Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΑ ΤΑΜΠΛΕΤ, ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΑ

Ελληνίδες, Έλληνες! Δέκα λεπτά ενός διαγγέλματος...

* Οι περισσότεροι Λαρισαίοι έτειναν ευήκοα ώτα στον λόγο του πρωθυπουργού αλλά όχι όλοι...

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2015 8:05

 

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ. Κ. Τσάντζος

«Σσσς αρχίζει», ένας οδηγός ταξί δίνει το σύνθημα καθώς ανοίγει την ένταση του ραδιοφώνου του:

“Ελληνίδες, Έλληνες

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή που αφορά το μέλλον του τόπου.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ευρωζώνη”.

Ο πρωθυπουργός λίγο μετά τις 5.30 ξεκινάει το διάγγελμά του. Αγωνία και τσιγάρα που ρουφιούνται με βαθιές ανάσες. «Άντε να φύγεις να ηρεμήσουμε», λέει ένας αλλά οι περισσότεροι της παρέας τον μαλώνουν «άμα τον αφήσουν με 54% «Όχι» θα πάει τη Δευτέρα στην Ευρώπη για διαπραγμάτευση», δείχνοντας και το ποσοστό στα τάμπλετ τους από πρόσφατη έρευνα.

Και συνεχίζει ο Τσίπρας: «Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους, με όρους βιωσιμότητας και προοπτικής», μια κυρία κοντοστέκεται έξω από ένα προποτζίδικο καθώς τον ακούει στην τηλεόραση. Αφήνει μια σακούλα που βαστάει και βγάζει έναν αναστεναγμό. Ο προποτζής κρατώντας το τηλεκοντρόλ την κοιτάει και κουνάει το κεφάλι. Συμφωνούν χωρίς να πουν λέξη...

Σε ένα γειτονικό καφενείο οι κουβέντες πολλές. Απόψεις και λογομαχίες «Ελληνίδες, Έλληνες η λαϊκή ετυμηγορία είναι πολύ ισχυρότερη από τη βούληση μιας κυβέρνησης», ακούγεται από μια γωνιά μέσα από την Plasma TV. «Ρε σεις αυτός ρίχνει το βάρος της απόφασης σε μας», φωνάζει ένας θαμώνας καθώς ανοίγει τα χέρια του με ικανότητες ερμηνείας, για να πάρει απάντηση γρήγορα από τον διπλανό του «ενώ τόσα χρόνια οι άλλοι που αποφάσιζαν για μας δεν είδες πού μας έφεραν», ενώ ταυτόχρονα βγάζει την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ και του την κουνάει επιδεικτικά.

«Και θέλω να επαναλάβω ότι η δημοκρατική επιλογή βρίσκεται στον πυρήνα των ευρωπαϊκών παραδόσεων», συνεχίζει ο Τσίπρας την ώρα που ένας παραδοσιακός ελληνικός σερβίρεται.

Στα καφέ του κέντρου δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις ζωντανές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Κάποιοι τις διαβάζουν μέσα από τα κινητά τους και μεταφέρουν τα νέα στους υπόλοιπους. Μερικοί απαξιούν να ακούσουν. Κουράστηκαν. Τόσες μέρες πια...

Ο πρωθυπουργός αιτιολογεί την απόφασή του «σε πολύ σημαντικές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι λαοί με δημοψηφίσματα έπαιρναν κρίσιμες αποφάσεις» την ώρα όμως που τα λέει μερικοί δείχνουν πως έχουν άλλα διλήμματα.

«Με γλυκάνισο ή όχι;» ρωτάει ευγενικά ο σερβιτόρος. «Το δημοψήφισμα μπορεί να περιμένει. Ο Έλληνας ξέρει να απολαμβάνει τη ζωή που έχει και τις δυσκολίες της. Πάντοτε δύσκολα ήταν αλλά δεν το βάλαμε ποτέ κάτω» σηκώνει ένας νεαρός το ποτηράκι του με το νερωμένο τσιπουράκι του και εύχεται υγεία για όλους.

Και από ένα ραδιόφωνο στο βάθος ο Τσίπρας προσπαθεί να ακουστεί:

«Ελληνίδες, Έλληνες,

Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία που επιδεικνύετε κάθε ώρα αυτής της δύσκολης εβδομάδας»...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass