Σχεδιάζονται δύο νέοι Βοτανικοί κήποι στη Λάρισα

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ «ΕΣΠΑΣΕ» Η ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟ ΑΛΚΑΖΑΡ

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2018 22:00

Το ρεκόρ επισκέψεων «έσπασε» φέτος η Βοτανική Συλλογή του Δήμου Λαρισαίων, που βρίσκεται στο πάρκο του Αλκαζάρ, με το ενδιαφέρον των πολιτών να εμφανίζεται συνεχώς αυξανόμενο και τη φήμη της να ξεπερνά τα όρια όχι μόνο του δήμου, αλλά και του νομού Λάρισας.

Το περιβαλλοντικό εγχείρημα, που έγινε πριν 8 χρόνια, κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο και η δημοτική αρχή προχωρά με μεγαλύτερη σιγουριά στο επόμενο βήμα, σχεδιάζοντας την επέκτασή του!

Όπως δήλωσε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Γιώργος Ζαούτσος: «Η ανταπόκριση της μαθητιώσας νεολαίας, κυρίως των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο κάλεσμα του δήμου να γνωρίσουν τον πλούτο της χλωρίδας του τόπου μας και να ξεναγηθούν στη Βοτανική Συλλογή στο Αλκαζάρ, ξεπέρασε φέτος κάθε προσδοκία μας.

Καταγράφονται οι διπλάσιες συμμετοχές από πέρυσι…

Κρίνοντας, λοιπόν, ότι αυξάνονται οι ανάγκες, για τέτοιου είδους περιβαλλοντικά έργα στην πόλη, η δημοτική αρχή σχεδιάζει την επέκταση της υπάρχουσας Βοτανικής Συλλογής, η οποία είναι σήμερα 2.800 τ.μ., καθώς και τη δημιουργία δύο νέων Βοτανικών κήπων, έναν πίσω από το Μνημείο του Ιπποκράτη και ένα σε έκταση του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, στη συνοικία Αβέρωφ».

Εκτός από τις προγραμματισμένες ξεναγήσεις που γίνονται στα σχολεία, ο κ. Ζαούτσος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να «ανοίξει» η Βοτανική Συλλογή και για το κοινό, σε χρονικό διάστημα πριν ή και μετά την αρχή ή τη λήξη, αντίστοιχα, των επισκέψεων των μαθητών, με την προϋπόθεση να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό, να υποδέχεται τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, η Βοτανική Συλλογή, από τις 7 Μαΐου μέχρι και τη λήξη του προγράμματος ξεναγήσεων εντός του καλοκαιριού, θα έχει δεχθεί στο σύνολό της, πάνω από 1.000 μαθητές, από σχολεία της Λάρισας και της Κατερίνης.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας στην «Ε» την επισκεψιμότητα - ρεκόρ, στη Βοτανική Συλλογή αναφέρει: «Έχει δημιουργηθεί στη Λάρισα, ένα σταθερό θεμέλιο ανάπτυξης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η αυξανόμενη ανταπόκριση των σχολείων για ξενάγηση και ενημέρωση των μαθητών τους, στα είδη φυτών που περιλαμβάνει η Βοτανική Συλλογή, μαρτυρά ότι συμπληρώνει ένα σημαντικό κομμάτι στην εκπαίδευση και καλύπτει τις ανάγκες βιωματικής προσέγγισης γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον.

Το περιβαλλοντικό εγχείρημα του Δήμου, που απλώνεται σε έκταση 2.800 τ.μ. έχει πετύχει τον στόχο του.

Η Βοτανική Συλλογή εδραιώθηκε στη συνείδηση των Λαρισαίων».

Όσον αφορά στο αίτημα πολλών πολιτών να ανοίξει ο χώρος και για το κοινό, ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει ότι «αυτό απαιτεί σχεδιασμό και οργάνωση, καθώς θα πρέπει να υπάρχει στον χώρο παρουσία προσωπικού της Υπηρεσίας Πρασίνου».

Αρμόδιος υπάλληλος της Υπηρεσίας Πρασίνου για τη Βοτανική Συλλογή στο Αλκαζάρ είναι ο περιβαλλοντολόγος κ. Χρήστος Μανούσιος, ο οποίος αναφέρει στην «Ε» τα εξής: «Με σύνθημα “Συμμετέχετε ενεργά, το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας” οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ήδη από την πρώτη μόλις εβδομάδα λειτουργίας της…

Ο χώρος της Βοτανικής Συλλογής είναι συνολικής έκτασης 130 στρ. και εκτείνεται σε μια περιφραγμένη έκταση 2.800 τ.μ. με έντεκα διαμορφωμένα παρτέρια, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με διαμορφωμένους διαδρόμους με κυβόλιθο και φιλοξενούν μεγάλο αριθμό της χλωρίδας που εκφύεται στα πάρκα και άλση της Λάρισας και όχι μόνο, όπως διάφορα φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα, κωνοφόρα, θάμνοι, φυτά εδαφοκάλυψης, ανθόφυτα, ροδώνες, αρωματικά φυτά, βότανα και χλοοτάπητα.

Τα φυτά που περιλαμβάνει, χωρίζονται σε επτά θεματικές ενότητες:

1. Φυτά εδαφοκάλυψης. Περιλαμβάνει 15 είδη (Βίγγα, εώνυμο έρπων, κισσός κ.ά.).

2. Κωνοφόρα δέντρα που βρίσκονται στο κέντρο της Βοτανικής Συλλογής και περιλαμβάνει 40 είδη, όπως κέδρα, έλατα, πεύκα κ.λ.π.

3. Αρωματικά φυτά - βότανα που περιλαμβάνει 20 είδη (Δενδρολίβανο, μέντα, φασκόμηλο, λέβαντα, λεβαντίνη, ρίγανη κλπ).

4. Καλλωπιστικοί θάμνοι. Περιμετρικά του χώρου τοποθετήθηκαν συλλογές φυτών από 90 είδη καλλωπιστικών θάμνων αειθαλών και φυλλοβόλων.

5. Εποχιακά λουλούδια. Περιλαμβάνει 10 είδη ανθόφυτων (πανσές, σκυλάκι, πετούνια, κατηφές, άλυσσος κ.ά. )

6. Ροδώνες. Φιλοξενεί 15 ποικιλίες (μινιατούρες, θαμνώδεις, πολυανθείς, μίνι δενδρώδεις, δενδρώδεις, αναρριχώμενες κ.ά.).

7. Χλοοτάπητα. Δύο κατηγορίες, θερμόφυλλοι και ψυχρόφυλλοι».

Συμμετοχή φέτος δήλωσαν τα εξής σχολεία: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Λάρισας, 14ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 61ο, 51ο νηπιαγωγεία Λάρισας, ΔΥΕΠ, 26ο ΔΣ Λάρισας και ΔΥΕΠ ΔΣ Κοιλάδας, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελλασόνας με το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης, 55ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, το 1ο Γυμνάσιο Λάρισας (1η- 2α- 3η Γυμνασίου), 42ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, Νηπιαγωγείο Λάρισας ‘Πελαργός’, 20ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, 43ο Νηπιαγωγείο Λάρισας, «Εξάντας» Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Εκπαιδευτήρια Ράπτου (Νήπια – Δημοτικό) και Εκπαιδευτήρια Καραβάνα (Νήπια – Δημοτικό).

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass