Ατυπο «εκτροφείο» αδέσποτων η Τούμπα

* Καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων για κακομεταχείριση, αλλά και παράνομες σφαγές ζώων...

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2018 22:25

Δύο πρόβατα δεμένα σε μια κολώνα της ΔΕΗ μάταια ψάχνουν για λίγη σκιά, για μια σταγόνα νερό.

Λίγο πιο κάτω ένα γουρούνι φαίνεται πως στάθηκε πιο τυχερό καθώς είναι σε περιφραγμένο χώρο αλλά βρίσκεται δεμένο μέσα σε λάσπες και ακαθαρσίες. Ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, κοντά στα σπίτια των κατοίκων της Τούμπας, «φυτρώνουν» ανάμεσα σε χωράφια με καλλιέργειες πρόχειρα μαντριά με παραπήγματα και δημιουργούνται αγέλες με αδέσποτα ζώα.

Η εικόνα της νέας συνοικίας δεν θυμίζει σε τίποτα εικόνα πόλης. Εδώ και καιρό μέλη φιλοζωικών οργανώσεων έκαναν λόγο για μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Έκαναν λόγο για κακές συνθήκες ευζωίας των δεσποζόμενων ζώων και για δημιουργία αγελών μιας και ασυνείδητοι ιδιοκτήτες αφήνουν τα σκυλιά τους στην περιοχή. «Ενώ εμείς παίρναμε τα ζώα, τα στειρώναμε, κάναμε τα εμβόλιά τους και τα αποπαρασιτώναμε όταν επιστρέφαμε βλέπαμε και άλλα κουτάβια. Ιδιοκτήτες είχαν βρει ως εύκολη λύση να φέρνουν τα σκυλιά τους και να τα παρατούν εδώ», σημειώνουν «ξεναγώντας» τον φωτογραφικό φακό της «Ε» στη συνοικία της Τούμπας.

Μια καφετή σκυλίτσα είναι ετοιμόγεννη, μαζί με άλλα τρία μεγαλόσωμα σκυλιά έχουν βρει καταφύγιο σε μια ανεγειρόμενη οικοδομή, λες και την προσέχουν μέχρι να γεννήσει τα μικρά της. Τα κατοικήσιμα σπίτια είναι λιγοστά, οι κάτοικοι φοβούνται να περπατήσουν αμέριμνοι εξαιτίας των πολλών τετράποδων που συγκεντρώνονται στην περιοχή. Εθελοντές από τους «Αδέσποτους εθελοντές Λάρισας» και από τις «Ξεχασμένες ψυχές» προσπαθούν να τα παρέχουν καθημερινή φροντίδα, να τα ταΐζουν, να τα βάζουν νερό, να τα στειρώνουν σε συνεργασία με το δημοτικό κυνοκομείο. Τις περισσότερες φορές όμως είναι μάταιος ο κόπος μιας και τα ζώα αντί να περιορίζονται, πολλαπλασιάζονται, πληθαίνουν.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Οι εθελοντές αναζητούν λύσεις. Απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να πάψουν να εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους και συγχρόνως να τηρούν τους κανόνες ευζωίας στα οικόσιτα. Μάλιστα δεν δίστασαν να καταγγείλουν ιδιώτη στην Εισαγγελία Λάρισας για τη δημιουργία αυτοσχέδιου χώρου περισυλλογής ζώων που δεν πληρούσε τους κανόνες υγιεινής και ευζωίας των ζώων. Στο έγγραφό τους προς την Εισαγγελία αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «σας καταγγέλλουμε ότι στον χώρο αυτό κατά διαστήματα έχει παρατηρηθεί να γίνονται παράνομες σφαγές ζωών αφού έχουμε δει απομεινάρια ζωών που έχουν σφαγιαστεί. Επίσης, καταγγέλλουμε την κακοποίηση ενός σκύλου γένους αρσενικού που είναι μόνιμα δεμένος επί χρόνια στο σημείο, ενώ ένα θηλυκό είναι περιορισμένο σε κλειστό χώρο. Τα δύο σκυλιά δεν ταΐζονται συχνά και νερό υπάρχει μόνο όταν μεταβαίνουν στον χώρο μέλη φιλοζωικού σωματίου».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Παράλληλα, τα μέλη των φιλοζωικών αναφέρουν ότι προχώρησαν και σε έγγραφη καταγγελία στα Αστυνομικά Τμήματα της Λάρισας και έχουν επιβληθεί πρόστιμα. «Σε άλλο σημείο της περιοχής υπάρχει ένα άλλο μαντρί, στο οποίο βρίσκονται δύο σκυλιά και δύο νεογέννητα κουτάβια τα οποία είναι άρρωστα και πεινασμένα μονίμως, μετά από υπόδειξή μας να θεραπευτούν δεν το πράττει ο ιδιοκτήτης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των σκυλιών. Επίσης, αναφέρουμε ότι στον χώρο υπήρχε και ένα άλλο κουτάβι το οποίο ήταν άρρωστο και μετά από υπόδειξή μας στον ιδιοκτήτη να το φροντίσει, αυτός απλώς απομάκρυνε το ζώο. Ζητάμε να γίνει έλεγχος με ειδική συσκευή για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τσιπ και αν ο αριθμός αντιστοιχεί σε αυτόν που έχουν αποδώσει οι ιδιοκτήτες. Επίσης να μας δώσει το σκυλί που απομακρύνθηκε για εξέταση και θεραπεία».

Οι προσπάθειες των εθελοντών συνεχίζονται αλλά ζητούν και την κατανόηση των ιδιοκτητών.

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Κώστας Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass