Τίμησαν την Οσία Ολυμπιάδα τη Διακόνισσα

Δεκάδες προσκυνητές στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2019 21:20

«Τον πλούτον σκορπίσασα, τον σόν τελίω νοϊ, Χριστώ ηκολούθησας δι’ εναρέτου ζωής, Οσία πανεύφημε. Συ γαρ εφεπομένη, τω σοφώ Χρυσοστόμω, χρύσεον ώφθης σκεύος, της Χριστού Εκκλησίας. Διό σε Ολυμπιάς, ο Κύριος εδόξασε».

Τη μνήμη της Οσίας Ολυμπιάδας της Διακόνισσας τίμησε και φέτος η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος και η Ολυμπιάδα Ελασσόνας, παρουσία δεκάδων προσκυνητών.

Την παραμονή της εορτής έγινε η Λιτάνευση της Εικόνας και των ιερών Λειψάνων της Αγίας και ακολούθησε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ολυμπιάδας πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου λειτούργησε ο «οικοδεσπότης» ιερέας π. Αναστάσιος Λίλτσης.

Ανήμερα της εορτής της Αγίας Ολυμπιάδος, στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου (της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου), π. Δημήτριος Αργυριάδης (της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης) και οι ιερείς π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, π. Κωνσταντίνος Γκουλέτσας, π. Ιωάννης Δραχαλίβας, π. Χρήστος Παπαμαργαρίτης, π. Αναστάσιος Λίλτσης.

Στο Θείο Κήρυγμα ο αρχιμανδρίτης π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στον βίο και στις αρετές της Αγίας. Όπως τονίστηκε «...τη διέκρινε η ηθική ανωτερότητα και αξιοπρέπεια, η ευγένεια της ψυχής, η σταθερότητα, η απλότητα, το πνεύμα της θυσίας και του ηρωισμού. Η Ολυμπιάδα δεν σκόρπιζε τον πλούτο της μόνο στην Κωνσταντινούπολη σε όσους είχαν ανάγκη. Η ακτινοβολία της αγάπης της έφθανε σε χώρες μακρινές και έρημες, ως τα πέρατα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η απασχόληση της Ολυμπιάδας δεν ήταν μόνο η διατροφή των πεινασμένων, η επίσκεψη των αρρώστων και χιλιάδες αγαθοεργίες, αλλά είχε και άλλα δύσκολα και υπεύθυνα καθήκοντα. Ήταν το στήριγμα της βασιλεύουσας. Προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, φρόντιζε για τον διακανονισμό σοβαρών ζητημάτων της Εκκλησίας».

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, αφού ευχαρίστησε θερμά το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού και τους κατοίκους της Ολυμπιάδας, υπενθύμισε πως είναι πολύ σπάνιο ενορίες να εορτάζουν τη μνήμη της Οσίας Ολυμπιάδος.

Ανάμεσα στις παρουσίες: Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας Γιώργος Ταμουρίδης, ο πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού επαρχίας Ελασσόνας Γιάννης Τσερτικίδης, ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ολυμπιάδας Μιχάλης Κανωτίδης, μέλη της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, καθώς και πολλοί κάτοικοι της Ολυμπιάδας, της Καλλιθέας και της ευρύτερης παρολύμπιας περιοχής.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

 

Φωτ.: Μιχ. Κανωτίδης

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass