Νέα έργα της ΔΕΥΑΛ σε 9 κεντρικούς δρόμους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕ ΠΕΡΥΣΙ 400.000 Κ.Μ. ΝΕΡΟΥ… ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΛΙΜΝΗ

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2018 22:02

Έργα σε 9 κεντρικούς δρόμους ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), για την αντικατάσταση του παλαιού, με νέο δίκτυο ύδρευσης.

Πρόκειται για δρόμους (Ιουστινιανού, Κολοκοτρώνη, Λ. Κατσώνη, Ρούσβελτ, Ασκληπιού, Ηλιοδώρου, Τσιμισκή, Ρούμελης, Παπατσώνη, Πάροδος Ηλιοδώρου και Καποδιστρίου) οι οποίοι, με βάση το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Λαρισαίων, θα μετατραπούν σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας με τη ΔΕΥΑΛ να προηγείται αντικαθιστώντας δίκτυο δεκαετιών ειδικά στο κέντρο, ακόμη και με χυτοσίδηρο, παλαιότερο δηλαδή του αμιάντου.

Από το 2015 μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΛ, με απόφαση της δημοτικής αρχής και με ιδίους πόρους, σε κέντρο και συνοικίες έχει αντικαταστήσει περίπου το 50% του παλαιού δικτύου ύδρευσης (78.000 μέτρα) της πόλης, ενώ με την ολοκλήρωση όλων των δρομολογημένων έργων θα έχουν αντικατασταθεί 98.000 μέτρα του δικτύου.

Η εκτέλεση των έργων όντως ταλαιπωρεί – πρόσκαιρα - τους πολίτες ωστόσο τα οφέλη είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Πέραν του βασικού στόχου της ΔΕΥΑΛ που αφορά στην ποιότητα του πόσιμου νερού, υπάρχουν και πολύτιμα, περιβαλλοντικά οφέλη.

Μόνο το 2017 από την αντικατάσταση του δικτύου εξοικονομήθηκαν 400.000 κυβικά μέτρα νερού αφού σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΛ, η παραγωγή νερού για την υδροδότηση της πόλης της Λάρισας το 2017 ήταν 15.900.000 κ.μ. ενώ το 2016 ήταν 16.300.000 κ.μ.. Ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια μικρή λίμνη ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για το 2018.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι απώλειες – μόνο στο δίκτυο της πόλης της Λάρισας - μειώθηκαν επίσης από 24,44% το 2016 σε 21,17% το έτος 2017. Όπως είναι αυτονόητο, με το νέο δίκτυο μειώνονται οι βλάβες άρα και οι απώλειες όπως και οι δαπάνες ηλεκτροδότησης, συντήρησης του δικτύου, χλωρίωσης κλπ.

ΣΥΜΒΑΣΗ

Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Θεόδωρος Καφφές, υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης σε κεντρικούς δρόμους ήπιας κυκλοφορίας» με την ανάδοχη εταιρεία «Εργοκατασκευή ΕΠΕ» που αφορά σε 9 κεντρικούς δρόμους αλλά και παρόδους.

Μετά λοιπόν την υπογραφή της σύμβασης, όπως διευκρινίζει η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ, Άννα Ζαχίδου, «οι εργασίες θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο 2019».

Προσθέτοντας ότι «η ΔΕΥΑΛ συνεχίζοντας με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμά της ως προς την αντικατάσταση των παλαιωμένων δικτύων ύδρευσης στην πόλη της Λάρισας, προχωρεί στην αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στους κεντρικούς δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Δήμου Λαρισαίων». Με τη ΔΕΥΑΛ να αντικαθιστά νωρίτερα το παλαιό δίκτυο ύδρευσης, να προηγείται δηλαδή του έργου του Δήμου.

ΔΡΟΜΟΙ

Το έργο έχει προϋπολογισμό 950.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΛ και αφορά στην αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης με αγωγούς πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς (16 atm) συνολικού μήκους 4.240μ. και την αντικατάσταση των παλαιών παροχών στους κεντρικούς δρόμους: Ιουστινιανού, Κολοκοτρώνη (από Ηρώων Πολυτεχνείου-Μανδηλαρά), Λ. Κατσώνη (Μανδηλαρά - 23ης Οκτωβρίου), Φρ. Ρούσβελτ (Μανδηλαρά-Ιουστινιανού), Ασκληπιού (Μανδηλαρά - Ιουστινιανού), Ηλιοδώρου (Μανδηλαρά - Ηπείρου), Τσιμισκή (Ασκληπιού-Σεφέρη), Ρούμελης, Παπατσώνη, Πάροδος Ηλιοδώρου και Καποδιστρίου.

«Το σχέδιο» καταλήγει η κ. Ζαχίδου «της επένδυσης της ΔΕΥΑΛ στις αντικαταστάσεις των παλαιών δικτύων ύδρευσης στην πόλη της Λάρισας στοχεύει στη μείωση του λειτουργικού κόστους στη ΔΕΥΑΛ, την προστασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από υπεράντληση και εξάντληση του φυσικού πόρου και την αναβάθμιση της ποιότητας υδροδότησης των κατοίκων.

Έτσι με την αντικατάσταση των παλιών δικτύων θα περιοριστούν οι διαρροές λόγω θραύσεων, θα υπάρξει εξοικονόμηση νερού και ενέργειας και εξορθολογισμός των δικτύων διανομής. Κατά την κατασκευή των έργων μπορεί να προκαλείται όχληση στους κατοίκους των περιοχών , όμως μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών λόγω των βλαβών στα παλαιά δίκτυα ύδρευσης. Η ΔΕΥΑΛ με υπευθυνότητα εγγυάται υψηλά επίπεδα παρεχόμενων υπηρεσιών».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass