ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Αναμνήσεις από δημοψηφίσματα του παρελθόντος

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2015 8:25

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Στις κάλπες θα προσέλθει ο ελληνικός λαός αύριο Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 ο οποίος καλείται να ψηφίσει στο ερώτημα: «Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ» και «Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ».

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί επτά δημοψηφίσματα.

Το 1920 με την επαναφορά του Κωνσταντίνου Α’. Το 1924 με την καθιέρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την κατάργηση της μοναρχίας. Έντεκα χρόνια μετά, το 1935 για την κατάργηση της δημοκρατίας και την επαναφορά της βασιλείας. Το 1946 με την επάνοδο του βασιλιά Γεωργίου Β’.

Στα νεότερα χρόνια που υπάρχουν αναμνήσεις ακόμα νωπές πραγματοποιήθηκαν δύο δημοψηφίσματα από τη χούντα των συνταγματαρχών. Το ένα το 1968 για την έγκριση σχεδίου συντάγματος και το 1973 για την κατάργηση της μοναρχίας και την καθιέρωση της «δημοκρατίας».

Το πιο αδιάβλητο δημοψήφισμα είναι αυτό που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1974, που διενέργησε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ύστερα από την πτώση της χούντας. Στο δημοψήφισμα αυτό ο ελληνικός λαός αποφάσισε οριστικά την καθιέρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα.

ΟΙ ΤΥΡΝΑΒΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Ο Τύρναβος ανέκαθεν φημιζόταν για τις έντονες πολιτικές ζυμώσεις κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, όχι μόνο στα δημοψηφίσματα,

αλλά και πριν τη διενέργεια εκλογών. Μνημειώδεις ήταν οι συγκεντρώσεις και ομιλίες στην κεντρική πλατεία της πόλης, από τις οποίες ατάκες έχουν μείνει μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στα δημοψηφίσματα η συντροφιά των 70άρηδων, πάνω κάτω, που θυμούνται από νεαροί έως και την ηλικία των 30 και κάτι χρόνων τόσο τα δύο δημοψηφίσματα της χούντας όσο και το δημοψήφισμα του 1974 που καθιέρωσε οριστικά τη δημοκρατία στη χώρα μας ανατρέχουν στο παρελθόν και θυμούνται.

Στα 23 του χρόνια το 1974 ο κ. Απόστολος Ρίζος σχολιάζει και συγκρίνει την εποχή εκείνη με το σημερινό δημοψήφισμα. Αποφεύγοντας να μπει στη διαδικασία του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ, τόνισε ότι τότε για το πολιτειακό υπήρχαν δύο ψηφοδέλτια και όχι ένα όπως είναι αυτό του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Έπρεπε και σ΄ αυτό το δημοψήφισμα να είναι δύο ψηφοδέλτια και ένα λευκό.

«Δεν υπήρχαν ιδιαίτερα πάθη εκείνη την εποχή μεταξύ των διαφωνούντων πολιτών, ίσως και λόγω της «παγωμάρας» που υπήρχε ελάχιστο διάστημα μετά τη χούντα», συνεχίζει ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης.

«Δημοψηφίσματα παρωδία» χαρακτηρίζει αυτά που έκανε η χούντα το 1968 και το 1973 ο κ. Παναγιώτης Δεληχάς ο οποίος θεωρεί το δημοψήφισμα του 1974 άψογο στη διεξαγωγή του από όλες τις απόψεις.

Στη συντροφιά και η άποψη για το 1974 το μόνο λάθος που έγινε ίσως και με την ευθύνη του ίδιου ήταν το γεγονός ότι ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, δεν ήρθε στην Ελλάδα να υπερασπιστεί τη θέση του προς τον ελληνικό λαό. Δεν υπήρχε όμως διχασμός.

Μια μικρή ελληνική πόλη είναι ο Τύρναβος αλλά με μεγάλη πολιτική παράδοση με ιστορία από δεξιά και από αριστερά.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, το βράδυ της Κυριακής και παρά τις αντιθέσεις και διαφωνίες οι οπαδοί του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ όπως και σήμερα έτσι και τη Δευτέρα θα είναι πάλι μια μεγάλη τυρναβίτικη παρέα.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Τα δημοψηφίσματα του παρελθόντος θυμούνται οι Τυρναβίτες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass