«Δεν περιμένουμε θαύματα...»

Οι νέοι που ψήφισαν αλλά και αυτοί που απείχαν

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2019 22:10

Η αποχή ήταν το μεγάλο ερωτηματικό αυτής της εκλογικής μάχης.

Η απογοήτευση των πολιτών από τα οικονομικά προβλήματα της τελευταίας δεκαετίας, οι συνεχόμενες κάλπες το τελευταίο διάστημα αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες στην «καρδιά» του καλοκαιριού ήταν οι τρεις παράγοντες που απέτρεψαν πολίτες από το να βρεθούν στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν το δικαίωμά τους.

Η «ΕτΔ» συνάντησε έξω από κεντρικά εκλογικά κέντρα νέους που ψήφισαν και ζήτησε την άποψή τους για την εκλογική αυτή μάχη. Παράλληλα όμως επικοινώνησε και με κάποιους οι οποίοι επέλεξαν συνειδητά να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το οξύμωρο είναι πως οι απόψεις των μεν αλλά και των δε συγκλίνουν στο ότι δεν περιμένουν θαύματα...

Η Ιωάννα Ζ. και η Αλέκα Θ. είναι φίλες και φοιτήτριες σε Θεσσαλονίκη και Χανιά αντίστοιχα, που πήγαν μαζί στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν. Επέλεξαν να το κάνουν λίγο πριν φύγουν για την ημερήσια απόδρασή τους στα παράλια του νομού. «Σε άλλη περίπτωση θα ήμασταν το Σαββατοκύριακο κάπου αλλού, όμως τώρα θεωρήσαμε πως πρέπει να είμαστε εδώ για να ψηφίσουμε. Είναι ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες», επισημαίνουν ενώ σε ερώτημα για το τι περιμένουν από το αποτέλεσμα απαντούν πως «δεν περιμένουμε συγκλονιστικές αλλαγές στη ζωή μας. Οι καταστάσεις για τους γονείς μας είναι πολύ δύσκολες και η ανασφάλεια μεγάλη», λένε και συμπληρώνουν: «Εμείς θα βγούμε σε αναζήτηση εργασίας σε λίγα χρόνια και γνωρίζουμε πως θα δυσκολευτούμε να βρούμε κάτι καλό, πάνω στον τομέα μας. Από τώρα ρίχνουμε και μια ματιά στο εξωτερικό πάντως...».

Ο 26χρονος Θοδωρής Β. αποφάσισε, όπως λέει, την τελευταία στιγμή να πάει να ψηφίσει γιατί δηλώνει «απογοητευμένος» με όλα όσα ζει. Εργάζεται σε καταστήματα εστίασης από τότε που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα οικονομικά αλλά και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Δυσκολεύεται ωστόσο να βρει κάτι στο αντικείμενό του με αποτέλεσμα να ψάχνει λύσεις προσωρινές. «Ελπίζω σε κάτι καλύτερο αλλά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος να πω την αλήθεια. Δεν θεωρώ πως με την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας θα αλλάξουν και πολλά πράγματα στις επαγγελματικές ευκαιρίες. Επί της ουσίας για εμάς τους απλούς πολίτες εκτιμώ πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές».

Ένθερμος υποστηρικτής της αλλαγής ο 28χρονος Σωτήρης Κ. τονίζει στην «ΕτΔ» ότι «ο κόσμος στις τελευταίες εκλογές πίστεψε τον Αλέξη Τσίπρα πως θα μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι όσον αφορά στις απαιτήσεις της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε σε καμία περίπτωση και τώρα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία και στη Νέα Δημοκρατία».

Με κεντρικό στόχο να ενισχύσει την προσπάθεια που γίνεται για να μείνει η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής, βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει η 23χρονη Έλενα Θ. που μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της. «Δεν μπορούσα να μείνω στον καναπέ του σπιτιού μου όταν η Δημοκρατία μου δίνει τόσες επιλογές. Την ίδια ώρα βλέπουμε πως η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη αποτελεί μια απειλή. Έπρεπε να έρθω να ψηφίσω και το έκανα». Ζητώντας ένα σχόλιο για το αποτέλεσμα που διαγραφόταν ως νίκη της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Είμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ξέρουμε πως δεν περιμένουμε θαύματα από κανέναν πλέον. Οι πληγές της οικονομικής κρίσης δεν θα κλείσουν εύκολα».

Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν νέοι που δεν πήγαν να ψηφίσουν. Ο Μανώλης Γ. ζει εργάζεται σε χωριό της Λάρισας, ασχολείται με τις αγροτικές εργασίες. Αποφάσισε να μείνει στο σπίτι του και να μην πάει στο εκλογικό κέντρο. Ο λόγος είναι πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα, παρά μόνο από τα δύο μας χέρια. Όσο και αν έψαξα δεν βρήκα κάτι που να ταιριάζει στις απόψεις μου και να μπορεί να με εκφράσει στη Βουλή».

Ως κίνηση αντίδρασης χαρακτηρίζει την απόφασή του να μην ψηφίσει στις χθεσινές εκλογές ο 31χρονος άνεργος Β.Α. τονίζοντας πως «με καμία... κυβέρνηση δεν μπορεί να δοθεί λύση στα προβλήματα του πολύπαθου ελληνικού λαού».

 

 

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass