Κρατούν ζωντανό το όραμα Ιγνατίου

Οι στενοί συνεργάτες του με τη συνέχιση του κοινωνικού του έργου *Στις 4 Αυγούστου το μνημόσυνο *Δήλωση Κ. Κολλάτου

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2018 22:45

Στα εδάφη της λαρισαϊκής γης και ειδικότερα πίσω από τον αγαπημένο του Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου, αναπαύεται πλέον ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος, μετά τον ενταφιασμό που τελέσθηκε με τις δέουσες τιμές προχθές Σάββατο.

Παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου, δεκάδων Μητροπολιτών, του συνόλου των κληρικών της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας και πολλών Λαρισαίων που δεν πτοήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες, πραγματοποιήθηκε η Εξόδιος Ακολουθία μέσα σε κλίμα συγκίνησης και οδύνης. Να σημειωθεί ότι μετά τον ενταφιασμό του σκηνώματος του μακαριστού Μητροπολίτη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναχώρησε αμέσως για την πρωτεύουσα, ενώ αρκετοί Αρχιερείς και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου και γευμάτισαν στο κέντρο «Παλάντιουμ». Χθες Κυριακή, μετά τη θεία λειτουργία τελέσθηκε από τους ιερείς του Αγίου Αχιλλίου τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Ιγνατίου, ενώ σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για το μνημόσυνο που προγραμματίζεται για το Σάββατο 4 Αυγούστου.

 

Το πένθος των ανθρώπων του Ιγνατίου

Κι ενώ η πόλη, μέρα με τη μέρα θα εισέρχεται στους ρυθμούς της καλοκαιρινής καθημερινότητας, τα συναισθήματα για τους κοντινούς ανθρώπους του μακαριστού Μητροπολίτη θα παραμείνουν πένθιμα, με τις αναμνήσεις από την πολυσχιδή προσωπικότητα του κυρού Ιγνατίου να τους συνοδεύουν κάθε ώρα, κάθε λεπτό.

Συντετριμμένοι, με πρόσωπα σκυθρωπά, μάτια δακρυσμένα που περισσότερο ταξίδευαν στον χρόνο παρά αντιλαμβάνονταν το πλήθος των πιστών που τους πλησίαζε για να του συλλυπηθεί, τα πνευματικά παιδιά του κυρού Ιγνατίου π. Αχίλλιος και π. Ιγνάτιος συγκέντρωσαν τα βλέμματα όλων.

Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, αν και φημίζεται για την ψυχραιμία του στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, όταν αναφέρθηκε στην προετοιμασία της σορού του αγαπημένου του «πατέρα» στην κρύα αίθουσα του νεκροτομείου της κλινικής στο Μαϊάμι δεν άντεξε και η φωνή του έσπασε, ενώ από τα μάτια του κύλησαν δάκρυα. Λόγος βγαλμένος από τα βάθη της καρδιάς του. Γι΄αυτό και ο κόσμος, αν και δεν συνηθίζεται σε χώρο εκκλησίας, στο τέλος του επικήδειου χειροκρότησε θερμά.

Συγκλονισμένος και ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης π. Ιγνάτιος, ο οποίος από την ώρα που έφθασε η σορός του κυρού Ιγνατίου στον Άγιο Αχίλλιο μέχρι και την ώρα που κατέβηκε στον τάφο, βρισκόταν μονίμως στο προσκέφαλο του αγαπημένου του Ποιμενάρχη, φροντίζοντάς τον, σαν ο υιός τον ασθενή πατέρα του, σαν να μην πίστευε ότι σε λίγο θα τον αποχαιρετούσε για πάντα.

Αμφότεροι θα κληθούν στη συνέχεια και μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε θα γίνει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης να κρατήσουν ζωντανό το όραμα του αγαπημένου τους Ποιμενάρχη. Να διατηρήσουν ενωμένο και αξιόμαχο τον κλήρο της Μητρόπολης, να αγωνιστούν για μια πατριωτική εκκλησία, να ενισχύσουν το κοινωνικό του έργο με τα πολλά ευαγή ιδρύματα, να κρατήσουν τη Λάρισα στο επίκεντρο της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Την Παρασκευή το απόγευμα βρέθηκε στον Άγιο Αχίλλιο για να τελέσει τρισάγιο στη μνήμη του πνευματικού του τέκνου και ο πνευματικός του κυρού Ιγνατίου, μοναχός π. Ιγνάτιος Πούτας. Ο 88χρόνος ηγούμενος της Μονής του Αγίου Βησσαρίωνος στο χωριό Δουσικό στην ορεινή Πύλη Τρικάλων, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, βρέθηκε στη Λάρισα και αποχαιρέτησε προσευχόμενος το τέκνο του, με ευλάβεια και λύπη.

Παρόντες το Σάββατο στην Εξόδιο Ακολουθία και οι Σαλαμίνιοι, οι συμπατριώτες του μακαριστού Ιγνατίου. Πρώτοι απ’ όλους τα δύο του, εν ζωή αδέλφια, ο Λάζαρος και ο Δημήτριος. Μαζί τους τα παιδιά τους και τα παιδιά των αδελφών του Μητροπολίτη που δεν βρίσκονται στη ζωή, του Κωνσταντίνου και του Νικόλαου. Διακριτικά, με απέραντη θλίψη στα πρόσωπά τους, προσήλθαν στον Άγιο Αχίλλιο, για το τελευταίο αντίο στον άνθρωπό τους, στον δικό τους Ιάκωβο Λάππα.

Παρούσα και η δημοτική αρχή Σαλαμίνας, με επικεφαλής τη δήμαρχο κ. Ισιδώρα Νάννου, η οποία επίσης συγκίνησε με τον συναισθηματικά φορτισμένο επικήδειο λόγο της. Τη συνόδευαν ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Σκιαθίτης, η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Μπινιάρη, ο διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ιωάννης Λένης, ο δ/ντης της Β/θμιας Εκπαίδευσης Σπ. Κουτσούκος και ο προϊστάμενος του Λαογραφικού Μουσείου του νησιού Στ. Γεωντιώτου.

 

O δήμαρχος Τεμπών Κ. Κολλάτος

Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος αποχαιρετώντας τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Θεσσαλία, ο Νομός Λάρισας και ο Δήμος Τεμπών αποχαιρέτησε σήμερα (το Σάββατο) με συγκίνηση τον ακούραστο και αοίδιμο Ποιμενάρχη της Εκκλησίας, τον πνευματικό μας Ηγέτη, τον ανεξίκακο Ιερωμένο με το γνήσιο ορθόδοξο πνεύμα που διατηρούσε πάντα τις πύλες της Μητρόπολης και τα μάτια της ψυχής του ανοιχτά για κάθε αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο, για τον καθένα από μας που χρειαζόταν τη σοφή συμβουλή του, την ευλογία του, την καθαρότητα της σκέψης του, τη διακριτικότητα και την ανόθευτη αγάπη που συνόδευε κάθε του πράξη.

Ευρυμαθής, με επιστημονική και συγγραφική δράση είχε ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει τη γνώση και τη σοφία με την απλότητα και την αγνότητα που συναντά κανείς σε ανθρώπους φωτισμένους, που νοιάζονται και υπηρετούν με απαράμιλλο πάθος και θεόπνευστη αγάπη το έργο τους. Η Λάρισα γνώρισε στο πρόσωπό του όλα τα χρόνια της ποιμαντορίας του τον ακούραστο και ανιδιοτελή εργάτη με το τεράστιο και πολύπλευρο κοινωνικό, ποιμαντικό, εκκλησιαστικό και ιεραποστολικό έργο του. Άνθρωπος προσηνής, σεμνός, μειλίχιος, πράος κι ευγενικός, ευπρεπής και φωτισμένος, με αδιαμφισβήτητη παιδεία, την οποία εξαντλούσε στην ηθική εξύψωση και αναγέννηση του κλήρου και του ποιμνίου του. Η διακονία του μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη την οποία πάντα θα τιμούμε και θα τον θυμόμαστε. Αιωνία σου η μνήμη πολυσέβαστε Δεσπότη, Μακαριστέ Ιεράρχη, αοίδιμε Ποιμενάρχη μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

 

Τρισάγιο στον τάφο

Τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου, τελέσθηκε χθες Κυριακή ευθύς αμέσως μετά τη θεία λειτουργία στον Άγιο Αχίλλιο (φωτ.). Οι πιστοί προσευχήθηκαν για την ανάπαυση της ψυχής του στη Βασιλεία των Ουρανών.

 

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass