Αυτή -πρέπει να- είναι η Ελλάδα την επόμενη ημέρα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΦΙΛ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΑΝΤΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ * ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ, ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ * Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ: ΠΟΡΟΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ * Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2019 22:35

Πολιτικές, πρωτοβουλίες και δράσεις στη μεταμνημονιακή Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλιστεί η έξοδος από την κρίση αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης με θέμα «Η Ελλάδα την επόμενη ημέρα», που οργάνωσε αντί κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης ο πρώην υπουργός και βουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης.

Με συντονιστή τον δημοσιογράφο της "Καθημερινής" Πάσχο Μανδραβέλη, πρώην υπουργοί και καταξιωμένοι εκπρόσωποι της αγοράς κατέθεσαν στην κατάμεστη αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» τις απόψεις τους για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, αναπτύσσοντας πτυχές του προγράμματος του Κινήματος Αλλαγής με τον οικοδεσπότη Φίλιππο Σαχινίδη να εξηγεί την επιλογή του για την οργάνωση μιας συζήτησης αντί προεκλογικής συγκέντρωσης, στην ανάγκη για αλλαγή των αντιλήψεων ως προϋπόθεση για τις αλλαγές στη χώρα. Για την έξοδο της χώρας από την κρίση κλήθηκε από τον συντονιστή δημοσιογράφο να μιλήσει ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι διέξοδο από το τέλµα, τη στασιµότητα δίνει η διασφάλιση των ρυθµών ανάπτυξης της τάξης του 3%. Αυτό όµως, όπως είπε, προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις για µεγάλες και προοδευτικές αλλαγές σε θεσµούς και οικονοµία καθώς και αναθεώρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσµατα ώστε να µειωθεί η φορολογία και να ενισχυθεί το Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων. Αυτές µε τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις σε τοµείς της οικονοµίας που είναι ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς. Με τον τρόπο αυτό, κατέληξε ο κ. Σαχινίδης, "θα δημιουργηθούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας µε καλούς µισθούς για τους ανέργους αλλά και για να επιστρέψουν τα παιδιά µας που έχουν µεταναστεύσει στο εξωτερικό και θα εξασφαλιστούν πόροι για να στηριχτούν όσοι χτυπήθηκαν από την κρίση. Τις προϋποθέσεις αυτές δεν µπορεί να τις διασφαλίσει η ΝΔ που δεν διδάχτηκε από τα λάθη της του παρελθόντος, ενώ απέτυχε να τις διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ". Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του σημείωσε πως αν από το 2010 αντί για σκληρές αντιπαραθέσεις και τα αντιμνημόνια της ΝΔ αρχικά και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας είχαν συνεννοηθεί, η χώρα δεν θα χρειαζόταν τρία μνημόνια, δεν θα έμενε δέκα έτη σε κρίση ούτε θα πλήρωνε τόσο υψηλό κόστος σε όρους χαμένου ΑΕΠ και χαμένων θέσεων εργασίας. Ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στάση του Κινήματος Αλλαγής σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, επανέλαβε ότι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη και θα αναζητήσουμε συνεννοήσεις», σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει «η ευθύνη αυτή δεν μπορεί να βαρύνει μόνο εμάς αλλά και τους άλλους. Για αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή ώστε η θέση μας μετά τις εκλογές να μας επιτρέπει να συνεισφέρουμε στην πολιτική σταθερότητα με νέους συσχετισμούς δυνάμεων».

Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνα Μπατζελή αναφέρθηκε σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης αναδεικνύοντας την ανάγκη νομοθετικής στήριξης της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ασκεί τις δικές της πολιτικές με σκοπό την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων καθώς και μεταφορά πόρων από το πλεόνασμα του 3,5% -μετά από διαπραγματεύσεις με τους δανειστές- στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ υποστήριξε τον προσανατολισμό στην ωρίμανση των έργων τονίζοντας πως στο πλαίσιο του άξονα "Ευρώπη πιο κοινωνική" προβλέπονται απευθείας χρηματοδοτήσεις στους ΟΤΑ για την άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Παράλληλα η κ. Μπατζελή χαρακτήρισε πρόκληση τη νέα ΚΑΠ, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να κατανέμουν πόρους στις Περιφέρειες για τη χρηματοδότηση αγροτικών περιφερειακών προγραμμάτων, υποστηρίζοντας την προώθηση πολιτικών που αφορούν την ασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων με μόχλευση ιδιωτικών πόρων και ψηφιοποίηση όλων των δεδομένων του πρωτογενούς τομέα.

ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας για το ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις, χαρακτήρισε λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μην εφαρμόσει την τελευταία φάση του ασφαλιστικού νόμου για την αλλαγή στη δομή των συντάξεων, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους δανειστές να ανοίξουν εκ νέου τον φάκελο του ασφαλιστικού, ενώ υποστήριξε ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου οδηγούμαστε σε ένα προνοιακό ασφαλιστικό σύστημα, που δεν είναι βιώσιμο και αδικεί τους συνεπείς. Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να ενισχύσει την ανταποδοτικότητα και την αναλογικότητα του συστήματος αλλά και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του ΕΟΠΥΥ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ αναφερόμενος στο κοινωνικό κράτος υποστήριξε πως δεν αρκούν τα επιδόματα αλλά χρειάζεται ένα πλέγμα αναπτυγμένων υπηρεσιών ώστε ο πολίτης να ζει σε κλίμα ασφάλειας. Την προοπτική επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την επίλυση των προβλημάτων της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, της υψηλής φορολογίας και της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς με τον αντιπρόεδρο ΣΥΕΤΕ, πρ. αντιπρόεδρο της νεολαίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Γιάννη Πούπκο να αναφέρεται σε θέματα εργασιακών σχέσεων και προστασίας της εργασίας, καλώντας τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυρ. Μητσοτάκη να μην υιοθετήσει την εργασία των 7 ημερών προσθέτοντας: "Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι αναγκαίες παρά ποτέ οι ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, οι κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών...". * Κλείνοντας την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συζήτηση ο Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του επισημαίνοντας πως όλα αυτά τα χρόνια υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών στις διαπραγματεύσεις που συμμετείχε με τους δανειστές ή στα Eurogroup, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων εξαιτίας του ελλείμματος αξιοπιστίας της χώρας. "Με την ίδια αποφασιστικότητα υπερασπίστηκα την άποψή μου για την παραγωγική ταυτότητα του νομού όταν δήλωσα ότι θα παραιτηθώ από υφυπουργός αν προωθηθούν τα σχέδια για εξόρυξη του λιγνίτη στην Ελασσόνα. Ήμουν πάντα παρών σε όλες τις μάχες της παράταξης χωρίς να φοβηθώ το πολιτικό κόστος το οποίο ανέλαβα, υπερασπιζόμενος τις πολιτικές που ήταν ανάγκη να ακολουθήσουμε όταν άλλοι επέλεγαν να προστατέψουν το πολιτικό τους κεφάλαιο για το μέλλον" σημείωσε χαρακτηριστικά για να καταλήξει: "Για όλα αυτά, αλλά και επειδή πιστεύω ότι ο νομός μας μπορεί να βγει από το τέλμα, στο οποίο οδηγήθηκε από τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ενίσχυση των υποδομών μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ζητώ από τους συμπολίτες μου να με στηρίξουν. Γιατί θέλω και μπορώ, όπως φάνηκε από τη θητεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών, να βοηθήσω τον νομό μας και γιατί τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι".

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass