ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Οι Λαρισαίοι να ψηφίσουν μαζικά και σε κλίμα ενότητας»

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2015 21:17

 

Κάλεσμα στους Λαρισαίους «να προσέλθουν στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής μαζικά και σε κλίμα ενότητας, προκειμένου να εκφράσουν, ελεύθερα τη βούλησή τους» απευθύνει ο Δήμος Λαρισαίων με ψήφισμα που κατά πλειοψηφία ενέκρινε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφεύγοντας παράλληλα να «προτείνει» το «ναι» ή το όχι» προκειμένου να μην ενισχυθεί ο διχασμός.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας συνεδρίασε εκτάκτως χθες μετά από κοινό αίτημα των επικεφαλής τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, της Ρένας Καραλαριώτου, του Κώστα Τζανακούλη, του Έκτορα Νασιώκα και του Ντίνου Διαμάντου, με αφορμή και το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου.

Το ψήφισμα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με το οποίο καλούνταν το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, να δηλώσει «ναι στην Ευρώπη» και «ακύρωση του δημοψηφίσματος» μειοψήφησε ενώ όχι και στα δυο προτεινόμενα ψηφίσματα, ψήφισαν τόσο ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργ. Παζιάνας παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ αλλά και η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Ασπα Σουλούκου, αντιπροτείνοντας το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δημοτικό σύμβουλο Ντίνο Διαμάντο να αιτιολογεί την πρωτοβουλία των κινήσεων της αντιπολίτευσης ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει ψήφισμα πέντε σημείων. Στα οποία σημειώνεται το «ναι στην Ευρώπη προσηλωμένοι στην απαράβατη αρχή για τον αταλάντευτο προσανατολισμό της Ελλάδας προς την Ευρώπη», «μέσα από μια σοβαρή και διεκδικητική διαπραγμάτευση η οποία, επ ουδενί δεν έχει τη λαϊκή εντολή των εκλογών του Ιανουαρίου για διακύβευση της παραμονής και της ρήξης- εξόδου απο την ΕΕ».

Να ζητηθεί «από τον Πρωθυπουργό, τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η άμεση ακύρωση του δημοψηφίσματος». Να «διασφαλισθεί η απόδοση των συντάξεων στο ακέραιο», η «δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της για τη διαμόρφωση ενός «σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτου ανάγκης» και παράλληλα «να διασφαλίσει στο λαό της πόλης ότι, στους βασικούς τομείς διαβίωσης κανένας κάτοικος της πόλης δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα», με «την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών από τον Δήμο σε επίπεδο δημοσίων αγαθών (νερού, αποχέτευσης, καθαριότητας) χωρίς διακοπή σε καμία περίπτωση σε κανέναν».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης διευκρίνισε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα κληθεί να πάρει θέση υπέρ του όχι ή του ναι. Δυο ημέρες πριν το δημοψήφισμα καλείται το συμβούλιο να αποφασίσει. Πρόκειται για τακτικισμό όπως εκφράζεται από διάφορες φωνές ακόμη και συναδέλφων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους».

«Ο λαός μας» πρόσθεσε ο δήμαρχος «πρέπει να εκφρασθεί με ομόνοια και χωρίς διχασμούς, με τρόπους όπως το δημοψήφισμα που στην Ευρώπη αποτελούν κατάκτηση. Το δίλημμα είναι διαρκής λιτότητα ή άλλη πολιτική. Έχει κυριαρχήσει ο φόβος παρότι ο κόσμος αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία. Παρακολουθώντας τις τηλεοράσεις με φοβίζει η οξύτητα. Το διακύβευμα το αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Εμείς οφείλουμε να υπερασπίσουμε τη διαδικασία που εκ των πραγμάτων δεν ανακαλείται, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να καλέσει τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά και αβίαστα να εκφρασθούν» κατέληξε ο δήμαρχος ασκώντας παράλληλα κριτική στις πολιτικές των μνημονίων.

Η κ. Καραλαριώτου τόνισε ότι «ως παράταξη δεν θα συμμετέχουμε στο «παιχνίδι» του διχασμού. Ζητούμε να επικρατήσει η σύνεση και η ενότητα. Η ακύρωση του Δημοψηφίσματος θα ήταν μια επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση, της σύνεσης και της ενότητας».

«Εάν όμως σήμερα, μέσα στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε μια κρίση, έξω από την Ευρώπη δεν υπάρχει παρά η απόλυτη καταστροφή. Σήμερα, είτε ηθελημένα, είτε άθελα, αμφισβητείται η ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας και υπονομεύεται η παραμονή μας στην Ευρωζώνη και αυτό συμβαίνει σε συνθήκες σχεδόν εμφυλιοπολεμικές μεταξύ των Ελλήνων.

Ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διχάσει. Θέλουμε να τελειώνουμε με αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές. Γι’ αυτό ζητούμε τώρα μια καλύτερη συμφωνία, όχι μια απόδραση από τις διαπραγματεύσεις. Ζητούμε να μην πάμε σε αχαρτογράφητα νερά, ζητούμε να μην πάμε στην καταστροφή. Ναι, ζητούμε να μείνουμε Ευρώπη».

Ο κ. Τζανακούλης αφού επέκρινε τον δήμαρχο λέγοντας «κακώς μας καταλογίζετε τακτικισμό» επικεντρώθηκε στην επόμενη ημέρα για να αναρωτηθεί «τι θα γίνει αν στο όχι των Ελλήνων, απαντήσουν με όχι και οι δανειστές». Για να σημειώσει ότι «εγώ θα είμαι με τον Τσίπρα αν φθάσει στη συμφωνία για τα 29 δισ. ευρώ χωρίς το ΔΝΤ, γιατί ό,τι έγινε στην Ελλάδα στο ΔΝΤ οφείλεται» για να επικρίνει τέλος την κυβέρνηση για διγλωσσία.

Η δημοτική σύμβουλος Αγγ. Παναγιωτακοπούλου (σ.σ. της παράταξης του Εκτ. Νασιώκα ο οποίος απουσίαζε τελικά χθες) τόνισε πως είναι «οδυνηρό και ντροπιαστικό με ευθύνη της κυβέρνησης εκατομμύρια Έλληνες να στέκονται σε ουρές ντροπής και να αγωνιούν για τις δουλειές τους, τις συντάξεις τους, τους μισθούς τους» προσθέτοντας ότι «το δημοψήφισμα πρέπει να είναι για την Ευρώπη και τη δημοκρατία, ας ακυρώσουμε το άσκοπο και διχαστικό δημοψήφισμα – παρωδία που κάνει η κυβέρνηση».

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργ. Παζιάνας αφού αμφισβήτησε το «όχι» της κυβέρνησης υπενθύμισε τις «θηλιές της ΕΕ στο λαιμό του ελληνικού λαού» για να ολοκληρώσει παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ για το «διπλό όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Μετά τις τοποθετήσεις αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, δημοτική αρχή και αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να εκδώσουν τελικά κοινό ψήφισμα, με αποτέλεσμα στην ψηφοφορία που ακολούθησε να εγκριθεί κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της δημοτικής αρχής στο οποίο, αφού σημειώνονται οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών, αφού περιγράφονται οι σημερινές συνθήκες και η στάση των δανειστών, ενόψει του δημοψηφίσματος τονίζεται πως «η συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία για την πορεία του τόπου απαιτεί ωριμότητα και ανάληψη της ατομικής ευθύνης από τον ενεργό πολίτη.

Με σεβασμό και εκτίμηση για τη διαφορετική άποψη. Η κρισιμότητα των στιγμών και η παρατηρούμενη πόλωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες διχασμού. Παρά την προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να επηρεάσουν με κάθε τρόπο τη στάση του ελληνικού λαού, προκαλεί θαυμαστή εντύπωση το γεγονός ότι οι πολίτες, σε όλη τη χώρα και στη Λάρισα, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, συμπεριφέρονται με αξιοθαύμαστη ωριμότητα, επιδεικνύοντας ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης σε στενή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις πρωτόγνωρες καταστάσεις φόβου και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας.

Παράλληλα, ως θεσμικοί παράγοντες, οφείλουμε να σεβαστούμε μια δημοκρατική διαδικασία, χωρίς δραματοποιήσεις και να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ομοψυχία» καταλήγει το ψήφισμα στο οποίο σημειώνεται ακόμη πως ο δήμος, θα παράσχει στους συμπολίτες κάθε δυνατή στήριξη από το σύνολο των δομών του.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ

Από τη θέση της δημοτικής αρχής, επισημοποιώντας ουσιαστικά τη «ρήξη» στη σχέση της με την πλειοψηφία και τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων», διαφοροποιήθηκε η δημοτική σύμβουλος Ασπα Σουλούκου, καταθέτοντας προς ψήφιση, το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

«Δημοψηφίσματα έκανε και η Χούντα, το εν λόγω ευτελίζει τη δημοκρατία, αποτελεί θεσμική εκτροπή. Το μόνο ερώτημα είναι ναι ή όχι στο ευρώ και η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη» τόνισε η κ. Σουλούκου.

Εξηγώντας ότι η πρόσφατη παραίτησή της από τη θέση της προέδρου της σχολικής επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων «είναι μια συμβολική πολιτική πράξη που επιχειρήθηκε να ερμηνευθεί από καθεστωτικούς κονδυλοφόρους που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία».

«Η παραίτησή σας» παρενέβη ο κ. Καλογιάννης «μπορεί να σας διασφάλισε τον δρόμο προς τα κανάλια αλλά εξηγείστε αν οφείλεται στη συνεργασία με τη Συμπαράταξη».

«Μάλλον» ανταπάντησε η κ. Σουλούκου ζητώντας από τον δήμαρχο να ανακαλέσει «κρίνεται εξ ιδίων τα αλλότρια αντί να μέμφεστε αυτούς που με συκοφαντούν. Το ζήτημα είναι πολιτικό».

Η αντιπαράθεση έκλεισε με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει πως «η δημοτική αρχή και η Συμπαράταξη σας εμπιστεύθηκαν μια θεσμική θέση. Οφείλατε αν μη τι άλλο να ενημερώσετε την παράταξη και εμένα. Κάθε τι άλλο δηλώνει πολιτική αυτονόμηση» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης διευκρινίζοντας πως Μέσα Ενημέρωσης και δημοτική αρχή ενημερώθηκαν ταυτόχρονα για την επιστολή παραίτησης της κ. Σουλούκου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass