Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ

ΟΧΙ στα εμπορικά, ΝΑΙ στις καφετέριες

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2015 8:34

 

Δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες αντικρίζει κανείς αν παρατηρήσει την κίνηση στο κέντρο της Λάρισας. Από την περασμένη Δευτέρα στο άκουσμα των πολιτικών – οικονομικών εξελίξεων η αγορά πάγωσε. Οι τράπεζες έκλεισαν, επικράτησε ο φόβος και ο πανικός. Οι Λαρισαίοι μετά την ανάληψη των 60 ευρώ από τα ΑΤΜ των ουρών, του χιούμορ και της υπομονής μόνο στα εμπορικά καταστήματα δεν ξόδεψαν τα χρήματά τους.

Οι έμποροι χαρακτηρίζουν την κατάσταση τραγική και οι ιδιοκτήτες καφέ περίεργη, ανεξήγητη. Δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες.

ΕΜΠΟΡΙΚΑ

Από την περασμένη Δευτέρα έως και χθες Παρασκευή όλοι οι εμπορικοί δρόμοι της Λάρισας, Κούμα, Ρούσβελτ, Ασκληπιού, Ερμού μπορεί να ήταν γεμάτοι από κόσμο αλλά τα καταστήματα παρέμεναν άδεια. Καταστηματάρχες και προσωπικό παρατηρούσαν τον κόσμο απλά να περνά, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που έμεναν για λίγα λεπτά στις βιτρίνες των καταστημάτων ενώ οι περισσότεροι τις προσπερνούσαν. «Αγανακτισμένοι» δηλώνουν άνθρωποι του εμπορικού κόσμου και προσθέτουν «όλη την εβδομάδα δεν μπήκε άνθρωπος μέσα στα καταστήματά μας, δείχνουν όλοι τρομοκρατημένοι για αυτό που περνά η χώρα και για αυτά που θα έρθουν. Μας έχουν διαλύσει. Ο κόσμος απλά περνά από έξω. Δεν μπαίνει μέσα στα μαγαζιά μας». Παρά το δεκαήμερο προσφορών στο οποίο έχουν προχωρήσει επιχειρήσεις του εμπορικού κόσμου, ρίχνοντας τις τιμές σε κάποια είδη ο τζίρος παρέμεινε χαμηλός. Οι δελεαστικές τιμές που σε άλλες περιπτώσεις θα γέμιζαν τα καταστήματα τώρα κρατούσαν τους καταναλωτές μόνο στις βιτρίνες. Μάλιστα υπεύθυνοι εμπορικών καταστημάτων κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 50% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.

«Κάνουμε τα ψώνια μας τα βράδια», λένε στην «Ε» καταναλωτές για να εξηγήσουν στη συνέχεια «βγαίνουμε τα βράδια στην αγορά που είναι κλειστά τα καταστήματα και “ψωνίζουμε”. Βλέπουμε τι μας αρέσει και λέμε ο ένας στον άλλο πόσο θα του πήγαινε! Με τη σκέψη ψωνίζουμε. Μόνο με χιούμορ μπορεί να αντιμετωπιστεί όλο αυτό που βιώνουμε».

ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ

Ούτε σκαμπό δεν βρίσκει ο Λαρισαίος τις τελευταίες ημέρες στις καφετέριες του κέντρου της πόλης. Από την περασμένη Δευτέρα για έναν ανεξήγητο λόγο όπως λένε οι ιδιοκτήτες της Λάρισας ο κόσμος άρχισε να βγαίνει έξω. «Περιμέναμε το αντίθετο επειδή οι περισσότεροι ήταν φοβισμένοι» υποστηρίζουν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης «από την περασμένη Δευτέρα οι Λαρισαίοι δεν σταμάτησαν να βγαίνουν έξω. Όλες τις ώρες και όλες οι ηλικίες».

Οι συζητήσεις περιστρέφονται πάντα γύρω από το δημοψήφισμα και για τα οικονομικά της χώρας «κλείνουν τις τηλεοράσεις και βγαίνουν έξω να διαβάσουν την εφημερίδα τους, να έρθουν σε επαφή με τους φίλους τους, να συζητήσουν γιατί το πρόβλημα πλέον είναι κοινό. Όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα ίδια. Η βόλτα και ο καφές φτιάχνει κάπως τη διάθεση. Η διασκέδαση όλων πλέον έχει να κάνει με την απόλαυση ενός καφέ στο κέντρο ή και σε γύρω περιοχές της πόλης» δηλώνουν επιχειρηματίες.

Η περασμένη Τετάρτη χαρακτηρίζεται από τους ιδιοκτήτες καφετεριών ως η μέρα με τον περισσότερο κόσμο. Από το απόγευμα έως αργά το βράδυ τουλάχιστον στο κέντρο της Λάρισας δεν έβρισκε κανείς όχι τραπέζι αλλά ούτε διαθέσιμο σκαμπό. Από την άλλη πλευρά πρέπει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει κατανάλωση. Οι περισσότεροι διασκεδάζουν είτε καταναλώνοντας έναν καφέ, είτε ένα ποτό. Δεύτερο όπως λένε και οι επιχειρηματίες του χώρου λίγοι είναι αυτοί που θα παραγγείλουν. «Έχουμε περισσότερο κόσμο αλλά οι τζίροι είναι σε χαμηλά επίπεδα», λένε χαρακτηριστικά. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέποντας τον κόσμο να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο και τα μαγαζιά τους γεμάτα λένε περιπαιχτικά «αν ο κόσμος βγαίνει γιατί έχουμε δημοψήφισμα τότε μακάρι αυτή η διαδικασία να κρατήσει κανένα τρίμηνο».

Εν κατακλείδι είτε «ναι» είτε «όχι» δείξει το αυριανό δημοψήφισμα ο Λαρισαίος θα συνεχίσει να βγαίνει, να βρίσκεται σε παρέες, να απολαμβάνει τον καφέ του, το ποτό του γιατί είναι αυτό που για την ώρα τον κάνει να νιώθει λίγο καλύτερα.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass