Αλογο βρήκε για βοσκή στην Αεροδρομίου!

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΑ ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΑ ΙΠΠΟΕΙΔΗ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2018 22:00

Ένα πόνυ βγήκε για βοσκή στον κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης. Έκπληκτοι χθες το πρωί οι οδηγοί έβλεπαν το μικρό άλογο να τρώει ατάραχο το γρασίδι. Όσο χαριτωμένη όμως και αν είναι η συγκεκριμένη εικόνα, άλλους τόσους κινδύνους κρύβει το ελεύθερο ζώο πάνω στον κυκλικό κόμβο.

Το βράδυ της Κυριακής δύο άλογα τριγυρνούσαν αμέριμνα στον παράπλευρο δρόμο της Α. Παπανδρέου. Όπως αναφέρουν οδηγοί που πέρασαν από το σημείο, λίγο έλειψε να πέσουν πάνω τους, μιας και ο φωτισμός δεν ήταν καλός και την ώρα εκείνη έβρεχε. Τα ζώα, ελεύθερα, πιθανόν να αναζητούσαν κάποιο καταφύγιο για να προφυλαχτούν από το νερό της βροχής. Στη Λάρισα, σε περιοχές κοντά στο ποτάμι είναι αρκετά τα ιπποειδή που καθημερινά κυκλοφορούν ελεύθερα, που άλλοτε βγαίνουν στους δρόμους, άλλοτε καλπάζουν στην κοίτη του Πηνειού και όταν κουραστούν βρίσκουν απάγκιο στις αυλές των πολυκατοικιών. Δεν μπορούν αυτά τα ζώα όμως να τριγυρνούν ανεπιτήρητα στους δρόμους της πόλης για την ασφάλεια όλων.

Το πρόβλημα για το ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων αγροτικών – παραγωγικών ζώων αναμένεται να λύσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ανεπιτήρητο αγροτικό ζώο είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές ή ιπποειδές ή χοίρος, που εντοπίζεται εκτός της οριοθετημένης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του κατόχου του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και είτε φέρει είτε δεν φέρει σήμανση.

Οι Περιφέρειες με τη συνδρομή των οικείων Δήμων, υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιοδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή στον ιδιοκτήτη τους. Με απόφαση του περιφερειάρχη, ύστερα από διαβούλευση με τους οικείους Δήμους, καθορίζεται το πλαίσιο συνδρομής των Δήμων (προσωπικό, χώροι φύλαξης, διαχείριση, συλλογή, μεταφορά κ.λπ.). Για τον παραπάνω σκοπό, οι Περιφέρειες ιδρύουν και λειτουργούν, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, μία ή περισσότερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή από ιδιώτες χώρους.

Με απόφαση του περιφερειάρχη συγκροτούνται συνεργεία ή ανατίθεται σε συνεργεία η περισυλλογή των ανεπιτήρητων αγροτικών ζώων. Τα εν λόγω συνεργεία αποτελούνται από άτομα έμπειρα στον χειρισμό των αγροτικών ζώων και κατά τη διάρκεια της περισυλλογής επιβλέπονται από τις οικείες περιφερειακές κτηνιατρικές αρχές σε ό,τι αφορά στον έλεγχο τήρησης των κανόνων προστασίας των ζώων. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο υπεύθυνος του κάθε συνεργείου και δύναται να καθορίζονται, κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, και λοιποί όροι της περισυλλογής (π.χ. συνδρομή του Σώματος της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της οικείας Δασικής Υπηρεσίας κ.λπ.).

Τα ανεπιτήρητα αγροτικά ζώα περιέρχονται στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας, εφόσον, μετά την παρέλευση 10 ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους, ο κάτοχός τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους. Στην περίπτωση των περισυλλεχθέντων ιπποειδών δύναται η απόφαση για τη φροντίδα τους να την αναθέτει σε συνεργαζόμενους ιππικούς ομίλους ή φορείς που διαθέτουν εγκαταστάσεις ιπποειδών. Τα έξοδα φροντίδας βαρύνουν την Περιφέρεια και καθορίζονται από την ανωτέρω απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, στον κάτοχο του ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, ο οποίος ταυτοποιείται από το σύστημα σήμανσης και καταγραφής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους 60 ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα, 360 ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, 180 ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και 800 ευρώ ανά ζώο για τα ιπποειδή. Αντίστοιχα, στον κάτοχο μη σημασμένου ανεπιτήρητου αγροτικού ζώου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ ανά ζώο για τα αιγοπρόβατα και 500 ευρώ ανά ζώο για τα βοοειδή, 300 ευρώ ανά ζώο για τους χοίρους και 1.500 ευρώ ανά ζώο για τα ιπποειδή. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση περιφερειάρχη.

 

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass