Πέφτει 50 χρόνια μετά τη… γέννησή του

«ΤΡΑΒΕΛ ΣΤΟΠ» ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2018 22:14
Για δεκαετίες ήταν το μαγαζί των ταξιδιωτών, αλλά και του καλού φαγητού Για δεκαετίες ήταν το μαγαζί των ταξιδιωτών, αλλά και του καλού φαγητού

Μπορεί ένας σωρός από μπάζα να συνθέσει ένα παζλ αναμνήσεων μιας ολόκληρης εποχής; Μιας ολάκερης πόλης; Η Εθνική Οδός δεν ήταν πάντοτε… παλιά. Κάποτε ήταν γεμάτη αισιοδοξία. Επιδοτούμενη άσφαλτο και λαχτάρα για ανάπτυξη. Είχε μυρουδιά καλομαγειρεμένου φαγητού και δροσερή ανεμελιά ταξιδιώτη.

Το «Τραβελ Στοπ», που φιλοξένησε ξενύχτια τραγουδιστών, ανησυχίες ηθοποιών, συζητήσεις πολιτικών μα και εξομολογήσεις ερωτευμένων, έγινε καπνός. Με χτύπημα μπουλντόζας εξαφανίστηκε ένα πρωινό Δευτέρας, πενήντα χρόνια μετά τη γέννησή του.

Το 1968, τότε που τα ελάχιστα ΙΧ διέσχιζαν τον δρόμο, ήταν ακριβά Mercedes, BMW, Citroen και λεωφορεία, νεαροί τότε οι Λάμπρος Γιαννακός και Γιάννης Παράσχης παίρνουν ένα ρίσκο. Ανοίγουν ένα εστιατόριο για τους ταξιδιώτες. Βρίσκουν χώρο δίπλα από το βενζινάδικο της «Mobil» και βάζουν όλο τους το «είναι» μετατρέποντάς το σε κάτι ξεχωριστό. Επενδύουν χρήματα δημιουργώντας έναν όμορφο χώρο. Δημιουργούν με μεράκι μια εξαιρετική κουζίνα και τη συνδυάζουν με άψογη εξυπηρέτηση. Με αυτά τα τρία στοιχεία στην αρχή τούς γνωρίζουν οι Λαρισαίοι, στη συνέχεια οι επισκέπτες και εν τέλει όλη η Ελλάδα, καθώς αποτελούσε σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Χρόνο με τον χρόνο η επιχείρηση μεγάλωνε και κάποια στιγμή, πολύ αργότερα, τη θέση του θανόντα Λάμπρου Γιαννακού παίρνει ο γιος του Χρήστος. Έφτασε εποχή που είχε περισσότερα από 20 άτομα προσωπικό και δούλευε 18 ώρες την ημέρα. Με μαιτρ τον Αποστόλη Ζιάκα. Κάποια στιγμή αργότερα λειτουργεί παράλληλα ως καφετέρια και μπαρ αλλά όπως όλα τα ωραία, έτσι κι εκείνο σταμάτησε τη λειτουργία του, πριν από περίπου μια δεκαετία. Αργότερα είχε λειτουργήσει ως εστιατόριο με άλλη επωνυμία ενώ στο μέλλον στον ίδιο χώρο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατασκευαστεί «Mc Donalds».

«ΘΗΣΑΥΡΟΣ» ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΡΝΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ο Γιάννης Παράσχης φύλαγε πάντοτε στο χρηματοκιβώτιο του καταστήματος ένα βιβλίο. Μπορντό στο χρώμα και μεγάλο σε αξία. Όχι χρηματική, αλλά συναισθηματική, αφού εκεί υπέγραφαν όλοι οι «επώνυμοι» και κάθε ένας και μια ιστορία…

Ένα πρωινό του 1974 μπαίνει με ζιβάγκο και τσιμπούκι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ το μαγαζί ίσα που είχε ανοίξει. Οι σερβιτόροι, που σκούπιζαν, τον υποδέχονται με έκπληξη. Χρόνια αργότερα τιμώντας μια επέτειο του Κιλελέρ έχει δίπλα του Μελίνα, Άκη, Γιώργο Γεννηματά.

Η Μελίνα μάλιστα σε μια από τις κουβέντες τους με τον Ανδρέα στο Τράβελ Στοπ, του λέει πως στη Λάρισα υπήρξε νύφη και του εξηγεί τη γνωριμία της με τον πρώτο σύζυγό της Χαροκόπο.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε φτάσει στο μαγαζί αλλά δεν έφαγε ποτέ. Ο λόγος: ενώ τον περίμεναν όλοι, η επίσκεψή του συνέπεσε με μια διακοπή ρεύματος.

Από καλλιτέχνες πάλι ένα σωρό. Η σταρ της εποχής Αλίκη Βουγιουκλάκη την πρώτη φορά που υπέγραψε στο βιβλίο ήταν το 1973 έχοντας για παρέα της τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Είκοσι χρόνια όμως μετά και συγκεκριμένα το 1993 είχε για παρέα της τον Κώστα Σπυρόπουλο. Απόλαυσε το φαγητό της και έγραψε στο βιβλίο «Travel Stop». Διαμάντι. Αστέρι.

Οι άνθρωποι του «Τράβελ Στοπ» άνοιγαν πάντα το βιβλίο και εξηγούσαν στους «επώνυμους» επισκέπτες πότε ήταν η τελευταία φορά που ξαναβρέθηκαν εκεί. Αυτό αποτελούσε μια έκπληξη για τους περισσότερους, όμως σε κάποιες περιπτώσεις είχε και παρενέργειες καθότι αρκετές ήταν και οι αλλαγές συντρόφων. «Επώνυμοι» γαρ…

Για τον Κώστα Βουτσά πάντως ήταν «μια ευρωπαϊκή γωνιά στον Θεσσαλικό κάμπο» και όχι άδικα. Έλενα Ναθαναήλ, Μάρω Κοντού, Μαρία Αλιφέρη, Άννα Φόνσου, Πέτρος Φυσσούν, Σταύρος Παράβας, Ελένη Ανουσάκη, Μίκης Θεοδωράκης και άλλοι πολλοί έφευγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Κι όσο οι τοίχοι θα πέφτουν, τόσο οι όμορφες ιστορίες όμορφα θα αιωρούνται. Σαν καπνός από τσιγάρο σαντέ κασετίνα…

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass