Τίμησαν τους 40 απαγχονισθέντες πατριώτες

ΣΤΟ ΟΡΜΑΝ ΜΑΓΟΥΛΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2018 22:04 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιουν 2018 7:36

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 40 απαγχονισθέντες πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους στις 31 Μαΐου 1944 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Ορμάν Μαγούλα (Κάτω Δασόλοφος) Φαρσάλων διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων και η Τ.Κ. Δασολόφου, στο μνημείο που είχε στηθεί στον τόπο θυσίας των πατριωτών.

Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν ομιλίες του πρώην δημάρχου Πορταριάς κ. Βασιλείου Κοντορίζου, του δημάρχου Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιου και του κ. Νίκου Τζαφλέρη, μέλους του ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Ο κ. Βασίλειος Κοντορίζος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Γι' άλλη μια χρονιά ερχόμαστε στον μαρτυρικό αυτό τόπο για να τιμήσουμε τη θυσία και τη μνήμη των 40 συμπατριωτών μας από το Πήλιο και τον ευρύτερο θεσσαλικό χώρο. Οι αθώες αυτές ψυχές, στις 31 Μαΐου του 1944 οδηγήθηκαν εδώ ως πρόβατα επί σφαγή από τους Ναζί κατακτητές ως αντίποινα για τις απώλειές τους στην προηγηθείσα μάχη με τις αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που απέτρεψαν, τότε, τη διαρπαγή της σοδειάς των σιτηρών του θεσσαλικού κάμπου.

Φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος δεν ήταν οι Γερμανοί κατακτητές, αλλά οι ΕΑΣΑΔίτες, οι ντόπιοι προδότες συνεργάτες τους. Δεν υπάρχει χειρότερη μορφή πολέμου από την εμφύλια διαμάχη.

Γι' αυτό εμείς που τα ζήσαμε, οφείλουμε να τα θυμόμαστε και να τα διδάσκουμε στους νεότερους για να μην ζήσουν και αυτοί την ίδια τραγωδία.

Διότι, δυστυχώς, αναπτύσσεται στην πατρίδα μας, υπό το βάρος των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης και της εξάρτησης, μια τάση χαλάρωσης της εθνικής μνήμης, των ριζών, των καταβολών, της ιστορίας και του πολιτισμού του γένους μας. Η κρίση που ζούμε σήμερα δεν είναι μόνο κρίση συντάξεων και μισθών, αλλά και κρίση αρχών και αξιών, χωρίς τις οποίες δεν έχουμε μέλλον ως λαός. Δεν ξεχνούμε τη θυσία των αθώων συμπατριωτών μας, για αυτό ερχόμαστε κάθε χρόνο εδώ. Δεν πρέπει να ξεχνούμε το παρελθόν μας και πρέπει να το διδάσκουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας".

Μετά τις ομιλίες του δημάρχου Φαρσάλων κ. Αρη Καραχάλιου και του μέλου του ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου κ. Νίκου Τζαφλέρη ακολούθησαν προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Φαρσάλων, την Τ.Κ. Δασολόφου, τους κατοίκους της Πορταριάς Πηλίου την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος, ο πρώην δήμαρχος Πορταριάς κ. Βασίλειος Κοντορίζος, η αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Σοφία Ταστεμίρογλου, ο πρόεδρος της ΤΚ Δασολόφου κ. Χρήστος Βασιλόπουλος, το μέλος της ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Νίκος Τζαφλέρης ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολωμόν και αρκετός κόσμος από την περιοχή Φαρσάλων και την περιοχή Πηλίου Βόλου.

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν γλυκίσματα και αναψυκτικά στους παρευρεθέντες σε αυτή.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass