«Πορεύομαι στη Λάρισα ως πατέρας»

* Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ * Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ «Ε»: ΜΕΓΑΛΗ Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ * ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ * ΑΥΡΙΟ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2018 22:00
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, με τον νέο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, τον μητροπολίτη Δημητριάδος και άλλους ιεράρχες, μετά την εκλογή του Ιερώνυμου Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, με τον νέο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, τον μητροπολίτη Δημητριάδος και άλλους ιεράρχες, μετά την εκλογή του Ιερώνυμου

Ο Α΄ γραμματέας, πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, εξελέγη χθες πανηγυρικά -όπως αναμενόταν άλλωστε- νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων των Μητροπολιτών (68) και επικράτησε του βασικού διεκδικητή, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας π. Αχίλλιου Τσούτσουρα (9), ενώ έκπληξη θεωρήθηκε η συμμετοχή στο λεγόμενο τριπρόσωπο, του εφημέριου του ιερού ναού του Προφήτη Ηλία Λάρισας π. Διονυσίου Παπαλέξη. Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη θα γίνει αύριο Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πανηγυρική θεία λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκφωνήσουν λόγους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και φυσικά ο νέος Μητροπολίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί λαρισαίοι αναμένεται να παραστούν στον Μητροπολιτικό ναό, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τη λαμπρή αυτή τελετή.

«ΠΟΡΕΥΟΜΑΙ ΩΣ ΠΑΤΕΡΑΣ»

Στις πρώτες του δηλώσεις στην «Ε» ο νέος Μητροπολίτης δήλωσε χαρούμενος για το αποτέλεσμα και ανέφερε ότι «ανυπομονεί να έρθει στη Λάρισα για να ποιμάνει το ποίμνιό του. Πορεύομαι στη Λάρισα ως πατέρας, να υπηρετήσω την ενότητα της τοπικής εκκλησίας και να αγωνιστώ για τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας». Ερωτηθείς για τους δύο συνυποψηφίους του απάντησε πως «κανείς δεν περισσεύει και όλοι χρειάζονται. Καλώ τους πάντες σε συστράτευση ώστε η Λάρισα να καταστεί λειμώνας κι όλοι θα καμαρώνουν για την πνευματικότητά της και όχι μόνο για την οικονομική της ευμάρεια».  

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Μιλώντας στην «Ε» αμέσως μετά το αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αφού διευκρίνισε ότι θα είναι παρών στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη στη Λάρισα, υποστήριξε τα εξής:"Ολοι οι υποψήφιοι ήταν άριστοι. Επομένως όποιος και αν έβγαινε, το αποτέλεσμα θα ήταν καλό. Ο Αρχιγραμματέας, ως εκ της θέσεώς του έχει μεγάλη εμπειρία σε διοικητικά-οργανωτικά θέματα, έχει αντιμετωπίσει πολλά κρίσιμα ζητήματα και θα αποδειχθεί άξιος στο έργο του στη Λάρισα".

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διαπιστώθηκε απαρτία. Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της προχθεσινής Συνεδρίας. Εν συνεχεία άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Λαρίσης και Τυρνάβου. Επί συνόλου 80 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 68 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως (μετάθεση) 10 ψήφους. Επίσης βρέθηκαν 1 λευκή και 1 άκυρη ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία για την κατάρτιση του τριπροσώπου, στην οποία επί συνόλου 80 ψηφισάντων τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικόπουλος 69, Αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Τσούτσουρας 40 και Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Παπαλέξης 24. Βρέθηκε και 1 άκυρη ψήφος.

Στη δεύτερη ψηφοφορία και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος με 68 ψήφους, επί συνόλου 80 ψηφισάντων και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αχίλλιος Τσούτσουρας έλαβε 9 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή και 2 άκυρες ψήφοι.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος Μητροπολίτης έδωσε ενώπιον των Μελών της Ιεραρχίας το λεγόμενο Μικρό Μήνυμα, όπου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τους Ιεράρχες για την τιμία ψήφο που τον εξέλεξαν Μητροπολίτη Λαρίσης. Ο κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια του Μικρού Μηνύματος, αποδέχθηκε την εκλογή του, ενώ έκανε αναδρομή της ιερατικής του πορείας μέχρι σήμερα. Επίσης ευχαρίστησε όλους εκείνους που μαζί τους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε από την πρώτη στιγμή. Ακολούθησε το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, κληρικών και πιστών.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Από τους πρώτους που έσπευσαν στη Μονή Πεντέλης να συγχαρούν τον νέο Μητροπολίτη ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Αμφότεροι είχαν κατ' ιδίαν συζήτηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Παρόντες στο προαύλιο της Μονής πολλοί ιερείς από τη Λάρισα και φυσικά σύσσωμη η εκκλησιαστική και διοικητική ιεραρχία της τοπικής Μητρόπολης. Αντιθέτως μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού οι παρουσίες των λαϊκών. Ξεχωρίσαμε τις κυρίες Βάσω Αλεξανδρίδου (η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο για τον θρησκευτικό τουρισμό στη Θεσσαλία) και Πόπη Κουρσούμη.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Παναγιώτης) Νικολόπουλος του Χρήστου και της Μαρίας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και από τη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας με ειδίκευση στην Ιστορία του Δικαίου (Βυζαντινό-Ρωμαϊκό Δίκαιο). Ομιλεί την Αγγλική, τη Γερμανική, την Ολλανδική και την Τουρκική Γλώσσα.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία. Εργάστηκε ως δικηγόρος, παραιτούμενος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών λόγω κουράς και χειροτονίας. Εκάρη μοναχός την 7 Δεκεμβρίου 1997 στην Ιερά Μονή Αντινίτσης Φθιώτιδος από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1997 από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Άρεως Αθηνών. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 2000 από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, χειροθετηθείς αυθημερόν σε Αρχιμανδρίτη. Χειροθετήθηκε πνευματικός στις 5 Δεκεμβρίου του 2002 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας της εφημεριακής θέσης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, υπηρέτησε ως εφημέριος και πρόεδρος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κολοκυνθούς Αθηνών και Εφημέριος και πρόεδρος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Κυνηγού οδού Βουλιαγμένης Αθηνών. Διακόνησε στη Γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Κατέστη γραμματέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και γραμματέας του Επισκοπικού Δικαστηρίου αυτής. Υπήρξε συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, μέχρι του διορισμού του ως Β’ γραμματέα – πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη συνέχεια προήχθη σε Α’ γραμματέα – πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χρημάτισε γραμματεύς διαφόρων Ειδικών Επιτροπών, όπως Σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, Σύνταξης Κανονισμού Εφημερίων και Διακόνων κ.λπ. Έχει επίσης να επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο, με πολλά επιστημονικά άρθρα και μελέτες σε νομικά και θεολογικά περιοδικά, ποιμαντικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Να αναφερθεί ότι ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης, μέχρι σήμερα ήταν προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη «Κυνηγού» (Λεωφ. Βουλιαγμένης).

 

ΑΘΗΝΑ (Μονή Πετράκη)

Του απεσταλμένου μας Γιώργου Ρούστα

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Δηλώσεις Απ. Καλογιάννη, Βασ. Κόκκαλη

 

Αμέσως μετά την εκλογή του νέου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, δηλώσεις έκαναν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης και ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασ. Κόκκαλης.

 

* Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης δήλωσε:

"Να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον θεοφιλέστατο Ιερώνυμο για την εκλογή του. Άξιος. Να του ευχηθώ να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του μακαριστού Ιγνατίου και να λαμπρύνει με την προσωπικότητά του, τη νέα περίοδο της τοπικής μας Εκκλησίας. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες της Λάρισας και φυσικά ο Δήμος θα τον υποδεχθούν θερμά".  

 

* Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, αφού συνεχάρη αυτοπροσώπως τον νέο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, δήλωσε: "Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τον νέο μας Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο για την εκλογή του. Από σήμερα, η Μητρόπολή μας απέκτησε έναν σεμνό, ικανό και εργατικό ποιμενάρχη στο τιμόνι της. Οι ευχές όλων μας είναι να ποιμάνει με σύνεση και αγάπη το ποίμνιό του, σε μία ιστορική Μητρόπολη, στον αρχιερατικό θρόνο της οποίας κάθισαν σπουδαίες μορφές της σύγχρονης Εκκλησίας μας. Είμαι πεπεισμένος πως η μέχρι τώρα πορεία του νέου μας μητροπολίτη, οι γνώσεις, η εμπειρία και προπαντός η σεμνότητα και το εκκλησιαστικό ήθος με το οποίο πορεύεται, εγγυώνται την άρτια επιτέλεση του Θεάρεστου έργου του".

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Εκπληξη η διαφορά, τέλος του μήνα η ενθρόνιση

 

CIU MHTROPOLITHS«Θα είμαι παρών στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη στη Λάρισα», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στον απεσταλμένο της «Ε» Γιώργο Ρούστα

 

Με χειροκροτήματα και με την καθιερωμένη ιαχή «Άξιος» έγινε δεκτό το αποτέλεσμα της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Λάρισας. Ο Σεβασμιότατος νέος Μητροπολίτης Ιερώνυμος εμφανώς συγκινημένος έσπευσε αρχικά να ασπασθεί τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος, στον οποίο σίγουρα χρωστά την εκλογή του. Γύρω στις 12 το μεσημέρι έγινε γνωστό το αποτέλεσμα, ενώ αρκετοί Ιεράρχες αμέσως μετά την ψηφοφορία αποχώρησαν για τις Μητροπόλεις τους. Άγνωστο πόσοι θα είναι παρόντες στην αυριανή τελετή χειροτονίας (υπολογίζονται περίπου 25-35). Εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη διαφορά του τελικού αποτελέσματος (68-9), καθώς οι πιο έμπειροι δεν θυμούνται στο παρελθόν άλλη τέτοια εμφατική νίκη υποψήφιου για Μητρόπολη. Όπως ψιθύρισε άλλωστε κι ένας Μητροπολίτης στους διαδρόμους της Μονής Πεντέλης «περιμέναμε την εκλογή Ιερώνυμου, αλλά όχι την τόσο μεγάλη διαφορά». Η έκπληξη ωστόσο προέκυψε στο τριπρόσωπο, καθώς δεν συμπεριλήφθη σε αυτό ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης π. Ιγνάτιος Μουρτζανός, αλλά ο εφημέριος του Προφήτη Ηλία Διονύσιος Παπαλέξης, ο οποίος μάλιστα ήταν στη Λάρισα. Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου στη Λάρισα, αλλά όπως δήλωσε στην «Ε» ο νέος Μητροπολίτης από Δευτέρα θα ξεκινήσει να εργάζεται, έστω και από την πρωτεύουσα γιατί τα εκκρεμή ζητήματα (λόγω και της χηρεύουσας θέσης) είναι πολλά και δεν περιμένουν. Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο Μητροπολίτη ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης. Και οι δύο χρειάστηκε να διακόψουν το πρόγραμμά τους για να βρεθούν στη Μονή Πεντέλης. Ο κ. Κόκκαλης είχε συνάντηση με τους ντοματοπαραγωγούς της χώρας και ο κ. Καλογιάννης με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο. Αμφότεροι μάλιστα θα βρεθούν σήμερα στη Λάρισα και θα ξαναεπιστρέψουν στην Αθήνα αύριο για να είναι παρόντες στη χειροτονία.

Γ.Ρ. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Χαρμόσυνα οι καμπάνες στον Τύρναβο

 

Χαρμόσυνα χτυπούσαν χθες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι οι καμπάνες των εκκλησιών του Τυρνάβου, στο άγγελμα της εκλογής του νέου μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, σεβασμιοτάτου κ. Ιερωνύμου Νικολόπουλου. Ο Τύρναβος με μεγάλη θρησκευτική και ορθόδοξη παράδοση καλωσορίζει τον νέο μητροπολίτη και του εύχεται Άξιος ο νέος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, σεβασμιότατος κ. Ιερώνυμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τύρναβος υπήρξε ιστορική έδρα της Μητρόπολης Λαρίσης. Άλλωστε και ο τίτλος που φέρει σήμερα η Μητρόπολη είναι και Τυρνάβου. Και σήμερα μέσα στην πόλη πέρα από τους ενοριακούς ναούς λειτουργούν 50 παρεκκλήσια. Πρόκειται για μεγάλους ναούς αλλά ακόμα και για μικρά παρεκκλήσια που λειτουργούν και διατηρούνται ακόμα και σε αυλές σπιτιών.

Οι Τυρναβίτες αλλά και ευρύτερα οι πιστοί του Δήμου Τυρνάβου περιμένουν από τον νέο μητροπολίτη τους κ. Ιερώνυμο την ευλογία του και στο ποίμνιο του Τυρνάβου. Ο Τύρναβος αναμένεται να τον υποδεχτεί θερμά και με τις δέουσες τιμές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass