Οταν πεζοί και ποδηλάτες παραβιάζουν τον ΚΟΚ

* Τα πρόστιμα που προβλέπονται για φωτεινούς σηματοδότες, ακουστικά στα αυτιά και συνομιλία στο κινητό

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2018 21:19

Εάν οι τροχονόμοι αποφάσιζαν να εφαρμόσουν πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για πεζούς και ποδηλάτες θα έπρεπε να μοιράζουν κλήσεις με πρόστιμα από το πρωί μέχρι το βράδυ…

Και επειδή πολύ μελάνι έχει χυθεί για την επικινδυνότητα των δρόμων αλλά και τις παραβάσεις των οδηγών αυτοκινήτων που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές, ίσως έχει έρθει η ώρα το ζήτημα να αντιμετωπιστεί από όλες τις πλευρές. «Κακοί» οδηγοί που παραβιάζουν συστηματικά των ΚΟΚ δεν είναι μονάχα όσοι κυκλοφορούν με αυτοκίνητο, αλλά και οι ποδηλάτες και οι πεζοί που κυκλοφορούν απρόσεκτα, αγνοώντας τους κανόνες που υπάρχουν για την ασφαλή κυκλοφορία τους. Ένας παλιός Λαρισαίος τροχονόμος που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ζήτημα της κυκλοφοριακής αγωγής μιλά στην «ΕτΔ» για τα στραβά και ανάποδα πεζών και ποδηλατών. Μάλιστα, παρομοιάζει τις συνήθειες των Ελλήνων πεζών στο θέμα της κυκλοφορίας στο δρόμο, με αυτές των Ινδών χαρακτηρίζοντάς τες ανεξέλεγκτες.

«Ο Κ.Ο.Κ. έχει προβλέψει για όλα. Δυστυχώς στην περίπτωση των πεζών δεν εφαρμόζεται, διότι είναι μη λειτουργικό πολλές φορές. Εάν όμως γινόταν, τα πρόστιμα θα έπεφταν βροχή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα παρανομίας των πεζών είναι η επιχείρηση διάσχισης του οδοστρώματος όχι από τη διάβαση πεζών όταν υπάρχει, αλλά από άλλο σημείο του δρόμου που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον ίδιο ή να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα. Δεν υπάρχει αγωγή πεζών στη χώρα μας» επισημαίνει.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι και οι πεζοί πολλές φορές κάνουν λάθη που μπορεί να έχουν τραγικά αποτελέσματα; Περπατούν στο δρόμο και ασχολούνται με το κινητό τους, φορούν ακουστικά και ακούν μουσική, κάνουν λάθος εκτιμήσεις και προσπαθούν να περάσουν τρέχοντας δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, κόβουν δρόμο περνώντας κάτω από τη γέφυρα (π.χ. Φαρσάλων) αντί να χρησιμοποιήσουν την υπόγεια διάβαση πεζών. Τα παραδείγματα ουκ ολίγα. Εκείνο που δεν γνωρίζουν όμως πολλοί είναι ότι και για τις παραβάσεις πεζών υπάρχει πρόστιμο 40 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 38 του ΚΟΚ.

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ

Άκρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση με τους ποδηλάτες στη Λάρισα. Για την Τροχαία ο ποδηλάτης είναι οδηγός και θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον ΚΟΚ. Παρόλα αυτά η επικίνδυνη οδήγησή τους έχει γίνει αιτία για ατυχήματα είτε με αυτοκίνητα είτε με πεζούς. Οι παρασύρσεις πεζών από ποδήλατα είναι καθημερινές αλλά και για αυτούς υπάρχουν συνέπειες και πρόστιμα.

«Όταν υπηρετούσα έκοψα κλήση σε ποδηλάτη που πέρασε με κόκκινο. Φώναζε και δεν μπορούσε να διανοηθεί πως μπορώ να το κάνω αυτό», θυμάται ο Λαρισαίος τροχονόμος και προσθέτει: «από τη στιγμή που κάποιος βρίσκεται πάνω στο ποδήλατο είναι οδηγός και πρέπει να κινείται όπως ορίζει ο νόμος για τη δική του ασφάλεια και των υπολοίπων. Όμως η εικόνα που βλέπουμε σε δρόμους και πεζοδρόμους είναι απογοητευτική. Ποδηλάτες που παραβιάζουν το σηματοδότη, έχουν από πίσω παιδικό κάθισμα, οδήγηση χωρίς χέρια, με ακουστικά στα αυτιά, άλλες φορές ιδιαίτερα οι νέοι ανεβαίνουν δύο και τρεις πάνω σε ένα ποδήλατο. Πόσοι δεν έχουμε δει ένα παιδί να κάθεται πάνω στο τιμόνι του ποδηλάτου και ένα δεύτερο να κάνει πετάλι; Αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό».

Ο ΚΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 40 οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων, απαγορεύεται: α) Να ρυμουλκούνται από άλλο όχημα. β) Να ρυμουλκούν ή ωθούν διάφορα αντικείμενα. γ) Να μεταφέρουν αντικείμενα, τα οποία εμποδίζουν την οδήγηση του οχήματος τους ή εκθέτουν σε κίνδυνο τους λοιπούς χρήστες της οδού. δ) Να κινούνται ανά δύο ή και πλείονες παράλληλα. ε) Να σύρουν μαζί τους ζώα δεμένα με λουρί. στ) Να χρησιμοποιούν εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές. ζ) Να χρησιμοποιούν εν κινήσει κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

- Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων υποχρεούνται, όταν οδηγούν, να κρατούν το τιμόνι και με τα δύο τους χέρια, εκτός αν δίνουν σήμα.

- Οι οδηγοί ποδηλάτων υποχρεούνται να κατεβαίνουν από αυτά και να τα οδηγούν βαδίζοντας, όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος για την κυκλοφορία των πεζών.

- Απαγορεύεται να μεταφέρουν επιβάτες στα οχήματά τους.

-Σε οδούς, οι οποίες έχουν λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση ποδηλάτων ή μοτοποδηλάτων, απαγορεύεται στους οδηγούς αυτών να χρησιμοποιούν το υπόλοιπο του οδοστρώματος.

Τα πρόστιμα για παραβάσεις με το ποδήλατο μπορεί να ξεκινούν από 80 ευρώ και να φτάνουν τα 150 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για εμπλοκή σε ατύχημα όπου εκεί φτάνει στη δικαιοσύνη.

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ.: Κώστας Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass