«Φιλί ζωής» ο Δεκαπενταύγουστος για τα χωριά

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2018 22:28

Οι μεγάλες γιορτές στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν μια καλή ευκαιρία για συγκεντρώσεις, πανηγύρια και γνήσιο παραδοσιακό γλέντι με άφθονη μουσική, χορό και τοπικά εδέσματα.

Οι πόλεις και τα χωριά «φορούν» τα καλά τους, και ανοίγουν τις πόρτες τους σε επισκέπτες και ντόπιους που μοιράζονται και απολαμβάνουν την ελληνική φιλοξενία. Ο Δεκαπενταύγουστος, η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού, είναι το δεύτερο Πάσχα των Ελλήνων. Σε κάθε σπίτι σχεδόν υπάρχει κάποιος που γιορτάζει και σε κάθε χωριό, νησί και πόλη, μια εκκλησία που τιμάται.

Εκκλησίες και ξωκλήσια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στολίζονται για να τιμήσουν τη Παναγία. Οι πιστοί συρρέουν κατά εκατοντάδες στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας ή να εκπληρώσουν το τάμα τους. Η Κοίμηση της Θεοτόκου, άλλωστε είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σε πόλεις και χωριά, νησιά, μοναστήρια και ξωκλήσια, λαμβάνουν χώρα πολλά έθιμα και παραδόσεις και κάθε μέρος έχει να αφηγηθεί τη δική του ιστορία για την προστάτιδά του Παναγία.

Εκατοντάδες είναι τα προσωνύμια που έχουν αποδοθεί στην Παναγία, ανάλογα με τον τρόπο αγιογραφίας της εικόνας, την παλαιότητά της, τον τρόπο εύρεσής της κ.τ.λ. Έτσι αναφέρεται η Παναγία η Παντάνασσα, η Εκατονταπυλιανή, η Γλυκοφιλούσα, Ελεούσα, Βρεφοκρατούσα, Μεγαλομάτα, Θρηνούσα, Τριχερούσα κ.ο.κ. Κάθε λογής εκδηλώσεις και πανηγύρια διοργανώνονται από τις τοπικές κοινωνίες και τους πολιτιστικούς συλλόγους κάθε περιοχής και ο θρησκευτικός χαρακτήρας συνδέεται άρρηκτα με τη διασκέδαση, με τη συμμετοχή όλων.

Τα ορεινά χωριά όπως και τα νησιά τον Δεκαπενταύγουστο έχουν την τιμητική τους. Τα χωριά υποδέχονται αυτές τις μέρες και ξενιτεμένους και επισκέπτες. Παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που την τιμητική τους έχουν τα χωριά, που έστω και για λίγες μέρες ξαναζωντανεύουν για να υποδεχθούν τους εκατοντάδες απόδημους, οι οποίοι φτάνουν στις πατρογονικές τους εστίες για να γιορτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο. Για τα χωριά ο Δεκαπενταύγουστος είναι το «φιλί της ζωής» αφού έστω και για λίγες ημέρες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται «ανθίζουν» ενώ και οι μόνιμοι κάτοικοι απολαμβάνουν να βλέπουν τις πλατείες και τις εκκλησίες γεμάτες.

Οι εκδηλώσεις που έχουν ετοιμάσει οι Δήμοι, σε συνεργασία με Πολιτιστικούς Συλλόγους, πλούσιες και φέτος, με τα γλέντια λαμβάνουν τον χαρακτήρα ανταμώματος.

ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αύριο όμως είναι μια εξαιρετική ημέρα και για όσους δεν θα απουσιάσουν και θα παραμείνουν στην πόλη. Μπορούν να απολαύσουν τα «προνόμια» της άδειας πόλης, όπως άνετη οδήγηση και γρήγορη εξυπηρέτηση σε καφέ και φαγητό και φυσικά να εκκλησιαστούν σε κάποιον πανηγυρίζοντα ιερό ναό είτε στην πόλη, είτε στην ευρύτερη περιοχή. Εξάλλου, πολλοί είναι και οι ναοί του νομού Λάρισας που γιορτάζουν την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου. Ο ιερός ναός Ζωοδόχους Πηγής-Παναγία στους Αμπελόκηπους, η Παναγία Αρμενίου, ο ι.ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αμπελώνα, η Παναγία Φανερωμένη στον Τύρναβο, ο ι.ν. Παναγίας Κραννώνα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο Γερακάρι, οι ι.ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε Λιβάδι και Τσαριτσάνη και πολλές ακόμη εκκλησίες αλλά και μοναστήρια στην Ελασσόνα, στη Ραψάνη, στην Καρυά Ολύμπου κ.ά.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass