Οι «χαμένοι» και οι «κερδισμένοι» της απλής αναλογικής

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2019 22:08

Με την απλή αναλογική (αντί του πλειοψηφικού) ως εκλογικό σύστημα, με το οποίο έγιναν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλάζει πλέον ριζικά η κατανομή εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια, ωθώντας τις παρατάξεις σε συνεργασίες και –ίσως και- προγραμματικές συγκλίσεις καθώς πλέον δεν υπάρχει αυτοδυναμία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Οι έδρες των «μικρών Βουλών» των δήμων κατανεμήθηκαν αναλογικά με βάση τις ψήφους που συγκέντρωσε κάθε συνδυασμός στον πρώτο γύρο. Ακόμη κι εκεί όπου συνδυασμός έλαβε ποσοστό πάνω από το 50%+1, οπότε διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι Δήμοι Κιλελέρ και Τεμπών όπου οι δήμαρχοι εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή και εξασφάλισαν πλειοψηφία- έστω και οριακή- σε ό,τι αφορά στην κατανομή των εδρών. Η νέα σύνθεση των Δημοτικών Συμβουλίων, στην πράξη σημαίνει ότι οι εκλεγμένοι όλων των παρατάξεων έχουν δύναμη στις αποφάσεις του Δ.Σ. και, θεωρητικά μιλώντας πάντα, τα νέα συμβούλια θα πρέπει να λειτουργούν χωρίς κομματικές ή μικροκομματικές παρωπίδες,

Βέβαια, η νέα σύνθεση που προέκυψε στα Δ.Σ. μπορεί και να δημιουργήσει δυσκολίες στη διοίκηση, αφού οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είναι περισσότεροι, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πράξη. Ας δούμε ποια ήταν η εικόνα των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων στους δήμους του νομού και πώς αυτά διαμορφώνονται με βάση τα αποτελέσματα των προχθεσινών εκλογών.

*Στον Δήμο Ελασσόνας στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο συνδυασμός του δημάρχου Νίκου Ευαγγέλου είχε 25 έδρες και η αντιπολίτευση 16 συνολικά. Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα ο συνδυασμός Ευαγγέλου θα εκπροσωπείται από 17 συμβούλους, ενώ η αντιπολίτευση συνολικά από 24.

*Στον Δήμο Τυρνάβου στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο συνδυασμός του δημάρχου Π. Σαρχώση κατείχε 16 έδρες και ακολουθούσε η αντιπολίτευση με 11 έδρες. Μετά τις προχθεσινές εκλογές ο συνδυασμός του κ. Ι. Κόκουρα που ήρθε πρώτος σε ψήφους, έλαβε μόλις 6 έδρες, από τις 27 του Δημοτικού Συμβουλίου.

* Στον Δήμο Κιλελέρ η κατάσταση είναι ξεκάθαρη αφού εξελέγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό πάνω από 50% και έτσι η παράταξη Νασιακόπουλου διαθέτει 15 έδρες και η αντιπολίτευση 12 έδρες. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο συνδυασμός του δημάρχου είχε μια έδρα επιπλέον, δηλαδή 16 και η αντιπολίτευση 11.

*Στον Δήμο Αγιάς, ο συνδυασμός του Αντώνη Γκουντάρα που ήρθε πρώτος σε ψήφους θα διαθέτει 12 έδρες (είχε 16 στο προηγούμενο Δ.Σ.), ενώ η αντιπολίτευση εμφανίζεται ενισχυμένη, καταλαμβάνοντας συνολικά 15 έδρες, έναντι 11 στο απερχόμενο Δ.Σ.

*Τέλος στον Δήμο Τεμπών η εικόνα είναι ταυτόσημη με του Δήμου Κιλελέρ, αφού ο Γιώργος Μανώλης εξελέγη δήμαρχος συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω από 50% και έτσι στο νέο Δ.Σ. θα καταλάβει 14 έδρες, μία περισσότερη από την αντιπολίτευση που συνολικά θα έχει 13 έδρες. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο συνδυασμός του δημάρχου Κ. Κολλάτου εκπροσωπούνταν με 16 δημοτικούς συμβούλους, έναντι 11 της αντιπολίτευσης.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass