Πολυφωνικό βήμα αφύπνισης και διακονίας

Το νέο περιοδικό "Αχιλλίου Πόλις" της Μητρόπολης Λαρίσης-Τυρνάβου που παρουσιάστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό * Εντυπωσιακή συμμετοχή κοινού

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2019 22:02

Ενα βήμα διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Κοινωνίας δημιουργήθηκε στη Λάρισα, μέσα από τις σελίδες του νέου περιοδικού της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, με το τίτλο «Αχιλλίου Πόλις», το πρώτο τεύχος του οποίου παρουσιάστηκε χθες, σε εκδήλωση στον χώρο του ιερού ναού του Αγίου Αχιλλίου.

«Πρέπει η Λάρισα να μιλήσει σοβαρά, πρέπει να μάθουμε να συζητάμε με επιχειρήματα… Στόχος μας είναι με το νέο περιοδικό να δώσουμε ένα βήμα ελεύθερου διαλόγου σε όλους, όπου θα ακούμε και θα μιλάμε. Το σκεπτικό της δημιουργίας του είναι να αφυπνίσει, να βγάλει από τα στεγανά, να τρέφει ερεθίσματα και κυρίως να διακονεί τον άνθρωπο», δήλωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, για την έκδοση του περιοδικού -το οποίο υλοποιήθηκε με δική του πρωτοβουλία- προλογίζοντας στην εκδήλωση.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στόχος είναι το περιοδικό να εκφράζει την πολυφωνία, διότι η ορθοδοξία έχει πολυφωνία. Φιλοδοξούμε να γίνουμε το βήμα έκφρασης όλων, ακόμη κι αν αποτυπωθούν διαφωνίες. Αλίμονό μας, αν κυριαρχεί η μονοφωνία. Ο Χριστός μας δεν κήρυττε μόνο, διαλεγόταν κιόλας ή μάλλον προκαλούσε με τα όσα έλεγε και έπραττε, ώστε ο άνθρωπος να απεκδυθεί στην αναζήτηση της αλήθειας…».

Για την πρώτη έκδοση του «Αχιλλίου Πόλις», μίλησε ο διευθυντής σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού, Λαρισαίος κληρικός Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, παρουσιάζοντας την ταυτότητά του ,την οποία χαρακτήρισε «ανοιχτή διαλεγόμενη ταυτότητα του κόσμου».

Επισήμανε ότι περιλαμβάνει έξι ενότητες, με τους εξής τίτλους: «Θεολογική, αφιέρωμα στον Αγιο Αχίλλιο, ιστορία της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα, Εκκλησία-επικοινωνία (πώς η εκκλησία θα αναπτύξει διάλογο με την κοινωνία στους καιρούς μας), Ευχολόγιο, και η έκτη είναι ένα χρονολόγιο, μια σύντομη αναφορά στις δραστηριότητες της τοπικής Εκκλησίας, όπως επίσης και στη συμβολή της Ορθοδοξίας στην ταυτότητα των λαών».

«Αν θέλουμε μια δυνατή εκκλησία, χρειαζόμαστε διάλογο με την κοινωνία. Η σημερινή μέρα, ανοίγει μια νέα εποχή για την εκκλησία μας» τόνισε από τη μεριά του και ο Πρωτ. Θ. Μουρτζανός, ενώ τέλος παρουσίασε τη νέα ύλη που συγκεντρώνεται για τη δεύτερη έκδοση του περιοδικού.

Για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους και Εκκλησίας -Κοινωνίας, μίλησε ακολούθως ο δημοσιογράφος -λογοτέχνης κ. Άγγελος Πετρουλάκης, υποστηρίζοντας ότι αυτές πρέπει να ξεκινήσουν σε νέες βάσεις όπως επιτάσσει η σύγχρονη εποχή, ενώ τόνισε ότι «η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο και να καταθέτει την άποψή της, για όλα τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν σήμερα τον άνθρωπο».

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟΛΜΗΜΑ

Επίσης, ο κ. Ντίνος Κόκκινος, πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, μιλώντας για το περιοδικό, το χαρακτήρισε «Απαραίτητο τόλμημα», υποστηρίζοντας συγκεκριμένα: «Απαραίτητο γιατί στη σύγχρονη κοινωνία της κρίσης ξεχάσαμε να μιλάμε. Ξεχάσαμε να τοποθετούμαστε για τα ζητήματα που αφορούν εμάς και τους γύρω μας.

Απαραίτητο γιατί επαναφέρει στη δημόσια σφαίρα την ανάγκη για διάλογο ανάμεσα στην κοινωνία και την Εκκλησία, αλλά και ανάμεσα σε μας τους ίδιους ως μέλη αυτής της κοινωνίας.

Και τόλμημα, γιατί δεν φοβάται να αναδείξει απόψεις διαφορετικές, ανθρώπους με άλλες διαδρομές.

Δεν φοβάται να φιλοξενήσει διαφορετικές φωνές, ξεχωριστές οπτικές γωνίες. Τόλμημα γιατί θυμίζει πως ο Χριστιανισμός έχει κατανόηση για το διαφορετικό και η Εκκλησία αυτή την κατανόηση την έκανε διαπολιτισμικό διάλογο, επιλέγοντας έτσι ένα κομμάτι του σύγχρονου ρόλου της. Τόλμημα επίσης γιατί δεν φοβάται να δώσει βήμα διαλόγου ακόμα και σε όσους αμφισβητούν ενδεχομένως βασικές έννοιες της σύγχρονης ζωής. Αποδεικνύοντας έτσι πως η πνευματική ολοκλήρωση δεν είναι η περιχαράκωση γύρω από στείρες αβεβαιότητες, αλλά η εξέλιξη μετά από ενδελεχή έρευνα.

Σε αυτή την πολυφωνική έκδοση πέρα από ένα «Απαραίτητο Τόλμημα», βλέπω και μια πρόκληση: Μια πρόκληση για να επιστρέψουμε στις βασικές αξίες της ανθρώπινης φύσης. Με ισχυρότερη ίσως απ' αυτές την κατανόηση του διαφορετικού. Και μέσα από την κατανόηση, στην αγάπη στο διπλανό μας. Που δεν χρειάζεται να είναι ίδιος με μας για να την αξίζει.

Μια πρόκληση για να ξεχωρίσουμε την πληροφορία από τη γνώση».

Τέλος, για το περιοδικό μίλησε ο γιατρός- ιστορικός ερευνητής κ. Νίκος Παπαθεοδώρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Καθώς ο πραγματικός σκοπός των βιβλίων είναι να παγιδεύσει το μυαλό για να το αναγκάσει να σκεφτεί μόνο του, η προσωπική μου ευχή είναι η έκδοση αυτή να καταστεί πόλος έλξεως ανήσυχων πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι με τα έργα τους να μετουσιώνουν τον αναγνώστη σε γνώστη, σε μέτοχο. Γιατί τα κείμενα που θα δημοσιεύονται θα μεταβολίζονται, όπως στο σώμα η τροφή, για να δώσουν ζωή, οντότητα και όραμα για το αύριο.

 Η πνευματική δημιουργία των ανθρώπων είναι ικανή να σώσει τον κόσμο.

Το βιβλίο είναι η χειροπιαστή απόδειξη της πνευματικής συνεργασίας και των πολιτισμικών επιτευγμάτων που κάθε λαός περνά από γενιά σε γενιά και παρακολουθεί μέσα από τους αιώνες που παρέρχονται την ιστορία του κόσμου. Θεσμοί όπως η Εκκλησία, η πολιτεία, το σχολείο, άτομα, ομάδες, λαοί, ο καθένας με τον τρόπο του σκύβει στα βιβλία, γιατί αυτά μένουν πάντα ανοικτά και πάντα ανοίγονται σε νέους ορίζοντες, χάρη στη συνεχή δημιουργική προσπάθεια των ανθρώπων. Ο σεβασμός προς το βιβλίο σαν σκεύος γνώσης παραμένει σε όλους τους καιρούς αιώνια απάντηση ανθρωπιάς στην κάθε βαρβαρότητα. Και μην ξεχνάμε. Όλοι οι τύραννοι και οι εχθροί της ελευθερίας προσπάθησαν να επιβληθούν καίγοντας βιβλία, πυρπολώντας τη γνώση, καταρρακώνοντας την ανθρώπινη δημιουργία, χωρίς όμως αποτέλεσμα».

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ…

Βασικός στόχος της χθεσινής εκδήλωσης, ήταν να αναπτυχθεί «ζωντανός» διάλογος με το κοινό της, όπως και ακολούθησε στην πορεία.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια του Μητροπολίτη Λαρίσης –Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου και ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους βουλευτές κ. Αννα Βαγενά, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και πολλούς ακόμη συμμετέχοντες, που εξέφρασαν την ανάγκη η τοπική Εκκλησία να προχωρήσει σε διάλογο με την κοινωνία, επιστρατεύοντας την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που ο τόπος διαθέτει.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Τράντας.

Το «Αχιλλίου Πόλις» θα εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν το πρώτο τεύχος στα βιβλιοπωλεία και στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. Κείμενα του περιοδικού αναρτώνται στο Διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass