Ποτίζει κτήματα και μπαχτσέδες ο Δήμος Αγιάς

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΑΛΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΠΟΥ ΥΔΡΟΔΟΤΟΥΣΕ ΤΟ ΓΕΡΑΚΑΡΙ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2018 22:15

Στην αλλαγή της άδειας χρήσης νερού γεώτρησης στο Γερακάρι προχωρά ο Δήμος Αγιάς, μετά και από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του χωριού, Γιώργος Μπαράκος, πρόκειται για παλιά κοινοτική γεώτρηση στη θέση «Ντίρες», κοντά στην Ανάβρα, η οποία υδροδοτούσε το Γερακάρι πριν πέντε σχεδόν δεκαετίες. Η αλλαγή χρήσης αποτελούσε χρόνιο αίτημα της περιοχής.

Σύμφωνα με την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για την εποπτεία και τον συντονισμό του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Δασών του Δήμου Αγιάς, Χριστίνα Γιαννουλέα, η συγκεκριμένη δημοτική γεώτρηση θα χρησιμοποιείται πλέον για την άρδευση εκατό περίπου στρεμμάτων υφιστάμενων δεντροκαλλιεργειών, αμυγδαλιάς και καστάνου, αλλά και μπαχτσέδων, ενώ, παράλληλα, θα ποτίζονται από αυτή τόσο οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου εκατέρωθεν του περιφερειακού δρόμου του χωριού, όσο και το αλσύλλιο στον χώρο γύρω από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Η άρδευση των κτημάτων θα γίνεται, όπως και η άρδευση των χώρων πρασίνου, από το παλιό υδραγωγείο στο οποίο μεταφέρεται το νερό από την εν λόγω γεώτρηση μέσω υφιστάμενου δικτύου.

Δεν έχουν δικαίωμα να αρδευτούν καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή που έχει οριστεί, οι οποίες μέχρι σήμερα εξυπηρετούνται από ιδιωτικές, ατομικές ή ομαδικές, αρδευτικές γεωτρήσεις.

Οι εκτάσεις που θα αρδευτούν σημειώνεται ότι ήταν αρδευόμενες με αυλάκια, τα οποία, όμως, τα περισσότερα καταστράφηκαν από τα αγροτικά, δημοτικά και επαρχιακά έργα οδοποιίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Προτάθηκε, επίσης, και έγινε αποδεκτό, να αρδεύεται και το κτήμα, καλλιεργούμενο με αμυγδαλιές, εκτάσεως εννέα στρεμμάτων περίπου, στο οποίο βρίσκεται η γεώτρηση. Η άρδευσή του θα γίνεται απευθείας από τη γεώτρηση και όχι από το υδραγωγείο.

Σε περίπτωση τώρα επάρκειας αρδευτικού νερού της γεώτρησης δύναται να αρδευτούν και άλλες υφιστάμενες καλλιέργειες που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της Τοπικής Κοινότητας Γερακαρίου κατά μήκος του υπάρχοντος δικτύου από τη γεώτρηση προς το παλιό υδραγωγείο. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η σύνταξη νέας γεωργοτεχνικής μελέτης για την άρδευση αυτών των καλλιεργειών, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν εξυπηρετούνται από ιδιωτικές, ατομικές ή ομαδικές, αρδευτικές γεωτρήσεις.

Στον σχεδιασμό είναι, επιπλέον, να αρδεύεται, αν εν τέλει υπάρχει αρκετό νερό, και ο περιβάλλων χώρος πρασίνου του Ιερού Ναού Αγίου Συμεών.

Τέλος, πέραν της απόφασης αλλαγής χρήσης, με την οποία ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα του Γερακαρίου, ο κ. Μπαράκος επισημαίνει πως άμεσα πρέπει να γίνουν και οι ενέργειες αλλαγής του ρεύματος που χρησιμοποιεί η γεώτρηση σε αγροτικό.

 

NERO AGIA MESA

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass