αυτό «διότι είμαι δημοκράτης και ζητάω τη δημοκρατία. Όχι τον φασισμό».

Για τους λόγους που δεν θέλει να εκδοθεί στην Τουρκία ανέφερε πως είναι σίγουρος πως εκεί θα υπάρξουν «βασανιστήρια».

Μέσω των αυτοτελών ισχυρισμών η υπεράσπιση ανέφερε πως αρμόδια δικαστήρια είναι τα ελληνικά και πως οι λόγοι για τους οποίους τον ζητάει η Τουρκία είναι προσχηματικοί, αόριστοι και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ενώ τόνισε πως δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη εκεί.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας πριν προτείνει την αρνητική απάντηση στο αίτημα έκδοσης, το ανέλυσε σε τρία επίπεδα τονίζοντας όμως μεταξύ άλλων πως τα ελληνικά δικαστήρια αρνούνταν τις εκδόσεις και πριν το καθεστώς στην Τουρκία λέγοντας πως «η κατάσταση δεν είναι καλή για περιπτώσεις σχετικές με ανθρώπινα δικαιώματα» πόσο μάλιστα τώρα όπου όπως πρόσθεσε «είναι ενδεικτικό πως κρατούνται δύο άνθρωποι 45 ημέρες χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία», αναφερόμενος στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass