ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΝΙΚΟ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟ

Το ΚΚΕ τιμά τον «Γέρο της Εργατικής Βοήθειας»

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2018 16:42

Την Τετάρτη 23 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (23ης Οκτωβρίου και Υψηλάντου), οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ του 3ου Διαμερίσματος Λάρισας, στο πλαίσιο του γιορτασμού 100 χρόνων από τη ίδρυση του ΚΚΕ, διοργανώνουν εκδήλωση για να τιμήσουν τον αγωνιστή κομμουνιστή Νίκο Βαλιανάτο.

Ο Νίκος Βαλιανάτος διετέλεσε γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ το 1922 και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Με τον καθημερινό του αγώνα είχε αποκτήσει μεγάλη επιρροή στις λαϊκές μάζες και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και σε όλη την περιοχή.

Το 1925 «ο Γέρος της Εργατικής Βοήθειας» όπως τον αποκαλούσαν, προτάθηκε από το ΚΚΕ ως υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας. Θα ήταν νικητής, έχασε για 40 μόνο ψήφους, αν δεν υπήρχαν πολλές και ποικίλες μεθοδεύσεις από τα «τζάκια» των «παλαιών» κομμάτων, που έτρεμαν στην ιδέα η Λάρισα να έχει κομμουνιστή δήμαρχο. Επίσης τον Μάρτη του 1926, επί δικτατορίας Πάγκαλου, το ΚΚΕ τον προτείνει για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρ’ ότι εκείνη την εποχή βρισκόταν εξόριστος σε νησί.

Το 1938, επί βασιλομεταξικής δικτατορίας, ο 71χρονος πλέον Νίκος Βαλιανάτος συλλαμβάνεται ξανά για την πολιτική του δραστηριότητα και ύστερα από άγριο βασανισμό το πρωί της 9ης Αυγούστου θα βρεθεί νεκρός στο πεζοδρόμιο κάτω από τη Γενική Ασφάλεια Αθηνών. «Έτσι εκδικήθηκε η δικτατορία τον ακούραστο αγωνιστή Νίκο Βαλιανάτο» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, «μια πολύ αγαπητή ηρωική μορφή, ένας από τους πρωτομάρτυρες του κόμματός μας. Έζησε όλη τη ζωή του τίμια, σεμνά, πλούσια αγωνιστικά. Πηγή φρονηματισμού για τη σημερινή και τις μέλλουσες γενιές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass