Οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2019 22:06

Εντελώς διαφορετικός, σε επίπεδο εδρών, θα είναι ο χάρτης των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας για τη νέα περίοδο. Όπως είναι γνωστό, για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές με βάση την απλή αναλογική, η κατανομή των 49 εδρών στον Δήμο Λαρισαίων γίνεται σύμφωνα και με το ποσοστό που κατέλαβαν οι παρατάξεις από την α’ Κυριακή άσχετα με το γεγονός ότι, για την εκλογή του δήμαρχου θα απαιτηθεί και β’ Κυριακή.

Με βάση λοιπόν την απλή αναλογική η παράταξη Καλογιάννη που αναδείχθηκε πρώτη, θα διαθέτει την πλειοψηφία αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία αφού θα έχει 8 έδρες λιγότερες (21 από 29) σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοτική περίοδο με αφορμή και το γεγονός ότι δεν κατανέμονται έδρες στον β’ γύρο.

 Κερδισμένη σε επίπεδο εδρών, αναδεικνύεται η παράταξη Καραλαριώτου παρότι αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη. Η κ. Καραλαριώτου καταλαμβάνει 20 έδρες από 7 που είχε στην προηγούμενη περίοδο (12 συνολικά με τις 5 έδρες της παράταξης Τζανακούλη που συνενώθηκαν).

Μία έδρα περισσότερη (3 από 2) καταλαμβάνει η παράταξη του κ. Π. Κρίκη, μία έδρα λιγότερη (2 από 3) καταλαμβάνει η παράταξη του κ. Παν. Γούλα σε σύγκριση με τις έδρες της παράταξης του κ. Εκτ. Νασιώκα, ενώ τις τρεις τελευταίες έδρες καταλαμβάνουν οι δύο νεοεισερχόμενοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς 2 έδρες καταλαμβάνει η παράταξη του κ. Νίκ. Γαμβρούλα και ενώ εκλέγεται και ο επικεφαλής παράταξης κ. Κων. Βαϊούλης (μία έδρα).

ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Αναλυτικότερα, ο κ. Απ. Καλογιάννης (Συμπαράταξη Λαρισαίων) με ψήφους 29.613 και ποσοστό 42,54% εκλέγει 21 συμβούλους. Θα έχει δηλαδή 8 συμβούλους λιγότερους από την προηγούμενη θητεία όπου είχε 29 έδρες εκ των οποίων οι 23 από τον β’ γύρο των εκλογών και 6 έδρες από τον α’ γύρο.

Η κ. Ρένα Καραλαριώτου (Λάρισα Μπροστά) με 27.734 ψήφους και ποσοστό 39,84% εκλέγει 20 συμβούλους, δηλαδή 13 έδρες επιπλέον από την προηγούμενη θητεία (6 έδρες από τον α’ γύρο και 1 έδρα από τον β’ γύρο). Αν συνυπολογιστεί η συνένωση με την παράταξη του Κων. Τζανακούλη (είχε εκλέξει 5 συμβούλους από την α’ Κυριακή) τότε συνολικά οι σύμβουλοι ανέρχονται σε 12 και συνεπώς η παράταξη θα διαθέτει 8 επιπλέον συμβούλους στη νέα δημοτική περίοδο.

Ο κ. Π. Κρίκης (Λαϊκή Συσπείρωση) με 4.349 ψήφους και ποσοστό 6,25% εκλέγει 3 συμβούλους από 2 στην προηγούμενη περίοδο.

Ο Παν. Γούλας (Πρωτοβουλία Αξιών για τη Λάρισα) με 3.162 ψήφους και ποσοστό 4,54% εκλέγει 2 σύμβουλους αντί 3 συμβούλων της παράταξης Εκτ. Νασιώκα, τον οποίο και διαδέχθηκε στην ηγεσία της παράταξης.

Ο κ. Νίκ. Γαμβρούλας (Ορμή Ανανέωσης) με 2.814 ψήφους και ποσοστό 4,04% κατήλθε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές εκλέγοντας δύο συμβούλους.

Τέλος ο κ. Κων. Βαϊούλης (Λαρισαίων Κοινόν) με 1.948 ψήφους και ποσοστό 2,8% που επίσης κατήλθε για πρώτη φορά στις εκλογές, εκλέγει έναν σύμβουλο, έδρα που καταλαμβάνει ο επικεφαλής της παράταξης.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2014 η παράταξη του κ. Ντ. Διαμάντου είχε εκλέξει 3 συμβούλους οι οποίοι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής περιόδου ακολούθησαν ξεχωριστές διαδρομές. Ο κ. Μαρ. Ξηρομερίτης αρχικά και ο κ. Χρ. Αγορίτσας που τον διαδέχθηκε στη συνέχεια συντάχθηκαν με την παράταξη Καραλαριώτου, ο κ. Διαμάντος συμπορεύθηκε με τον κ. Καλογιάννη, ενώ η κ. Κατ. Ζιαζιά – Σουφλιά, είχε αποστασιοποιηθεί και από τις δύο τάσεις.

 

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass