Δύσκολα κοινωνικά ζητήματα «ανοίγει» η Λέσχη Αντιλογίας

Μετά την ευθανασία οργανώνει συζήτηση για την ελευθερία του λόγου και τα όριά της

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2018 22:27

«Λέσχη Αντιλογίας Λάρισας». Και μόνο το όνομα της νεοσύστατης Λέσχης στη Λάρισα, αν μη τι άλλο προκαλεί.

Εξάπτει την περιέργεια να γνωρίσεις τον αντίλογό της, την αμφισβήτησή της, τη διαφωνία της και τον προβληματισμό που θέλει να εκφράσει σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων.
Η ιδιαιτερότητά της έγινε αντιληπτή από την πρώτη της εμφάνιση στο ευρύ κοινό, όπου το θέμα που αναπτύχθηκε ήταν η ευθανασία, με ομιλητές στο πάνελ, έναν κληρικό, δύο γιατρούς και έναν δικηγόρο.
Το μήνυμά της έγινε ξεκάθαρο: Να καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, για έναν εποικοδομητικό διάλογο. Να μάθουμε να ακούμε και να συζητάμε τις απόψεις και τις θεωρίες που έρχονται σε αντίθεση με τις δικές μας. Να σεβαστούμε τον αντίλογο και να προβληματιστούμε.
Όμως, αναλυτικότερα για την ταυτότητα της Λέσχης –η οποία σημειωτέον δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ- κατάλληλος να μας μιλήσει είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και πήρε την πρωτοβουλία της δημιουργίας της, ο γενετιστής -μοριακός βιολόγος κ. Γιώργος Καραβάνας.
* Κύριε Καραβάνα, τι ακριβώς είναι η Λέσχη Αντιλογίας και ποιοι οι σκοποί της;
- «Η Λέσχη Αντιλογίας Λάρισας (Debate Club) είναι μια ομάδα Λαρισαίων που συστήθηκε μετά από δική μου πρωτοβουλία μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κι έχει σαν αντικείμενο τη διοργάνωση αντιλογιών. Στόχος μας είναι αφενός να φέρνουμε στην επικαιρότητα κοινωνικά ζητήματα που σπάνια συζητιούνται στην Ελλάδα κι αφετέρου να συνηθίσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας και το κοινό της Λάρισας, στον καλό και δομημένο διάλογο.
Στον διάλογο που γίνεται με λογικά επιχειρήματα και σταθερούς κανόνες, χωρίς τις κραυγές και τις παραδοξολογίες στις οποίες μας έχουν συνηθίσει οι τηλεοπτικοί καβγάδες. Πεποίθησή μου είναι, πως αν δεν μάθουμε να μιλάμε μεταξύ μας, αν δεν μάθουμε να διαφωνούμε με εποικοδομητικό τρόπο και σεβασμό στην αντίθετη άποψη, αν δεν συνειδητοποιήσουμε πως η μοίρα μας είναι κοινή – ασχέτως πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων – μέσα στο κοινό μας καράβι που λέγεται Ελλάδα, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία».
* Με ποιο σκεπτικό γίνεται η επιλογή των θεμάτων που θα συζητηθούν;
- «Επιλέγουμε καταρχήν θέματα που ενδιαφέρουν εμάς τους ίδιους, τα οποία σπάνια αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στα συνηθισμένα πάνελ. Εστιάζουμε περισσότερο σε κοινωνικά ζητήματα, που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις και σε κάποιον βαθμό διχάζουν την κοινή γνώμη».
* Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτές τις εκδηλώσεις-συζητήσεις;
- «Προσδοκία μας είναι μέσα από τη συζήτηση πιο δύσκολων θεμάτων, να καταφέρουμε αφενός να προχωρήσουμε λίγο περισσότερο τη σκέψη μας κι αφετέρου να συνηθίσουμε το κοινό στην ιδέα πως δεν υπάρχουν θέματα ταμπού.
Πως για κάθε θέμα, όσο ευαίσθητο κι αν φαίνεται, μπορούν να υπάρξουν τεκμηριωμένες απόψεις ή και πολιτικές προτάσεις, που θα λαμβάνουν υπόψη τόσο τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες συγκεκριμένων τμημάτων της κοινωνίας, όσο και την αναπόδραστη εξέλιξη του κόσμου, στον οποίο θα ζούμε εμείς και τα παιδιά μας».
* Θεωρείτε ότι η συντηρητική κοινωνία της Λάρισας είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν διάλογο θεμάτων “ταμπού” ή θεμάτων γενικά που απαιτούν “ανοιχτό μυαλό”;
- «Η πράξη και συγκεκριμένα η ανταπόκριση του κοινού στην παρθενική μας εκδήλωση, απέδειξε πως ένα μεγάλο τμήμα της λαρισινής κοινωνίας είναι όντως έτοιμο να συζητήσει θέματα που παλιότερα απέφευγε να αγγίξει. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη στις επόμενες συναντήσεις να τίθεται σε ψηφοφορία και λίστα θεμάτων για τα οποία το κοινό επιθυμεί να προγραμματιστούν συζητήσεις στο μέλλον.
Δεν συμφωνώ πως η κοινωνία της Λάρισας είναι συντηρητική.
Η δική μου εμπειρία δείχνει πως οι Λαρισαίοι είναι και σκεπτόμενοι και μοντέρνοι. Δεν είναι όμως ακόμα αρκετά εξωστρεφείς: λογαριάζουν και κάποιοι ακόμα φοβούνται για το τι θα πουν οι άλλοι.
Είναι αυτή ακριβώς η επιλογή –το να μην εξωτερικεύουν τις πιο προωθημένες σκέψεις τους και να προτιμούν να εκφέρουν πιο συμβατικό δημόσιο λόγο– που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το κοινό της πόλης είναι συντηρητικό. Στην πραγματικότητα, και όπως διαφαίνεται στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, οι συμπολίτες μας αποδεικνύουν πως η Λάρισα διαθέτει ένα ικανού μεγέθους αστικό κοινό, που ενημερώνεται, προβληματίζεται και διαμορφώνει εμπεριστατωμένη άποψη για όλα τα σύγχρονα ζητήματα».
* Τι ετοιμάζει η Λέσχη Αντιλογίας για το προσεχές διάστημα;
- «Έχουμε ήδη προγραμματίσει δύο ακόμα εκδηλώσεις –μία κάθε μήνα– και είμαστε στη φάση του προγραμματισμού και των επόμενων. Στόχος μας είναι οι εκδηλώσεις αυτές να γίνουν θεσμός για την πόλη, με αντιλογίες που θα διοργανώνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Φιλοδοξία μας είναι μάλιστα τις προσπάθειες να αγκαλιάσουν και άλλοι φορείς, όπως η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, ο Δικηγορικός και ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης.
Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στις 7:15 το απόγευμα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, με θέμα: «Ελευθερία του λόγου: πρέπει να έχει όρια; Κι αν ναι ποια είναι αυτά;». Για την εκδήλωση έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και ομιλητές από την Αθήνα, με τη συμμετοχή δύο εξ αυτών (έναν πρώην ευρωβουλευτή κι έναν πρώην αντιδήμαρχο της δημαρχίας Καμίνη) να έχει ήδη «κλειδώσει»».

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass