Ρετρό ιστορίες - Ο Πλαστήρας, ο καύσωνας και το σκυλί...

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2018 21:58 | Τελευταία ενημέρωση: 27 Αυγ 2018 12:45

1951: Ο στρατηγός Πλαστήρας στη Λάρισα

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 1951 που έγιναν στις 9 Σεπτεμβρίου εκείνου τυ έτους.1951

Ένα απόγευμα ο αρχηγός της ΕΠΕΚ στρατηγός Νίκος Πλαστήρας καθώς κατευθυνόταν από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα σταμάτησε στη Λάρισα. Στον σιδηροδρομικό σταθμό τον υποδέχθηκαν οι υποψήφιοι της ΕΠΕΚ Λάρισας και Βόλου με επικεφαλής τους Κουτσίνα και Καρτάλη. Ο Πλαστήρας κατευθύνθηκε στο θερινό σινεμά της εποχής «Τιτάνια» και από εκεί εκφώνησε λόγο που τον χαρακτήρισε μνημειώδη ο συντάκτης της εποχής.

«Αγαπητοί Λαρισαίοι και συμπατριώται μου, είμαι βαθιά συγκινημένος και αυτό συμβαίνει πάντοτε όταν πατώ τα χώματα της Θεσσαλίας. Ο τόπος της γεννήσεώς και ο τόπος όπου διήλθε κανείς τη νεότητα μένουν εις την μνήμη. Εδώ κι εγώ εις την Λάρισα επέρασα την νεότητα και εδώ εδοκίμασα τας πρώτας περιπέτειας της ζωής, τας στρατιωτικάς ασκήσεις. Και από ξεκίνησαμε το 1912 για να κάνουμε την Ελλάδα μεγάλη» είπε μεταξύ άλλων ο στρατηγός Πλαστήρας.

Σε εκείνες τις εκλογές ακολουθήθηκε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Μετείχαν 4 συνασπισμοί και 12 μεμονωμένα κόμματα. Κατέρχεται για πρώτη φορά υποψήφιος ο Παπάγος ως επικεφαλής του νεοσύστατου Ελληνικού Συναγερμού και παίρνει τις περισσότερες ψήφους, δεν αποκτά όμως αυτοδυναμία στη Βουλή. Και τούτο διότι με την συμφωνημένη συμμαχία του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της ΕΠΕΚ του Πλαστήρα σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού εξ αυτών όπου μαζί είχαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή (131 από 258 έδρες). Στις 27 Οκτωβρίου 1951, ο Νικόλαος Πλαστήρας ανέλαβε Πρωθυπουργός.

1971: Καύσωνας 43 βαθμών1971

Η Λάρισα είναι γνωστή για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή και ειδικά μέσα στην πόλη. Αυτό γινόταν πάντοτε και οι κάτοικοι της, είναι συνηθισμένοι εδώ και πολλές γενιές. Αν για παράδειγμα ανοίξουμε την εφημερίδα του 1971, στα φύλλα των τελευταίων ημερών του Αυγούστου θα βρούμε αντίστοιχα δημοσιεύματα. Σε ένα από αυτά διαβάζουμε πως «καύσων αποπνηκτικός ενέσκυψε εις την Λάρισα και την περιοχή, οπότε η θερμοκρασία ανήλθε εις 43 βαθμούς υπό σκιάν εις την πόλιν και 41 εις την περιοχήν του Μετεωρολογικού σταθμού εις την αεροπορίαν». Αναμενόμενη ήταν και μαζική έξοδος που παρατηρήθηκε προς τη θάλασσα. Αγιόκαμπος, Κόκκινο Νερό, Στόμιο και Πλαταμώνας ήταν οι επιλογές των πολιτών. Όπως τότε, έτσι και τώρα…

1991: Δεν έμπαινε στο γηροκομείο χωρίς το σκυλί της1991 1

Ως που μπορεί να φτάσει η σχέση ανθρώπου και ζώου και ειδικότερα ενός σκυλιού; Αναρωτιόταν ο συντάκτης της εποχής. Αφορμή γι αυτό το ερώτημα αποτέλεσε η στάση μιας ηλικιωμένης τότε, Λαρισαίας, της Θοδώρας Λεμονή που η σχέση της με τον σκύλο της, την Ίρμα ήταν μοναδική.1991 2 Δεν έμπαινε στο Δημοτικό Γηροκομείο της Λάρισας αν δεν έπαιρνε και το σκυλί της μαζί. Αυτό ήταν το αίτημά που παρά τον κανονισμό λειτουργίας του γηροκομείου, εν τέλει έγινε δεκτό. Βρέθηκε χώρος για την Ίρμα και η σχέση τους συνεχίστηκε. Μέχρι το τέλος…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass