«Πρότυπο κομμουνιστικής δράσης ο Νίκος Βαλιανάτος»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2018 15:30

Ο Νίκος Βαλιανάτος ήταν συνδικαλιστής, γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και μέλος της ΚΕ της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας. Δολοφονήθηκε στην Ειδική Ασφάλεια Αθηνών τον Αύγουστο του 1938. Το 1925, για λίγες ψήφους δεν εκλέχθηκε δήμαρχος Λάρισας ως υποψήφιος του ΚΚΕ από το οποίο είχε προταθεί το 1922 για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χθες, στο πλαίσιο του γιορτασμού 100 χρόνων από τη ίδρυση του ΚΚΕ, οι κομματικές οργανώσεις του 3ου Διαμερίσματος Λάρισας, διοργάνωσαν εκδήλωση προς τιμήν του στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 23ης Οκτωβρίου και Υψηλάντου.


Στην ομιλία της, η Δήμητρα Σίσκου, γραμματέας της ΚΟΒ Αγ. Κων/νου –Σουφλαρίων, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στα 100 χρόνια ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ με αγώνες και θυσίες, δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος αγώνας και κατάκτηση του λαού μας που να μην πρωτοστάτησε χωρίς να λογαριάσει κόπους, στερήσεις, διώξεις. Η διαπαιδαγωγητική δύναμη των κομμουνιστικών ιδεών είναι νύχι-κρέας με την ηρωική στάση των ίδιων των κομμουνιστών. Όποια πέτρα κι αν σηκώσουμε στη χώρα μας, θα βρούμε από κάτω, το αίμα, τα νιάτα, τις θυσίες των κομμουνιστών για την κοινωνική απελευθέρωση, για να μπορέσουν οι προλετάριοι, ο ελληνικός και όλοι οι λαοί να ζήσουν χωρίς τη μπότα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στο σβέρκο τους, να οικοδομήσουν τον σοσιαλισμό-κομουνισμό. Ένα παράδειγμα τέτοιας δράσης είναι αυτό του Νίκου Βαλιανάτου. Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1870, όπου ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες. Το 1909 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλία και καλλιεργούσε χωράφια που νοίκιαζε. Αρχικά εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Όμιλο Λάρισας και το 1918 ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκαν στο νεοϊδρυμένο τότε ΣΕΚΕ. Το 1922 ήταν γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Λάρισας και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου. Ο Βαλιανάτος, μετά την παραίτηση του Κουντουριώτη τον Μάρτιο του 1926 κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πάγκαλου, είχε προταθεί από το ΚΚΕ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και εκείνη την εποχή ήταν εξόριστος σε νησί. Επίσης ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ για δήμαρχος Λάρισας στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη 1925 και έχασε στις εκλογές εκείνες για 40 ψήφους μετά από μεθοδεύσεις.
Οι συναγωνιστές του έτρεφαν μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό για το πρόσωπο του Βαλιανάτου και τον αποκαλούσαν χαρακτηριστικά «παππού». Θα γίνει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδας και το 1932 ήταν αντιπρόσωπος στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου της στη Μόσχα. Με την εγκαθίδρυση της Δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, ο γηραιός πλέον Βαλιανάτος πέρασε στην παρανομία. Συνελήφθη τον Αύγουστο του 1938 και οδηγήθηκε στην Ειδική Ασφάλεια Αθηνών. Εκεί βασανίστηκε και στις 9 Αυγούστου τα μεσάνυχτα εκπαραθυρώθηκε από το κτίριό της στη γωνία των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Δεριγνύ. Οι εκτελεστές του τον έθαψαν βιαστικά τη νύχτα και απέδωσαν τη δολοφονία του σε αυτοκτονία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass