Τέσσερις πνιγμοί κάθε χρόνο στον νομό Λάρισας

«ΜΗΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΑΤΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΑΣ» ΛΕΕΙ Η ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΡΙΑ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2018 22:09

Ένα σοβαρό ζήτημα που στοιχίζει εκατοντάδες ζωές ετησίως στην Ελλάδα, έφερε στην επιφάνεια το προχθεσινό περιστατικό, όταν ένα 11χρονο παιδάκι κινδύνεψε να πνιγεί ενώ κολυμπούσε στην περιοχή του Αγιοκάμπου.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμενικό Τμήμα Αγιοκάμπου κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 6-8 περιστατικά πνιγμών και παρ’ ολίγον πνιγμών σε όλα τα παράλια του νομού Λάρισας. Δηλαδή από τον Ρακοπόταμο έως και το Καστρί Λουτρό. Από αυτά ετησίως καταγράφονται 3-5 πνιγμοί και 2-4 περιστατικά σαν και το προχθεσινό, δηλαδή παρ’ ολίγον πνιγμοί.

Για όλο αυτό το μήκος των παραλίων, σε τέσσερα σημεία υπάρχει η υποχρέωση να βρίσκεται ναυαγοσώστης. Δύο στον Αγιόκαμπο, ένας σε Βελίκα, Στόμιο και Καστρί Λουτρό. Στις παραλίες δηλαδή που θεωρούνται πολυσύχναστες.

«Η προσοχή μας είναι στραμμένη σε όλους. Περισσότερο όμως η προσοχή μας στρέφεται στα μικρά παιδιά αλλά και στους ηλικιωμένους» λέει στην «Ε» η ναυαγοσώστρια Ασημένια Τσιγαρίδα που βρίσκεται στην περιοχή του Αγιοκάμπου.

Ιδιαίτερα φυσικά στέκεται στην πρώτη κατηγορία, αυτή των παιδιών καθώς τονίζει ότι είναι εύκολο να ξεφύγουν από την προσοχή των γονιών τους, ειδικά τις ημέρες που έχει πολύ κόσμο «Πρέπει οι γονείς να έχουν τα μάτια τους στραμμένα πάνω στα παιδιά όση ώρα κολυμπούν. Μπορεί να ξέρουν κολύμπι, όμως το κακό δεν αργεί να συμβεί».

Στην κατηγορία των ηλικιωμένων η νεαρή ναυαγοσώστρια εφιστά την προσοχή καθώς «δεν είναι τυχαίο πως έχουμε πολλά περιστατικά με καρδιακές προσβολές που οδηγούν σε πνιγμό». Προσθέτει ότι το συχνότερο λάθος που γίνεται από το μεγαλύτερο ποσοστό «είναι πως υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας. Ακόμα και να γνωρίζουμε κολύμπι, αν αισθανόμαστε κουρασμένοι, αν καταναλώσαμε αλκοόλ, αν δεν βλέπουμε καλή τη θάλασσα προτιμότερο είναι να αποφύγουμε το κολύμπι» λέει με προσοχή.

Για το πόσο επικίνδυνη είναι η θάλασσα και συγκεκριμένα του Αγιοκάμπου σχολιάζει πως «Δεν είναι ιδιαίτερη επικίνδυνη αλλά είναι περίεργη» καθώς  -σύμφωνα με την ίδια- κρύβει κινδύνους αν δεν είμαστε προσεκτικοί.

«Είναι βαθιά τα νερά και πολλές φορές σηκώνει κύμα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Αν έχει πολύ κύμα, καλό θα είναι να αποφεύγουμε το κολύμπι» ενώ γίνεται και συγκεκριμένη για το ποιο σημείο είναι περισσότερο επικίνδυνο «εκεί που σκάει το κύμα είναι περισσότερο επικίνδυνο από τα βαθιά. Τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους».

Όσον αφορά τώρα στις συμβουλές της «Να έχουμε πάντα το μυαλό μας. Και για εμάς τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά μας».

Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό. Από αυτούς οι 10 είναι παιδιά και έφηβοι. Όσον αφορά στην αναλογία αντρών/γυναικών, είναι 3 προς 1. Οι περισσότεροι εξ αυτών πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τη στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου είναι οι μεσημεριανές ενώ η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες από 20 έως 24 ετών. Ωστόσο οι ομάδες υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά στον πνιγμό είναι τα παιδιά (0-5 ετών) και οι ηλικιωμένοι.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass