Τα μνημόνια, οι συντάξεις και τα… νταούλια

*ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΤΗ «ΜΙΚΡΗ ΒΟΥΛΗ» ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΛΙΓΑ 24ΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΚΛΟΙΟ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2018 22:08

 «Τι λες παιδί μου; Φώναξε λίγο. Ποια τιμόνια;».

Ο ηλικιωμένος εν μέσω θορύβων στην Κεντρική πλατεία λόγω των έργων βάζει τα δυνατά του και το χέρι στο αυτί για να ακούσει την ερώτησή μας.

«Για τα μνημόνια ρωτάμε» τους εξηγούμε καθώς ανεβάζουμε τον τόνο της φωνής μας, «πόσο καθαρή πιστεύετε πως είναι η έξοδος από αυτά» διευκρινίζουμε.

Οι θαμώνες της Κεντρικής πλατείας συζητούν για όλα. Από γυναίκες μέχρι εξωτερική πολιτική. Από τις μεταγραφές του Κούγια μέχρι τα όργια στην οροφή από το τζιπάκι στη Μύκονο. Ένας μύλος που τα αλέθει όλα. Ανάλογα με την ώρα. Να, για παράδειγμα στις 10 το πρωί είναι η καλύτερη ώρα για κουβέντα πολιτική κι εκεί μέσα ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του.

«Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν» ξεκινάει ο πρώτος την κουβέντα «έτσι είπε ο Κουτσούμπας», έτσι λέει κι εκείνος καθώς κραδαίνει τον Ριζοσπάστη θαρρείς και απειλεί τους γύρω «να δεσμευτεί πρώτα η κυβέρνηση για την κατάργηση ενός μέτρου και μετά να λέει πως καταργεί τα μνημόνια».

Οι περισσότεροι διαφωνούν και τον λόγο παίρνει ένας πιο ψύχραιμος με πιο κεντρώα τοποθέτηση. Ισχυρίζεται με γαλήνιο ύφος πως άκουσε τον Κατρούγκαλο να λέει για τις συντάξεις στην τηλεόραση πως «δεν είναι αναγκαίες νέες μειώσεις των συντάξεων και γι΄ αυτό θα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους, εφόσον επιτυγχάνονται και οι δημοσιονομικοί στόχοι, να μην ισχύσουν οι περικοπές». Προσπαθεί να καθησυχάσει την παρέα αλλά δεν τα καταφέρνει.

Δεν πείθεται εύκολα ο κόσμος. «Όλοι να τα παίρνουν θέλουν. Κόμματα και πολιτικοί» αντιδρά ο διπλανός του, καθώς στριφογυρίζει τα δάχτυλά του πριν τα οδηγήσει στην τσέπη του σε μια χαρακτηριστική ελληνική κίνηση. Κλείνει και το μάτι…

Αλλάζουμε παρέα. Στο διπλανό παγκάκι χαζεύουν προσφορές από διαφημιστικά φυλλάδια που τα έχουν μοιράσει κοριτσάκια νωρίτερα, για μεροκάματο λίγων ευρώ. Η ειρωνεία είναι πως συζητούν για την ακρίβεια.

«Με αυτές τις συντάξεις ούτε για καφέ στο καφενείο δεν έχουμε. Εμάς αυτά μας ανησυχούν κι άσε τι λένε οι πολιτικοί» μας μαλώνει ένας και δίνει τη σκυτάλη για τον επόμενο «Είναι φως φανάρι. Εμείς γράμματα μπορεί να μην ξέρουμε αλλά όλα αυτά είναι πολιτικά παιχνίδια ενόψει εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Με τη μεγάλη φωτιά έπεσαν ακόμα περισσότερο. Έπρεπε να κάνει κάτι για να ανέβει στα μάτια του κόσμου. Ήρθε αυτή η είδηση την οποία παρουσίασε με αυτόν τον τρόπο» λέει καθώς βγάζει τα γυαλιά μυωπίας για να μας κοιτάξει καλύτερα «Αν καταφέρει να μην κόψει και τις συντάξεις, τότε έχει μεγάλες πιθανότητες επανεκλογής ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα όμως είναι πως οι συντάξεις θα κοπούν αμέσως μετά τις εκλογές» ολοκληρώνει και κάθεται. Πού να ήξερε και γράμματα, προσθέτουμε εμείς.

Μας «μυρίζονται» πως είμαστε από την εφημερίδα και μας φωνάζουν κι από το διπλανό παγκάκι. «Για να μαθαίνετε την αλήθεια θα σας πω μόνο τούτο» λέει ένας κύριος με καπελάκι και μπαστουνάκι «Όλα είναι ελεγχόμενα από το εξωτερικό. Αυτοί καθορίζουν το μέλλον μας. Έτσι γινόταν πάντα στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Το πόσα θα χρωστάς, πού θα χρωστάς, πότε θα τα δώσεις και με ποιον τρόπο δεν το αποφασίζεις εσύ αλλά τα άλλα κράτη. Δεν έχει νόημα λοιπόν να πανηγυρίζουμε το γεγονός πως βγαίνουμε από τα μνημόνια. Έτσι μας είπαν να κάνουμε κι έτσι κάναμε»…

Ξαφνικά ακούγονται νταούλια στην Κεντρική πλατεία. Συνειρμικά σκεφτόμαστε πως δύο μέρες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ίσως να ξεκινήσουν να χορεύουν και οι αγορές. Λίγα μέτρα πιο κει όμως βλέπουμε πως ο ξεσηκωτικός αυτός ήχος είναι από την promotion για τις εκδηλώσεις παραδοσιακής μουσικής… Υπομονή λοιπόν.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass