Παράδοση και θρησκευτική ευλάβεια στα Τέμπη

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2018 22:28

Μεγαλοπρεπώς και με μεγάλη προσέλευση πιστών εορτάσθηκε χθες η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στο ιερό προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών.

Στη φημισμένη κοιλάδα των Τεμπών, ανάμεσα από τον Όλυμπο και την Όσσα (Κίσσαβο), στη γραφική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, εκατοντάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας εκπλήρωσαν το τάμα τους, πηγαίνοντας ακόμη και μπουσουλώντας, προσευχήθηκαν στη χάρη της και πήραν αγίασμα από τον βράχο. Οι αθίγγανοι γιόρτασαν τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής συμμετέχοντας στη χθεσινή πανηγυρική θεία λειτουργία, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός επισκεπτών από το εξωτερικό που παραθερίζουν στα παράλια του νομού Πιερίας και με την ευκαιρία της εορτής επισκέφθηκαν το προσκύνημα και φωτογραφήθηκαν στην κρεμαστή γέφυρα. Η χθεσινή μέρα θύμισε σε πολλούς τις παλιές καλές εποχές που, πριν την ολοκλήρωση της νέας Εθνικής Οδού, η Αγία Παρασκευή ήταν η πιο πολυσύχναστη στάση για τους ταξιδιώτες. Πλέον, η καθημερινότητα έχει αλλάξει, αφού λιγοστοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να διασχίσουν την κοιλάδα των Τεμπών και κυρίως το καλοκαίρι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα για τα μάτια και κάθε αναπηρία. Η γνωστή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, χτίστηκε περίπου το 1910 από τον Ο.Σ.Ε. με τη χρηματοδότηση των σιδηροδρομικών υπαλλήλων. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται η μικρή σπηλιά όπου είναι και το αρχικό προσκύνημα, όπου στο τέλος της σπηλιάς από μία οπή στον βράχο αναβλύζει το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Η σπηλιά είναι τόσο μικρή που κάθε φορά χωράει μετά βίας μόνο ένας άνθρωπος. Στην ίδια θέση προϋπήρχε Προσκύνημα της ίδιας στην ίδια φυσική σπηλιά και το Αγίασμα σε βαθιά οπή, όπως και σήμερα. Κοντά στη σπηλιά αναβλύζει άφθονο νερό πηγής. Το σπήλαιο βρίσκεται στην πλευρά του Ολύμπου. Στη θέση που βρίσκεται είναι απρόσιτο από την πλευρά του Ολύμπου, ενώ προσιτό από την Κισσάβεια πλευρά όπου βρίσκεται και η κρεμαστή γέφυρα, η οποία ανακατασκευάστηκε και το καλοκαίρι του 2004 γίνανε τα εγκαίνια.

Η σιδερένια πεζογέφυρα, που διασχίζουν οι επισκέπτες για να επισκεφτούν την εκκλησία, κατασκευάστηκε το 1960. Μέχρι τότε οι πιστοί μεταφέρονταν στην αντίπερα όχθη του Πηνειού μέσω βάρκας ή από μία μικρή ξύλινη γέφυρα.

Ν.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass