Η ομάδα των ειδικών αποστολών…

ΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2018 22:04

Το τηλέφωνο της Μαίρης Παπακωνσταντίνου χτυπά, είναι καλοκαίρι και έχει ξεσπάσει φωτιά στο χωριό Ψυχικό του Δήμου Κιλελέρ. Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας και ζητά τη συνδρομή της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Δήμου Λάρισας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Δεν το σκεφτήκαμε καν, ειδοποίησα αμέσως τα μέλη της ομάδας και το ταχύτερο δυνατό βρεθήκαμε στο Ψυχικό. Για τις φωτιές στην Αθήνα δηλώσαμε διαθέσιμοι στον Δήμο Λάρισας. Αν χρειαζόταν να συνδράμουμε ήμασταν έτοιμοι για να αναχωρήσουμε», σημειώνει η πρόεδρος της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Μαίρη Παπακωνσταντίνου.

Εθελοντισμός είναι η αυθόρμητη ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά του ανθρώπου με απώτερο σκοπό το κοινωνικό όφελος. Ο εθελοντισμός βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης βοήθειας και αλληλεγγύης, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος προσφέρει τις δυνάμεις του στην υπηρεσία του πάσχοντας συνανθρώπου του. «Δεν είχα εκπαιδευτεί ποτέ για να παράσχω βοήθεια σε κάποιον συνάνθρωπο, όταν όμως ένας δικός μου άνθρωπος χρειάστηκε βοήθεια που εγώ δεν γνώριζα πώς να του την προσφέρω, άρχισα να σκέφτομαι διαφορετικά. Έβαλα στη ζωή μου τον εθελοντισμό, εκπαιδεύτηκα και προσφέρω. Όλοι μας μπορούμε να το κάνουμε, από 18 έως 65 ετών μπορούμε να εκπαιδευτούμε και να προσφέρουμε. Να σταθούμε δίπλα στον συνάνθρωπο», υπογραμμίζει. Η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Λάρισας έχει ως σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών καθώς και τη διοργάνωση αθλοπαιδιών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Νέοι δεκαοκτάρηδες και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας προσφέρουν απλόχερα τον ελεύθερό τους χρόνο για να εκπαιδευτούν και να βρεθούν στο πλευρό των πολιτών και των υπηρεσιών όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση κρίσεων, είτε ανθρωπογενών (πόλεμοι), είτε συνέπεια φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) εντός αλλά και εκτός συνόρων. Παράλληλα, αντιμετωπίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά ατυχήματα και ασθένειες, εφαρμόζει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που έχουν άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής ενώ συμβάλει και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής συνανθρώπων με ειδικές ανάγκες αλλά και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και παρέχει στα μέλη της πιστοποιήσεις όπως είναι το BLS/AED-ERC, πυρασφάλειας σε συνεργασία με το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, αντιμετώπισης σεισμικών καταστροφών σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία – Κ.ΟΜ.Α.Κ για την αντιμετώπιση των σεισμικών καταστροφών.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι υποψήφιοι εθελοντές που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν μέσα από το βασικό σχολείο, που προσφέρει δωρεάν η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. και να ενταχθούν στην Ομάδα των Επίλεκτων Λάρισας, μπορούν να κάνουν αιτήσεις και να ενημερώνονται για την ομάδα κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 6 μ.μ. έως τις 7.30 μ.μ στα γραφεία της Ομάδας που στεγάζονται στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου στην οδό Κάρλας και Λαζαρίδη.

Το βασικό σχολείο θα έχει διάρκεια πέντε μήνες και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 6 το απόγευμα. Η εκπαίδευση προσφέρεται από επαγγελματίες στην ειδικότητά τους και εστιάζουν τόσο στη θεωρητική κατάρτιση των διασωστών όσο και στην πρακτική εξάσκησή τους.

Με το πέρας του βασικού σχολείου και με την επιτυχή περάτωση των εξετάσεων οι εθελοντές διαλέγουν μία από τις παρακάτω ειδικότητες: Πρώτες Βοήθειες, Ορεινή Διάσωση, Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο, Τηλεπικοινωνίες.

Μέχρι σήμερα η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισας έχει συμμετάσχει είτε προληπτικά είτε καθοριστικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην υγειονομική κάλυψη πολιτιστικών και αθλητικών οργανώσεων. Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. προσφέρει τις υπηρεσίες της οπουδήποτε και οποτεδήποτε κρίνεται αναγκαίο.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass