Ουδετερότητα στα συλλαλητήρια, υπέρ έντιμης λύσης στην ονομασία

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, Π. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΧΡ. ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ, ΣΤ. ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2018 22:35

Διίστανται οι απόψεις των πολιτικών κομμάτων για τη σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα των συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν χθες σε πολλές πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και στη Λάρισα.

«Ναι μεν αλλά» από τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, καθώς με δήλωσή του στην «Ε» ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Πέτρος Παπαγεωργίου διευκρινίζει ότι «το κόμμα δεν εξέφρασε ποτέ κανενός είδους αντίδραση σε οποιαδήποτε κινητοποίηση φορέων», αλλά σπεύδει να υπενθυμίσει παλιότερη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου ότι «η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια».

Αντιθέτως, καθαρά θέση υπέρ των συλλαλητηρίων παίρνει η ΝΔ, καθώς χθες οι δύο βουλευτές του νομού (Χαρακόπουλος, Κέλλας) και σήμερα ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας Χρήστος Καπετάνος χαιρετίζουν τα συλλαλητήρια.

Την πλέον ουδέτερη στάση κρατά το «Κίνημα Αλλαγής» (ΠΑΣΟΚ), καθώς ο γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Στέλιος Τσιάκαλος δηλώνει «σεβασμό στις γνήσιες ευαισθησίες του Ελληνικού λαού», αλλά συμπληρώνει πως «δεν ακούμε όμως έξαλλες φωνές που έρχονται από ένα σκοτεινό παρελθόν».

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής ΑΝΕΛ Βασ. Κόκκαλης χαιρέτισε το συλλαλητήριο της Λάρισας, ως «μία υπέρτατη έκφραση δημοκρατίας των πολιτών».

Αναλυτικότερα, οι εκπρόσωποι των τριών κομματικών οργανώσεων του νομού, κληθέντες από την «Ε» να σχολιάσουν το προχθεσινό συλλαλητήριο της Λάρισας, δήλωσαν τα εξής:

*Πέτρος Παπαγεωργίου (ΣΥΡΙΖΑ)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, από θέση αρχής, δεν εξέφρασε ποτέ κανενός είδους αντίδραση σε οποιαδήποτε κινητοποίηση φορέων, οργανώσεων ή κινήσεων πολιτών. Ειδικότερα, αναφορικά με το Μακεδονικό, τις διαπραγματεύσεις με τη γείτονα χώρα σχετικά με το όνομα, την ευρύτητα χρήσης του, την αλλαγή του Συντάγματός τους και την απάλειψη των αλυτρωτικών τάσεων που περιέχονται σε αυτό, χειρίζονται με επιτυχία, νηφαλιότητα, διαφάνεια και σταθερά υπέρ των εθνικών δικαίων, ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Επιπλέον, μας καλύπτει η πρόσφατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου ότι «η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη γι’ αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο».

* Χρήστος Καπετάνος (ΝΔ)

Πρώτα από όλα, πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση τους λόγους που διοργανώνονται συλλαλητήρια, όπως τα χθεσινά που είχαν για μια ακόμη φορά πάρα πολύ κόσμο και μάλιστα όλων των ηλικιών. Τα συλλαλητήρια όπως και αυτό της Λάρισας, προκλήθηκαν αυθόρμητα (και σημειώνουμε ότι δεν είχαν και δεν έχουν καμία κομματική υποκίνηση), ακριβώς γιατί οι Έλληνες θέλησαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει το Σκοπιανό ζήτημα, όπως βέβαια και τον τρόπο που διαπραγματεύεται. Ένας μαθητής Λυκείου στάθηκε η αφορμή και το διαδίκτυο στάθηκε ο χώρος εφαρμογής της ιδέας στη Λάρισα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι που δίχασε του Έλληνες θέλοντας εξ αρχής να απαξιώσει ως γραφικούς, ακροδεξιούς ή και ετερόκλητο όχλο -έτσι τους αποκάλεσε ο κ. Τσίπρας- τους πολίτες που απλώς θέλησαν να διαδηλώσουν την ευαισθησία τους για το εθνικό θέμα. Δεν επιδίωξε καν να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται και για ποιους λόγους. Όταν, ωστόσο, χειρίζεται με τέτοια ανευθυνότητα τα εθνικά θέματα είναι αναπόφευκτο τελικά να καλείσαι να θερίσεις θύελλες για τους ανέμους που έσπειρες. Γιατί θα θυμίσουμε ασφαλώς πως όταν η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και μάλιστα υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες το σκοπιανό ζήτημα, κανένα συλλαλητήριο δεν προκλήθηκε.

* Στ. Τσιάκαλος (ΚΙΝΑΛ)

Σεβόμαστε τις γνήσιες ευαισθησίες του Ελληνικού λαού πάνω στο θέμα και συμμεριζόμαστε την αγωνία των πολιτών για μια έντιμη λύση που θα προστατεύει τα ζωτικά μας συμφέροντα και θα οδηγεί σε πλήρως ομαλές σχέσεις με τα Σκόπια και σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεν ακούμε όμως έξαλλες φωνές που έρχονται από ένα σκοτεινό παρελθόν. Μένουμε στις κατευθύνσεις της Εθνικής Γραμμής που εδώ και χρόνια ακολουθούμε, από το 1995 με την «Ενδιάμεση Συμφωνία» του Αντρέα Παπανδρέου, με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι λανθασμένοι χειρισμοί της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε τονίσει ότι θέλουμε λύση συνολική και αποτελεσματική που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια Ενιαία Συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, παραχάραξης της Ιστορίας, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν. Με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με αλλαγή του Συντάγματος.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass