Ρετρό ιστορίες-Η γηραιότερη γυναίκα, το ΝΑΤΟ και ο μηχανισμός της αγχόνης

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2018 21:16
1974: Η γηραιότερη του Μακρυχωρίου 1974: Η γηραιότερη του Μακρυχωρίου

Ήταν μέσα Ιουνίου το 1974 όταν στο Μακρυχώρι άφηνε την τελευταία της πνοή η γηραιότερη, γυναίκα του χωριού.

Ήταν η Ζωή χήρα Χρ. Βλάγκα που έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 106 ετών. Η εφημερίδα της εποχής είχε μάλιστα εκτενές ρεπορτάζ και σε αυτό ανέφερε πως μέχρι τελευταία στιγμή είχε διαύγεια πνεύματος. Δύο από τα παιδιά της πήραν μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία.

Η υπεραιωνόβια γυναίκα μέχρι και ένα χρόνο πριν πεθάνει, βοηθούσε στο αρμάθιασμα των καπνών. Στο φαγητό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν έκανε καμία απολύτως εξαίρεση. Έτρωγε απ όλα και ίσως αυτό να ήταν το μυστικό της μακροζωίας. Είχε 12 εγγόνια και πολλά δισέγγονα. Σε μια κοινωνική εκδήλωση λίγο πριν φύγει από τη ζωή της είχαν ευχηθεί κι άλλα χρόνια όμως εκείνη είχε πει πως τα είχε δει όλα…

1981: Έξω το ΝΑΤΟ

Στα μέσα του Ιούνη το 1981 υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις για την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και εγκατάσταση στρατηγείου ΝΑΤΟ στη Λάρισα. Γι αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε ογκώδης συγκέντρωση στην πλατεία Μιχ. Σάπκα και πορεία προς τη Νομαρχία. Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Λαρίσης για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, πήραν μέρος και τρεις Ιάπωνες, βουδιστές μοναχοί που πραγματοποιούσαν φιλειρηνική πορεία σε διάφορα μέρη του κόσμου με σύνθημα «Ένα είναι το τραγούδι μας. Η Ειρήνη. Όχι άλλη Χιροσίμα».1981

Στη συγκέντρωση είπαν πάρει μέρος οι τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ι. Φλώρος, Β. Αγοράστης, ο δήμαρχος Αρ. Λαμπρούλης, ο πρόεδρος Γ. Φιλιππίδης και μέλη του τότε δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Τυρνάβου Δ. Κουγιώνης, τοπικοί εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΔΗΚ – ΕΣΔΗΝ, ΕΔΑ και της ΚΝΕ.

Στην φωτογραφία διακρίνονται οι τρεις βουδιστές που ακούν (όχι ότι τον καταλάβαιναν) τον πρόεδρο της τοπικής Επιτροπής Παπαχρήστο.

1996: Ο μηχανισμός της αγχόνης

Με… παιχνίδια θανάτου στα σχολεία της Λάρισας, ασχολείται δημοσίευμα του 1996. Το παιχνίδι είχε ως εξής. Ένας μαθητής αναλαμβάνει τον ρόλο του υπνωτιστή και ένας άλλος το ρόλο αυτού που θα υπνωτιστεί. 1996Ο πρώτος πιάνει τον συμμαθητή από τον λαιμό και με τα δάκτυλα του αρχίζει να τον πιέζει στα σημεία κάτω ακριβώς από την κάτω σιαγόνα, δίπλα από τα αυτιά. Με το σφίξιμο, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, ο… υπνωτιζόμενος παραλύει, εμφανίζει λιποθυμικές τάσεις και σωριάζεται στο έδαφος ενώ έχει χάσει τις αισθήσεις του. Μάλιστα σχετικά, μιλώντας ένας γιατρός στην «Ε», αναφέρει πως πρόκειται ουσιαστικά για τον λεγόμενο «μηχανισμό της αγχόνης».

Επιμέλεια Κώστας Γκιάστας

email kg@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass