Χειροτονήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος

Λιτή και συγκινησιακά φορτισμένη η τελετή στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2018 22:30

Με λαμπρότητα, παρουσία της μισής και πλέον Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας και μέσα σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση πραγματοποιήθηκε χθες η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης, κ. Ιερωνύμου στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

Στη λαμπρή τελετή της χειροτονίας παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών της Λάρισας, αρκετοί κληρικοί και λίγοι συμπολίτες μας, οι οποίοι κατέφθασαν στην πρωτεύουσα με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, ενώ διακριτική ήταν και η παρουσία των συγγενών του Σεβ. Ιερώνυμου.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Ηλείας Γερμανός, Δωδώνης Χρυσόστομος, Σάμου Ευσέβιος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Πειραιώς Σεραφείμ, Ύδρας Εφραίμ, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Σύρου Δωρόθεος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Κυθήρων Σεραφείμ, Μεσογαίας Νικόλαος, Θηβών Γεώργιος, Πατρών Χρυσόστομος, Ιλίου Αθηναγόρας, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Κηφισίας Κύριλλος, Αρτης Καλλίνικος, Μαρώνειας Παντελεήμων, Άκκρας Νάρκισσος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Λαγκάδα Ιωάννης, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Τρίκκης Χρυσόστομος, Γρεβενών Δαβίδ, Καρπενησίου Γεώργιος, Σταγών Θεόκλητος, Καβάλας Στέφανος, Μάνης Χρυσόστομος και οι Επίσκοποι Θαυμακού Ιάκωβος, Μεθώνης Κλήμης, Σαλώνων Αντώνιος και Θεσπιών Συμεών.

Επίσης στο ιερό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Βρεσθένης Θεόκλητος, Γλυφάδας Παύλος, Ιερισσού Θεόκλητος, Βελεστίνου Δαμασκηνός και Νεοχωρίου Παύλος, ενώ σε εξέχουσα θέση, πίσω από τους καθήμενους Ιεράρχες βρίσκονταν τα πνευματικά τέκνα του μακαριστού Ιγνατίου, οι Αρχιμανδρίτες π. Αχίλλιος και π. Ιγνάτιος. Ακόμη στο πλευρό του νέου Μητροπολίτη, κατά τη διάρκεια του πολυαρχιερατικού συλλείτουργου βρισκόταν και ο διάκονος π. Μωυσής (επίσης πνευματικό τέκνο του κυρού Ιγνατίου).  

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

«Να αξιοποιήσει τα χαρίσματά του για το κοινό καλό» κάλεσε τον νέο Μητροπολίτη Λαρίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος εξήρε και την προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτη Ιγνατίου, χαρακτηρίζοντάς τον ως «επίσκοπο της σιωπής, της γαλήνης, της ηρεμίας και της ταπείνωσης».

Αναλυτικότερα η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είχε ως εξής: "Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εξέλεξαν στην ιστορική Μητρόπολη Λαρίσης, διότι γνωρίζουν από όλα τα χρόνια τα χαρίσματά σου και το ταπεινό του χαρακτήρος σου. Ο Θεός σε προίκισε με χαρίσματα και τα οποία είδαμε κατά τη διακονία σου στην Εκκλησία της Ελλάδος. Καλείσαι να διακονήσεις μια Ιστορική Μητρόπολη και να μεταλαμπαδεύσεις τη διδασκαλία του Κυρίου, που λέει να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας τη δύναμη και τον συνάνθρωπο σαν τον εαυτό μας. Αυτό να είναι το έργο σου στην Εκκλησία της Λάρισας, ο επανευαγγελισμός και η αγάπη προς τον πλησίον μας με κάθε τρόπο και σε κάθε έκφραση. Να μάθει το χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι ο άλλος δεν είναι εχθρός μας αλλά ο αδελφός μας. Ο λαός σήμερα είναι απογοητευμένος και οργισμένος και αυτό φαίνεται καθημερινά. Γι’ αυτό καλούμαστε να αγωνιστούμε για να μην επικρατήσει στην πατρίδα μας η φιλοσοφία του Ευρωπαίου διανοητή που υποστηρίζει ότι ο άλλος είναι ο εχθρός μου αλλά η διδασκαλία του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ που λέει ότι ο άλλος είναι ο Παράδεισός μου. Καλή δύναμη στο έργο σου κι εμείς θα είμαστε στο πλευρό σου».

 

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Λαρίσης Σεβ. Ιερώνυμος στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και τους υπόλοιπους Αρχιερείς, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, ενώ απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, επισήμανε τα εξής: «Μακαριώτατε, ου φέρει το μυστήριον έρευνα. Ράον σιωπή. Ιδού ο δούλος Κυρίου έστηκα. Γένοιτο καθάπερ συνετάξατό μοι Κύριος διά των θεοπειθών ευχών πάντων των ώδε ισταμένων».

Να σημειωθεί πως ο Σεβ. Ιερώνυμος προεξήρχε της κοινωνίας των Αχράντων Μυστηρίων, ενώ στο τέλος της πανηγυρικής λειτουργίας πρόσφερε το Αντίδωρο στους πιστούς.

 

Οι παρουσίες

Πλήθος κληρικών, μοναχών, μοναζουσών και πιστών συνέρρευσαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον νέο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου και να του ευχηθούν για τα Αρχιερατικά του καθήκοντα. Από πλευράς επισήμων παρέστησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, οι βουλευτές της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης (μετά της συζύγου), ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθαν. Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κιλελέρ Αχ. Βαρδακούλης και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ Σωτ. Νταφόπουλος.

 

 

Χρήστος Κέλλας:

Να διατηρηθεί η παρακαταθήκη του Μακαριστού Ιγνατίου

XRHSTOS KELLAS

«Συγχαίρω τον Σεβασμιότατο, κ. Ιερώνυμο, για την εκλογή του στο αξίωμα του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου και εύχομαι από βάθους καρδιάς να συνεχίσει επάξια το ποιμαντορικό και κοινωνικό έργο του Μακαριστού Μητροπολίτη μας και προκατόχου του κυρού Ιγνατίου. Η εποχή που διανύουμε στιγματίζεται από πολλαπλές προκλήσεις και η Εκκλησία αποτελεί διαχρονικά το στήριγμα του ελληνικού λαού και του έθνους».

Τα ανωτέρω δήλωσε ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, από την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, όπου πραγματοποιήθηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη, προσθέτοντας:

«Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να φωτίζει τον νέο μας Δεσπότη και να καθοδηγεί το έργο του, ενώ οι προσευχές και οι ευχές κλήρου και λαού να τον συντροφεύουν. Προσωπικά, θα είμαι στο πλευρό του, συμβάλλοντας στη διατήρηση της παρακαταθήκης του Μακαριστού μας Ιγνατίου και την εμβάθυνση της αλληλεπίδρασης Πολιτείας – Εκκλησίας με στόχο ένα φωτεινότερο μέλλον για τα παιδιά μας και τον τόπο μας.

Πάντα Άξιος!»

 

 

Μάξιμος Χαρακόπουλος:

Ελπίζουμε να φέρει νέα αύρα

MAJIMOS XEIROTONIA

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια ημέρα χαράς για τη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. Αναφωνήσαμε το Άξιος κατά τη χειροτονία του νέου μας δεσπότη κ. Ιερωνύμου. Η ανάληψη του πηδαλίου της ιστορικής μας Μητρόπολης από τον νέο μας επίσκοπο γεννά ελπίδες και δημιουργεί προσδοκίες ότι θα φέρει μια νέα αύρα στην τοπική μας εκκλησία. Δεν γνώριζα έως σήμερα τον νέο ποιμενάρχη μας. Έχοντας, όμως, εμπιστοσύνη στην εν Αγίω Πνεύματι κρίση της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον υποδεχόμαστε με σεβασμό στο σχήμα του και ανοιχτές αγκάλες. Είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα με τον λόγο και τα έργα του θα κερδίσει τον σεβασμό στο πρόσωπό του και κυρίως την αγάπη των Λαρισαίων.

Εχέγγυα για την ποιμαντορία του είναι η ευρυμάθειά του, η βαθιά του μόρφωση, η ακαταπόνητη εργατικότητα, αλλά και η ταπεινοφροσύνη και το εκκλησιαστικό ήθος που συμμαρτυρούν όσοι τον γνωρίζουν. Αλλά και το γεγονός ότι ο νέος μας δεσπότης εισήλθε στον κλήρο από τον μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικόλαο, αυστηρό στις προϋποθέσεις χειροτονίας κληρικών, αποτελεί ένα επιπλέον πειστήριο για το ήθος του ανδρός.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα χρήσιμη θα είναι η πολύτιμη εμπειρία του στην άσκηση διοίκησης. Θα έλεγα ότι είναι καλός οιωνός το γεγονός ότι μας έρχεται στη Λάρισα ακολουθώντας τα βήματα του μακαριστού δεσπότη μας κυρού Ιγνατίου. Όπως κι εκείνος, έτσι κι αυτός, μας έρχεται από την Αρχιεπισκοπή όπου υπηρέτησε ως Α' γραμματεύς δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο. Εύχομαι και ελπίζω να αποδειχθεί άξιος συνεχιστής του έργου του αείμνηστου δεσπότη μας. Ο Θεός να του δίνει υγεία και φώτιση για το καλό της Εκκλησίας και του τόπου μας».

 

 

Με νομικό κώδικα...

ME NOMIKO KVDIKA

«Νομικάριοι» και οι δύο δεν άργησαν να βρούνε κοινό κώδικα επικοινωνίας και να αναζητήσουν περαιτέρω τρόπους συνεργασίας Κράτους - Εκκλησίας. Ο λόγος για τον νέο Μητροπολίτη Ιερώνυμο και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη. 

 

 

"Παρών" από τον π. Διονύσιο Παπαλέξη

PARVN APO TON DIONYSIO

Μπορεί να απουσίαζε από τη διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη στη Μονή Πετράκη, ωστόσο ήταν παρών χθες στην τελετή χειροτονίας του σεβ. Μητροπολίτη Ιερώνυμου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ο λόγος για τον εφημέριο του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Λάρισας και ηγούμενο της Μονής Αγίου Ραφαήλ στον Πυργετό π. Διονύσιο Παπαλέξη, ο οποίος είχε την τιμητική συμμετοχή στο τριπρόσωπο των υποψήφιων Μητροπολιτών στην εκλογή της Παρασκευής, μαζί με τον Σεβ. Ιερώνυμο και τον Αρχιμανδρίτη π. Αχίλλιο. Μιλώντας στην «ΕτΔ» ο π. Διονύσιος εξέφρασε την έκπληξή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (προφανώς γι' αυτό και δεν παρίστατο στη Μονή Πετράκη), χαρακτήρισε τη συμμετοχή του «αρκετά τιμητική» και ευχήθηκε στον νέο Μητροπολίτη καλή επιτυχία στα νέα ιερά του καθήκοντα. Να σημειωθεί πως ο 55χρόνος π. Διονύσιος είναι 34 ολόκληρα χρόνια Αρχιμανδρίτης.    

 

 

Συγκινημένοι οι άνθρωποί του

SYGKINHMEOI OI ANURVPOI TOY

Εμφανώς συγκινημένοι ήταν στη χθεσινή τελετή της χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερώνυμου οι δικοί του άνθρωποι, με πρώτο και καλύτερο τον πατέρα του Χρήστο, ο οποίος όταν τον ασπάσθηκε ο υιός του, αλλά κι όταν ο κλήρος και ο λαός αναφώνησε «Άξιος» δεν συγκράτησε τα δάκρυά του. Μαζί με τον κατά σάρκα πατέρα του ήταν και ο αδελφός του Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του και τα 4 παιδιά τους. Παρόντες και κάποιοι συγγενείς του από τον Πύργο Ηλείας, αλλά και ενορίτες από τον Άγιο Ιωάννη της Βουλιαγμένης.

 

Στις 10 Νοεμβρίου η τελετή ενθρόνισης

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερωνύμου στον Άγιο Αχίλλιο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόλοιποι Αρχιερείς να παραστούν στη λαμπρή αυτή τελετή, καθώς αρκετοί επιθυμούν την επομένη (Κυριακή) να παρευρίσκονται στις Μητροπόλεις τους. Έτσι την Κυριακή 11 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης θα πραγματοποιήσει ως νέος Αρχιερέας της Μητρόπολής μας την πρώτη του πανηγυρική θεία λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκφωνήσει τον καθιερωμένο λόγο-κήρυγμά του προς τον λαό της Λάρισας. 

 

ΑΘΗΝΑ

(Του απεσταλμένου της «ΕτΔ» στην Αθήνα Γιώργου Ρούστα)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Λιτό γεύμα, ευχές και οργανωμένη παρουσία

LITO GEYMA EYXES

*ΌΣΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ χαρακτήρας και επικοινωνιακός, με ευφράδεια λόγου κι αν είναι ο νέος Μητροπολίτης, τόσο άνθρωπος χαμηλών τόνων δείχνει. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», ζήτησε η παρουσία των δικών του ανθρώπων στον Καθεδρικό ναό Αθηνών να είναι μικρή και διακριτική, ενώ και ο λόγος του ήταν σύντομος και περιεκτικός.

* ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ που ακολούθησε στο ξενοδοχείο “Olympic Royal” ο νέος Μητροπολίτης Σεβ. Ιερώνυμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων που τον τίμησαν με την παρουσία τους. Το γεύμα περιελάμβανε σαλάτα και κρέας (φιλετάκια), ενώ ο νέος Μητροπολίτης Λάρισας απένειμε μια τιμητική πλακέτα στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, διότι προσέφερε στην ενορία του (Βουλιαγμένη) 50.000 γεύματα σε απόρους.

*ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο κάθισε στο γεύμα ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ενώ συνομιλώντας με τον νέο Μητροπολίτη Λάρισας του ευχήθηκε «καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα». O Mητροπολίτης Ιερώνυμος τον συνεχάρη διότι «κοινώνησε το Σώμα και Αίμα Κυρίου», ενώ έδειξε ενήμερος για την πολύ καλή συνεργασία που είχε ο κ. Αγοραστός με τον προκάτοχό του κυρό Ιγνάτιο, ζητώντας παράλληλα αυτή να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί και επί θητείας του.

* ΜΟΛΙΣ ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου παρέδωσε την Αρχιερατική ράβδο στον νέο Μητροπολίτη, ακούστηκε να λέει «ο λόγος σου να είναι ισχυρότερος της ράβδου». Απομένει να φανεί αν θα επαληθευθεί η λαϊκή ρήση «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος».  

* ΔΥΟ ενορίες της Λάρισας που ξεχώρισαν με την οργανωμένη παρουσία πιστών στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών ήταν αυτές του Αγίου Χαραλάμπους (παρουσία των ιερέων π. Γεωργίου, π. Κωνσταντίνου) και του Προφήτη Ηλία.

*ΕΝΤΟΝΗ αντίδραση από τον π. δήμαρχο Τυρνάβου Σταύρο Δόβα για την παντελή απουσία της δημοτικής αρχής και του Δήμου Τυρνάβου γενικότερα, από την εκλογή την περασμένη Παρασκευή, αλλά και τη χειροτονία χθες στον καθεδρικό ιερό ναό Αθηνών του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου σεβ. κ. Ιερωνύμου.

Ο κ. Δόβας θωρεί τις απουσίες αυτές τουλάχιστον απαράδεκτες γιατί απεμπολείται η ιστορία του Τυρνάβου. Και δεν είναι η πρώτη φορά, λέει...

*ΩΣΤΟΣΟ κύκλοι της δημοτικής αρχής Τυρνάβου ενημέρωσαν ότι προχθές το βράδυ προσωπικά ο νέος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος επικοινώνησε με τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σαρχώση και τον προσκάλεσε στη χειροτονία του χθες Κυριακή. Ο κ. Σαρχώσης αφού ευχήθηκε στον σεβασμιότατο για την εκλογή του, διευκρίνισε ότι υπήρχε η προγραμματισμένη εκδήλωση εγκαινίων στα Δένδρα και δεν μπορούσε να απουσιάσει. Με χαρά όμως ο δήμαρχος Τυρνάβου θα συναντηθεί με τον κ. Ιερώνυμο με ευχές για την εκλογή του αλλά και για την προετοιμασία για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το μαρτύριο του πολιούχου Τυρνάβου Αγίου Γεδεών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass