ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΛ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΘ

«Ψευδαίσθηση η λήξη των μνημονίων»

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2018 16:18

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα όλα όσα πανηγυρικά διαμηνύει η κυβέρνηση, αναφέρει ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας παραθέτοντας στοιχεία για την απασχόληση, την ανεργία, τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες.

Συγχρόνως απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, όσο και καθημερινά με δηλώσεις στελεχών της, προσπαθεί να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με τα μνημόνια. Ταυτόχρονα εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, Βαλκάνια και γενικότερα για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό μας και τους γειτονικούς λαούς.
Τα πανηγύρια της κυβέρνησης, ότι με την πολιτική της για την απασχόληση και τη σχετική ανάκαμψη της οικονομίας η ανεργία έπεσε κάτω από το 20%, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, γιατί οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής ή εποχιακής απασχόλησης, ένα κομμάτι που δούλεψε για λίγους μήνες σε εποχιακά επαγγέλματα τώρα θα περάσει ξανά στην ανεργία, πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό, άλλοι κάνουν ελάχιστα μεροκάματα ετησίως».
Παράλληλα, παραθέτει στοιχεία για την αύξηση της μερικής απασχόλησης υποστηρίζοντας ότι «με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, την περίοδο Ιούνης 2011- Ιούνης 2017 καταγράφεται συνεχής και μεγάλη αύξηση της μερικής απασχόλησης κατά 120%, ενώ αντίθετη πορεία ακολουθεί το ύψος των μισθών. Το 2011 η αναλογία των θέσεων πλήρους και μερικής απασχόλησης στο σύνολο της απασχόλησης ήταν 80%-20%, ενώ το 2017 η αναλογία έγινε 70%-30% και χωρίς να περιλαμβάνονται οι θέσεις εκ περιτροπής εργασίας, που αυτές λογίζονται ως θέσεις πλήρους απασχόλησης».
Σε ό,τι αφορά στους μισθούς υποστηρίζει ότι αυτοί καταγράφουν μια φθίνουσα πορεία «η πορεία των μισθών από το 2011 έως το 2017 είναι φθίνουσα, με έτος “ορόσημο” το 2012, όταν με την ΠΥΣ 6/2012 επιβλήθηκε ο “υποκατώτερος” μισθός και επήλθε μείωση του κατώτερου μισθού κατά 32% και 22%. Έτσι, παρά την αύξηση της συνολικής απασχόλησης, τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι θα επαναφέρει την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ, που η ισχύς τους είχε ανασταλεί με τα μνημόνια, είναι μια νέα απάτη. Επιπλέον, έρχονται προς υλοποίηση: Η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/20, που θα αποφέρει 1,9 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από τις τσέπες των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών. Η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από 1/1/2019 για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Δεκέμβρη του 2019. Η σταδιακή αύξηση των εισφορών στους αγρότες έως το 2022, που θα ανέλθει στο 20% του εισοδήματός τους.Θα επανεξετασθούν επίσης τα επιδόματα αναπηρίας, που θα οδηγήσουν σε περιορισμό των δικαιωμάτων.
Παράλληλα η εργοδοσία αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, εντείνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους. Σε πολλούς χώρους εντείνεται η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, η παραβίαση του ωραρίου και κάθε δικαιώματος που έμεινε, ενώ στις Τράπεζες ετοιμάζονται 5-7.000 “εθελούσιες” απολύσεις, με το κλείσιμο 1.000 περίπου καταστημάτων. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση το ΕΚΝΛ και τα σωματεία του, εντείνουμε την προσπάθειά μας για να οργανώσουμε την πάλη των εργαζομένων στους χώρους και τους κλάδους δουλειάς. Πρώτος σταθμός γα την επόμενη περίοδο θα είναι η μαζική συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, που φέτος η κυβέρνηση θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Η μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη θα είναι δωρεάν και η αναχώρηση των λεωφορείων του ΕΚΝΛ θα γίνει στις 2.30 το μεσημέρι, μπροστά από το κτίριο του ΤΕΕ, δίπλα στον Πηνειό. Για τη συζήτηση του σχεδιασμού δράσης το Δ.Σ του ΕΚΝΛ θα οργανώσει σύσκεψη με τα Δ.Σ των σωματείων την Τρίτη 28 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ, στα γραφεία του και παράλληλα περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Επίσης την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΕΔΥ Λάρισας (οδό Ρούσβελτ), διεκδικώντας την άμεση κάλυψη σε γιατρούς και εξοπλισμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass