Από τη Νέα Ζηλανδία στην Τερψιθέα λόγω… ανέμου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΕΜΟΠΤΕΡΙΣΤΩΝ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2018 22:03 | Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτ 2018 10:59

Ο Joe Wurts έφτασε από τη Νέα Ζηλανδία. Ο Lennart Arvidsson «κατέβηκε» από τον βορρά και συγκεκριμένα τη Σουηδία ενώ ο Vladimir Favrinko άφησε την Ουκρανία για να επισκεφτεί τη Λάρισα και συγκεκριμένα την Τερψιθέα. Μοναδική αιτία ο άνεμος…

Πρόκειται για τρεις από τους συνολικά δεκάδες ξένους λάτρεις των ανεμόπτερων που μαζί με αρκετούς Έλληνες θα δώσουν ραντεβού στο πεδίο προσγείωσης της πόλης, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα «πάνω» του.

Τη συνάντηση κανόνισε η Αερολέσχη Λάρισας που έχοντας την αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα επιδιώξει να συγκεντρώσει τα βλέμματα των ανεμοπτεριστών μοντελισμού αλλά ταυτόχρονα να προβάλλει και τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής.ANEMOPTERA 3

«Επρόκειτο για μια διεθνή συνάντηση ανεμοπτέρων κατηγορίας F5G στην οποία συμμετέχουν περίπου 60 άνθρωποι από όλο τον κόσμο» μας λέει ο πρόεδρος της Αερολέσχης κ. Χρήστος Λυτάρης, τον οποίο και συναντήσαμε χθες στο πεδίο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών.

Άνθρωποι από Αργεντινή, Τσεχία, Ουκρανία, Νέα Ζηλανδία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Γερμανία και φυσικά πολλοί Έλληνες είναι προγραμματισμένο να διαγωνισθούν σε ένα θέαμα που μπορούν να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.ANEMOPTERA 4

Σύμφωνα με τα όσα μας περιέγραψε η διαδικασία πτήσης είναι η εξής: Τα ανεμόπτερα απογειώνονται με το χέρι. Εσωτερικά έχουν ένα μοτεράκι το οποίο τα οδηγεί σε 200 μέτρα ύψος και τότε αυτό σβήνει. Οι αγωνιζόμενοι ψάχνουν να βρούνε στρώματα αέρος και με τηλεκατεύθυνση επιδιώκουν να διατηρήσουν τα ανεμόπτερα όσο περισσότερο γίνεται για χρονικό διάστημα 10 λεπτών στον αέρα, προτού τα προσγειώσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Μετράνε τρία πράγματα: το ύψος που θα φτάσει στο ξεκίνημα, ο χρόνος που θα διατηρηθεί στον αέρα και το σημείο προσγείωσης. Όσο πιο κοντά στους στόχους τόσο περισσότεροι και οι πόντοι.

«Το ανεμόπτερο αποτελείται από τον κορμό - άτρακτο, τα φτερά του ενώ διαθέτει κι ένα εσωτερικό μοτέρ. Κουβαλάει επίσης μετρητή, κάτι που βλέπει ο ελεγκτής κατά την προσγείωση» προσθέτει, ενώ σχετικά με τις ικανότητες, ενός καλού χειριστή μάς λέει πως έχει να κάνει με «τις γνώσεις γύρω από δυναμικά και θερμικά ρεύματα του αέρα».

Όσον αφορά στο κόστος, τα συγκεκριμένα ανεμόπτερα ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν όσο αντέχει η τσέπη του καθενός. Αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα και ως εκ τούτου έχουν ελάχιστο βάρος.ANEMOPTERA 1

«Είναι μια διοργάνωση που κάνουμε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάπτυξη του τουρισμού. Γι’ αυτό τον λόγο κιόλας έχουν προγραμματιστεί και εκδρομές».

Το κυρίως μενού για τους θεατές είναι το Σαββατοκύριακο από τις 9 το πρωί ως και τις 5 το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα τιμηθούν τα τρία μέλη της Εθνικής ομάδας,  ο Παντελής Νταναβάρας, ο Γιάννης Κουρμπάνης και ο Κωνσταντίνος Σπυριάδης καθώς και η Πέπα Γκαραμπέτοβα για τη συνεισφορά της στη διοργάνωση.

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass