«Περίπτερα» εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.»

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2018 22:04

Τη σύναψη σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.» και του Δήμου Λαρισαίων αναμένεται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη.

Η σύμβαση θα προβλέπει την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών στον Δήμο με οικονομικά ανταλλάγματα για τους συμμετέχοντες πολίτες ή για την οικονομική ενίσχυση του Δημοτικού Γηροκομείου αλλά και τη λειτουργία του «Πράσινου Σημείου» στο οποίο θα πραγματοποιούνται δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού όπως και εκπαίδευσης, καθώς θα λειτουργήσει παράλληλα και ως Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης.

Με την εφαρμογή του μέτρου, επιλέξαμε», σημειώνει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, «να μην έχει ανταποδοτικά οφέλη ο Δήμος αλλά ο ίδιος ο πολίτης, ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση, κάνοντας ανακύκλωση να έχει παράλληλα και οικονομικά οφέλη». Με τον κ. Καλογιάννη να διευκρινίζει ότι «θα προτείνουμε ωστόσο στους συμπολίτες, με τις δράσεις τους, εφόσον το επιθυμούν να ενισχύουν το Δημοτικό Γηροκομείο».

Με την υπογραφή της σύμβασης, σε πέντε σημεία της Λάρισας (σε πλατείες αλλά και κοντά σε σχολεία) θα τοποθετηθούν Μονάδες Ανακύκλωσης με τη μορφή περιπτέρου όπου ο κάθε συμπολίτης, ανακυκλώνοντας έναν αριθμό συσκευασιών θα λαμβάνει απόδειξη (για παράδειγμα, 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες) την οποία είτε θα εξαργυρώνει σε συμβεβλημένα καταστήματα (σε σούπερ μάρκετ για παράδειγμα) είτε θα τα προσφέρει στο Γηροκομείο.

ΣΥΜΒΑΣΗ

Στην εισήγηση – που θα παρουσιάσει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Απ. Σουρλαντζής - σημειώνεται εξαρχής ότι «με βάση τον Νόμο 2939/2001 («Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων - Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων)», όπως ισχύει σήμερα μετά την τελευταία τροποποίηση με τον Νόμο 4446/2017, η εναλλακτική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας είναι υποχρεωτική για τους Δήμους και οργανώνεται είτε από τους ίδιους είτε από τους διαχειριστές συσκευασιών (συστήματα ατομικής ή συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης), σε συνεργασία με τους Δήμους».

«Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, όπως κάθε Συλλογικό Σύστημα, αποτελεί μη κερδοσκοπικό φορέα και εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Νόμο 4496/2017».

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

«Το Σύστημα υλοποιείται με την τοποθέτηση σε διάφορα σημεία Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, τα οποία αποτελούνται από αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών, καθώς και από ειδικό εξοπλισμό για την ανακύκλωση άλλων υλικών συσκευασίας (όπως χαρτί, πολυστρωματικές χάρτινες συσκευασίες, πλαστικές σακούλες κ.α.)».

ΑΠΟΔΕΙΞΗ

«Στα Κέντρα αυτά, οι δημότες επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες και αυτόματα τους αποδίδεται -με χρήση των υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων- απόδειξη με το αναλογούν ανταποδοτικό κίνητρο, ενώ παράλληλα τους παρέχονται και επιπλέον προσφορές-κίνητρα ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης (όπως μεγάλα δώρα διαγωνισμών, δειγματοδιανομές, εκπτωτικά κουπόνια κ.α.).

Σημειώνεται, ότι οι δημότες έχουν την επιλογή είτε να παραλάβουν την απόδειξη ανταποδοτικού κινήτρου για δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενα καταστήματα (πατώντας το “πράσινο” κουμπί σε κάθε μηχάνημα) είτε αυτόματα να δωρίσουν το ποσό του ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικών σκοπών, μέσω του Συστήματος Συγκέντρωσης Κοινωνικού Κεφαλαίου (πατώντας το “κίτρινο” κουμπί σε κάθε μηχάνημα)».

ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Με τα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης «πραγματοποιείται αυτόματα η «Διαλογή στην Πηγή». Με αξιοποίηση των τεχνολογικών χαρακτηριστικών του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, αυτόματα πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες εργασίες, όπως: παραλαβή των άδειων συσκευασιών σε ειδική χοάνη υποδοχής και με υψηλή ταχύτητα παραλαβής (έως 30-40 πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ανά λεπτό).

Αναγνώριση και διαχωρισμός των συσκευασιών ανά υλικό (όπου με χρήση ειδικών αισθητήρων αναγνωρίζονται και διαχωρίζονται οι συσκευασίες), αναγνώριση της κάθε συγκεκριμένης συσκευασίας (με χρήση barcode scanner), συμπίεση ή τεμαχισμός της συσκευασίας (με ειδικά μηχανικά μέσα) επιτυγχάνοντας μείωση όγκου έως 90%, συλλογή των επιστρεφόμενων συσκευασιών σε ειδικό ενσωματωμένο κλειστό αποθηκευτικό χώρο, αποθήκευση, εκτύπωση και αποστολή όλων των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων (με αξιοποίηση του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή).

Αυτόματη εκτύπωση και παράδοση στον ανακυκλωτή των αποδείξεων του ανταποδοτικού κινήτρου αλλά και άλλων κουπονιών με προσφορές (μέσω αξιοποίησης του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτή), αυτόματη δωρεά της αξίας του χρηματικού αντιτίμου υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού (μέσω της εφαρμογής του Συστήματος Συγκέντρωσης Κοινωνικού Κεφαλαίου, που στηρίζεται σε ειδικό λογισμικό και εξαρτήματα που τοποθετούνται στον εξοπλισμό), καθοδήγηση και ενημέρωση του καταναλωτή για τη διαδικασία της λειτουργίας του εξοπλισμού για την επιστροφή των συσκευασιών (με τη χρήση της ειδικής οθόνης υγρών κρυστάλλων) κ.α.»

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

«Στόχος» υπογραμμίζεται στην εισήγηση του κ. Σουρλαντζή, «είναι η ανακύκλωση σημαντικών ποσοτήτων συσκευασιών, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη των εθνικών ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης συσκευασιών, που αποτελούν υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ε.Ε.».

Στην εισήγηση περιγράφονται επίσης τα βασικά πλεονεκτήματα του Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» όπου πέραν του ανταποδοτικού κινήτρου προς τους καταναλωτές, σημειώνεται η αξιόπιστη διαλογή στην πηγή (με καθαρότητα υλικού 100%), όσο και επεξεργασία των συσκευασιών στην πηγή (με μείωση όγκου έως 90%). Αναφέρονται τέλος οι προβλέψεις του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Λαρισαίων.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Τα πέντε Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης («περίπτερα») αναμένεται να τοποθετηθούν: Τα δύο στις πλατείες, Ταχυδρομείου και Λαμπρούλη (Λόφος Φρουρίου) και τα άλλα τρία κοντά σε σχολικά συγκροτήματα: Στην Ανθίμου Γαζή, στην πρώην Ακαδημία (οδός Αιόλου) και στην περιοχή του ΟΣΕ (πλατεία Μπουκουβάλα) ώστε να ενισχυθεί παράλληλα η περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και η περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών.

Να σημειωθεί τέλος ότι το Σύστημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης εφαρμόζεται και σε άλλους Δήμους της χώρας (Πειραιά, Νίκαια, Ρέντη, Αγία Παρασκευή, Αιγάλεω, Κηφισιά, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ιωάννινα, Ρόδο κ.α.).

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass