«Οι νεκροί απαιτούν δικαίωση…»

* Τιμήθηκε χθες η Γενοκτονία των Ποντίων

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2018 21:40

Υπόσχεση μνήμης και αγώνα να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων, έδωσαν χθες οι Λαρισαίοι, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 99 χρόνων, από τον αφανισμό του ελληνισμού του Πόντου.

«Οι νεκροί είναι πάντα παρόντες και απαιτούν τη δικαίωσή τους…» τόνισε ο εκπαιδευτικός κ. Βαγγέλης Σίμος στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, μέσα στον ιερό ναό Αναλήψεως του Σωτήρος, ενώ ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Χρήστος Τοπαλίδης, απευθύνοντας

παλλαϊκό προσκλητήριο συστράτευσης, στη διεκδίκηση αυτού του στόχου, σε χαιρετισμό του μπροστά από το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στη συνοικία Αβέρωφ, τόνισε:

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί τη μελανότερη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας που μαζί με την γενοκτονία των υπολοίπων Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων συνθέτουν το ειδεχθέστερο έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας, αυτό της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής.

Δυστυχώς η προσέγγιση του ζητήματος της Γενοκτονίας από την επίσημη ελληνική πολιτεία παραμένει επετειακή.

24 χρόνια μετά την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη Βουλή των Ελλήνων, εξακολουθούμε και απαιτούμε από την ελληνική πολιτεία να αναλάβει την πρωτοβουλία στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώρισή της.

Ήρθε η ώρα να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και από κοινού να συντονίσετε τη δράση σας προκειμένου το ζήτημα της Γενοκτονίας να ενταχθεί υψηλά στη λίστα των θεμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς όλοι εμείς οι φορείς του οργανωμένου ποντιακού χώρου είμαστε εθελοντές, στρατευμένοι ακτιβιστές στον αγώνα για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας αλλά δεν θα μπορούσαμε ποτέ να υποκαταστήσουμε την επίσημη ελληνική εξωτερική πολιτική η συνδρομή της οποίας αποτελεί αναγκαιότητα. Το οφείλετε στις ψυχές των 353.000 χιλιάδων γενοκτονημένων προγόνων μας, στους εκατοντάδες χιλιάδες επιζήσαντες που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες.

Απευθύνω λοιπόν παλλαϊκό προσκλητήριο συστράτευσης στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας με βαθιά επίγνωση του ηθικού χρέους που αναλαμβάνουμε, απέναντι στην ιστορική αλήθεια, τις πανανθρώπινες αξίες, αλλά προπάντων απέναντι στις 353.000 ψυχές των γενοκτονημένων προγόνων μας».

Η εκδήλωση περιλάμβανε δοξολογία στον ιερό ναό της Αναλήψεως του Σωτήρος, ομιλία για το χρονικό της γενοκτονίας, επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στο Αβέρωφ και καταθέσεις στεφάνων, ενώ την πλαισίωσε μουσικά η μπάντα της 1ης Στρατιάς.

Στεφάνι κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Ν. Παπαδόπουλος και Κ. Μπαργιώτας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Λαδόπουλος, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο περιφερειακός διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας, του Συλλόγου Κυπρίων

Λάρισας, του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιννοστούντων «Ο Πόντος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Λάρισας, της Ιστορικής – Λαογραφικής Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Λάρισας.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Νταής, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων κ. Ρένα Καραλαριώτου, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών κ.α.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass