Από 25% έως 37% η αποχή στις Δημοτικές Εκλογές, από 35 έως 40% στις Περιφερειακές και τις Ευρωεκλογές

Η ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΙΧΑΝ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2019 22:04

Η αποχή των ψηφοφόρων από τις εκλογικές αναμετρήσεις, αποτελεί διαχρονικά, και πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξητικής τάσης που διαγράφει, τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για το πολιτικό σύστημα (και) της χώρας μας.

Πρόκειται για φαινόμενο το οποίο προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, αποτυπώνοντας εμπράκτως τη δυσφορία των πολιτών έναντι των πολιτικών και κατ’ επέκταση των κομμάτων, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοούμε και το τεράστιο κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό, που μείωσε τη δύναμη των ενεργών εκλογέων, παρότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων αυξήθηκε. Και σε αυτές τις εκλογές λοιπόν η αποχή ήταν παρούσα, πλήττοντας κυρίως με υψηλά ποσοστά τα μεγάλα αστικά κέντρα και σε μικρότερο βαθμό την επαρχία.

Οι Θεσσαλοί, όμως όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα των εκλογών, προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή 26 Μαΐου, ρίχνοντας την αποχή σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με της υπόλοιπης χώρας. Σε γενικές γραμμές η συμμετοχή στις εκλογές στον νομό Λάρισας και τη Θεσσαλία γενικότερα, κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις υψηλά, όπως για παράδειγμα στον Δήμο Κιλελέρ όπου η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε στο 73,44% με καταγεγραμμένο το 98,44% των ψήφων, και με την αποχή να βρίσκεται μόλις στο 26,56%.

Όμως και στους υπόλοιπους Δήμους με καταμετρημένα όλα τα εκλογικά τμήματα η συμμετοχή σημείωσε υψηλά ποσοστά, με την αποχή να κυμαίνεται από το 30% έως το 37% . Στον Δήμο Φαρσάλων η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανέρχεται στο 69,19%, στον Δήμο Τυρνάβου στο 68,54%, στον Δήμο Τεμπών στο 68,24%, στον Δήμο Λαρισαίων στο 63,56%, στον Δήμο Ελασσόνας στο 62,82% και στον Δήμο Αγιάς στο 68,06%.

Σχετικά μικρή και πάντα συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα η αποχή και στις Περιφερειακές Εκλογές όπου κυμάνθηκε μεταξύ 35% και 40%, ανά Περιφερειακή Ενότητα. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας στην κάλπη προσήλθε το 65,20% των ψηφοφόρων που είναι και η μεγαλύτερη προσέλευση, στην ΠΕ Μαγνησίας το 61,76%, στην ΠΕ Τρικάλων το 60,11%, στην ΠΕ Καρδίτσας το 61,13% και στην ΠΕ Β. Σποράδων το 62%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι υψηλά ποσοστά συμμετοχής είχαμε και στην κάλπη των Ευρωεκλογών αφού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (με καταμετρημένο το 93,24% των ψήφων), η προσέλευση έφτασε το 62,41% ενώ ειδικότερα για τη Λάρισα το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 65,08%.

Στην υπόλοιπη χώρα η αποχή κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα που σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην Α΄ Αθήνας η αποχή έφθασε ακόμη και το 51%, αποδεικνύοντας ότι στην επαρχία οι ψηφοφόροι επιδεικνύουν μεγαλύτερο ζήλο. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ευρωεκλογές η αποχή ανέρχεται σε 41,47% (στο 88,18% των εκλογικών τμημάτων), γεγονός που φέρνει την Ελλάδα ψηλά στη λίστα με τις χώρες με υψηλή συμμετοχή. Πάντως, είναι διακριβωμένο ότι οι Ευρωεκλογές δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς τα ποσοστά αποχής αυξάνονται συνεχώς και σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στην Κροατία η αποχή ήταν ο νικητής των εκλογών αφού έφτασε το 70%. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι οι Ευρωεκλογές πήγαν καλύτερα καθώς συνέπεσαν μαζί με τις Περιφερειακές, Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές και έτσι ενισχύθηκαν από τους ψηφοφόρους που έσπευσαν να ψηφίσουν για τον τόπο τους.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass