«Δεν γίνεται να ζητάω αλληλεγγύη από την Ε.Ε. όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας...»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ * ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΤΑ ΕΡΓΑ

Δημοσίευση: 19 Νοε 2019 15:21

Η μεγαλύτερη απορρόφηση και η ταχύτερη αξιοποίηση τον κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών και το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τακτικής συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης, σημείωσε ότι εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή οι Περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών και θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο λειτουργίας μεταξύ κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμένης διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμου.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε τον νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει» επισήμανε.

«Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας», πρόσθεσε και ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς». Ανέφερε δε ότι προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύστερα από εκτενή διάλογο.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί για τις μετακινήσεις και αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Περιφερειών, κατατέθηκαν προτάσεις για την ταχύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό υπήρχε κλίμα συνεργασίας και τονίστηκε η ανάγκη διαρκούς επαφής και ενημέρωσης.

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Στο μεταναστευτικό και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε για τις συνεχείς συσκέψεις που έχει με δημάρχους, ιδιαίτερα περιοχών που θα υποδεχθούν πρόσφυγες αλλά και μετανάστες με προσφυγικά χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι απαιτείται συνεχής ενημέρωση, διάλογος, συνεννόηση και συναίνεση με τις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε την κατάσταση των αρμοδιοτήτων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όπου εργάζονται περί τους 7.000 υπαλλήλους, 500 εκ των οποίων είναι μηχανικοί. Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των αιρετών Περιφερειών, με έναν ρηξικέλευθο νόμο ο οποίος θα συνταχθεί ύστερα από διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνεννόηση με τα άλλα κόμματα και σημείωσε ότι η διαδικασία συνεννόησης θα γίνει κατά τα πρότυπα του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο κατατέθηκε αφού προηγουμένως βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση κατόπιν διακομματικού διαλόγου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass