Συνεταιρισμός - διέξοδος για επανένταξη ευάλωτων ομάδων

Ο Κοι.Σ.Π.Ε. Ψυχικής Υγείας "Μυρμιδόνες" που στηρίζεται από τους Δήμους Λάρισας και Αγιάς, τα δύο νοσοκομεία, τοπικούς συλλόγους και φυσικά πρόσωπα

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2018 22:02
Η ταμίας κ. Μαρία Ανθοπούλου, ο γραμματέας Γιάννης Σκαπέρδας και ο πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. «Μυρμιδόνες», Δημ. Λιόλιος Η ταμίας κ. Μαρία Ανθοπούλου, ο γραμματέας Γιάννης Σκαπέρδας και ο πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. «Μυρμιδόνες», Δημ. Λιόλιος

Πριν ένα χρόνο, επαγγελματίες της ψυχικής υγείας της Λάρισας αποφάσισαν να «σπάσουν» τα δεσμά του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, που τους κρατούσαν κλεισμένους στα σπίτια τους και να τους δώσουν ευκαιρίες εργασίας και κοινωνικής επανένταξης.

Στο πλαίσιο αναζήτησης ενός μοντέλου που θα βοηθούσε στην επίτευξη αυτού του στόχου, τη λύση έδωσε η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία και συγκεκριμένα η δυνατότητα που δίνει το Υπουργείο Εργασίας για τη σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, που έχουν συλλογικό όφελος και εξυπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Έτσι δημιουργήθηκαν οι «Μυρμιδόνες», ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Κοι.Σ.Π.Ε. Λάρισας, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και αποτελεί Μονάδα Ψυχικής Υγείας, εποπτευόμενη από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Μέσω αυτού, βρήκαν σήμερα εργασία έντεκα άτομα που λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και όχι μόνο (άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών, απεξαρτημένοι από εξαρτήσεις κ.α.) με προοπτικές να αυξηθεί ο αριθμός τους, καθώς στα μελλοντικά σχέδια του Συνεταιρισμού εντάσσεται η λειτουργία του Αναψυκτηρίου του Δημοτικού Άλσους του Δήμου Λαρισαίων, η λειτουργία καταστήματος με είδη δώρων εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (το οποίο παραχωρήθηκε με απόφαση της διοίκησης) και η λειτουργία εστιατορίου εργαζομένων και επισκεπτών επίσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Επίσης προτάθηκε στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας η παραχώρηση ορισμένων εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη πτηνοτροφίας, την παραγωγή και εμπορία προϊόντων σαλιγκαριών κ.α.

Το εγχείρημα των «Μυρμιδόνων» στήριξαν από τη δημιουργία του οι Δήμοι Λάρισας και Αγιάς, ο ΦΟΔΣΑ, το Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό, ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Είναι ένα από τα τριάντα συνολικά δείγματα επιχειρήσεων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, για την ψυχοκοινωνική επανένταξη πρώην και νυν ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το οποίο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, καταρρίπτοντας μύθους και ταμπού, σε μια κοινωνία που έχει ακόμη πολλές ανασφάλειες για το διαφορετικό!

Τηρείται βέβαια το απόρρητο των εργαζομένων που ανήκουν σε ειδικές ομάδες.

Για τους σκοπούς του Συνεταιρισμού, μας μίλησαν ο πρόεδρος του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Λιόλιος (αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας), η ταμίας κ. Μαρία Ανθοπούλου (επισκέπτρια Υγείας) και ο γραμματέας κ. Γιάννης Σκαπέρδας (κοινωνικός λειτουργός ψυχικής υγείας).

«Η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ειδικών ομάδων πληθυσμού, στις οποίες απευθύνεται αυτή η δράση, είναι σήμερα γεγονός, έχει γίνει πράξη. Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι η ένταξή τους και η επαφή τους με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, βοηθά να καταρριφθούν μύθοι.

Η κοινωνία μαθαίνει να τους αγκαλιάζει και να μην φοβάται», υποστηρίζει ο κ. Λιόλιος, ενώ η κ. Ανθοπούλου συμπληρώνει: «Βλέπουμε ανθρώπους, που σε άλλη περίπτωση θα ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, να αποκτούν κοινωνική ζωή, να στηρίζονται στα πόδια τους, να έχουν ίσες ευκαιρίες με όλους. Αυτό και μόνο είναι κατάκτηση».

Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η άσκηση οποιασδήποτε μορφής οικονομικής δραστηριότητας παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, πιστωτικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.

Ορισμένα από τα αντικείμενα με τα οποία ασχολούνται σήμερα οι εργαζόμενοι στον Κοι.Σ.Π.Ε. της Λάρισας είναι τα εξής: Καθαριότητα, τραπεζοκομία, υπηρεσίες πληροφορικής, υπηρεσίες πρασίνου κ.α.

Να σημειωθεί ότι λόγω της ιδιαίτερης μορφής της επιχείρησης, τα έσοδά της επενδύονται σε θέσεις εργασίας και δράσεις που αποσκοπούν στην κοινωνική επανένταξη.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην ειδική ομάδα ατόμων, με την απασχόλησή τους στον Συνεταιρισμό, δεν χάνουν το δικαίωμα να λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα από το κράτος.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass